Inspiratieblog: Engels leren met Kleuteruniversiteit

 Zou je ook graag Engels willen geven aan je kleuters, maar ben je nog zoekende naar de manier waarop? Dan zou je eens kunnen kijken naar de Engelse projecten van Kleuteruniversiteit. Juf Dieke vertelt in deze blog over haar ervaringen:

Waarom zou je Engels geven aan kleuters? Ze moeten al zoveel! Moeten ze niet eerst goed Nederlands kunnen spreken? Ik denk dat een betere vraag zou zijn: Waarom zou je kleuters géén Engels aanbieden?
Allereerst zie je dat de kinderen enorm enthousiast zijn op het moment dat ze in het Engels gaan zingen, tellen en spreken! Ze voelen zich super stoer en knap. Natuurlijk ligt de nadruk bij het leren van Engels op plezier en het aanbieden gaat spelenderwijs. Daarnaast leven we nu eenmaal in een maatschappij waarin Engels nu eenmaal een steeds grotere rol speelt. Ik denk dat het goed is als kleuters hier al kennis mee maken.

Zelf ben ik begonnen met het zingen van Engelse liedjes. Ik merk dat de kinderen erg enthousiast zijn en goed meedoen. Ze zijn trots op het feit dat ze in het Engels kunnen zingen. Er zijn 2 liedjes van Kleuteruniversiteit die je kan gebruiken als routineliedjes. Ik ben zelf begonnen met het klapliedje. Jeroen Schipper zong dit liedje tijdens inspiratiedagen van Kleuteruniversiteit. Ik gebruik dit liedje nu als opruimliedje. Allereerst heb ik het liedje in het Nederlands aangeboden, pas toen de kinderen het liedje kenden hebben we het in het Engels gezongen. Ze wisten de bewegingen al die erbij horen. Het liedje eindigt met ‘Klap 1, 2, 3 en stop!’ Dan gaan de kinderen met hun armen over elkaar zitten. Een mooie gelegenheid om de kinderen te vertellen wat er gaat gebeuren. Ik wissel nu de Engelse en Nederlandse versie met elkaar af. Maar als ik hem in het Nederlands zing, vragen de kinderen daarna of ze hem ook in het Engels mogen zingen!

Op het kerstpodium hebben we het liedje Snowflake gezongen, eerst in het Nederlands en daarna in het Engels. Na de Nederlandse versie vertelde ik aan de kinderen van de hogere klassen dat we het liedje ook in het Engels konden zingen en dat we dat wilden laten horen. De reactie na het zingen van enkele leerlingen uit de bovenbouw: ‘Zo! Dat kunnen wíj niet eens!’ Wat natuurlijk glunderende gezichten van de kinderen uit groep 1/2 opleverde.

Welk liedje ook een succes is, is het liedje See you later alligator. Als je dit liedje aanschaft, zie je dat er ook grote afbeeldingen bij zitten van dieren. Die kun je in het liedje gebruiken. Toen we het liedje voor het eerst gingen zingen liet ik om beurten de afbeeldingen zien van de dieren waarover we zongen. Daarna heb ik de afbeeldingen aan de kinderen gegeven en als ze het dier hoorden waarover we zongen, mochten ze hem in de lucht houden. Super leuk, ik heb nog nooit zo’n lange muziekles gehad! Het liedje is best een uitdaging voor de kleuters, je zou deze ook goed in groep 3/4 kunnen gebruiken. Sinds kort staat er een nieuw liedje van Jeroen Schipper online, het goedemorgen liedje. Ook van dit liedje is er een Nederlandse en Engelse versie beschikbaar.

Kleuteruniversiteit biedt niet alleen liedjes aan in het Engels, maar er zijn ook projecten beschikbaar. Er zijn projecten die horen bij de seizoenen, er is een project over het lichaam, kerst, thema feest en familie en een project bij het thema school. Ook is er een basisproject Engels. Dit zou een project zijn wat je zou kunnen gebruiken als je Engels wil geven maar je nog niet goed weet hoe. Er staan tips in hoe je dit aan kan pakken. Kleuteruniversiteit pleit vooral voor activiteiten met veel beweging en waarbij alle kinderen betrokken zijn. En in hun projecten staan veel van dat soort activiteiten beschreven. Uitermate praktisch en vooral heel leuk en leerzaam.

Mocht je twijfelen of het geven van Engels iets voor je is, probeer het gewoon! Kijk hoe de kinderen reageren. En je hoeft het wiel niet uit te vinden, Kleuteruniversiteit heeft veel mooie producten die je hierbij kan gebruiken!