Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt. Akita reist met een luchtballon rond de wereld. Samen zoeken ze het huis van Bever.
In ‘Welkom thuis, Bever!’, een prentenboek van Magnus Weightman, is ontzettend veel te zien. In dit project leren de kinderen alles over verschillende voertuigen, terwijl ze een reis rond de wereld maken.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Van de auteur
Een landkaart vormt de rode draad van het project. Tijdens de startactiviteit wordt een brief bezorgd van Bever, met een landkaart en het cijfer 0. Als dat de nieuwsgierigheid van de kinderen niet wekt …
Vervolgens zijn er 12 activiteiten die horen bij de reis die op de landkaart te volgen is. Bij elke activiteit krijgen de kinderen een nieuwe kaart met een cijfer en een voertuig erop. Bovendien sluit je elke activiteit af met een raadsel, zodat de kinderen kunnen nadenken over het volgende voertuig. Je hoeft die volgende activiteit niet meteen de volgende dag uit te voeren, het kan leuk zijn om te kijken met welke antwoorden de kinderen zelf komen.
Geef het raadsel ook door aan de ouders, zodat ze er thuis met hun kind over kunnen praten. Het gaat bij de raadsels niet om het raden van het juiste antwoord, maar om de hersens even te laten kraken en de voorkennis te activeren.
Omdat je soms even tijd tussen twee activiteiten wil plannen, zijn er ook keuze activiteiten. In het lesrooster is wel een voorbeeldplanning gemaakt, maar je kunt de volgorde van deze keuze activiteiten gerust aanpassen. De volgorde van de vaste activiteiten staat wel vast, bij elke activiteit hoort een kaart met het bijbehorende voertuig erop.
Tijdens het project richt je verschillende hoeken in, waar de kinderen in kunnen spelen: de bouwhoek, bouwtafel, rekenhoek, watertafel. Tot slot vind je ook nog extra tips voor spel in de huishoek en/of themahoek!
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Meriel Bouwman –
Wat een prachtig prentenboek! En ook het project is een echte aanrader. Ontzettend leuk dat veel verschillende voertuigen langs komen in het project. Ieder voertuig wordt geintroduceerd door middel van een raadsel. De raadsels zorgen gelijk voor betrokkenheid. De kinderen waren razend benieuwd wanneer we weer ‘post’ van Bever zouden krijgen.
Doordat er zoveel verschillende voertuigen langs komen, kun je zelf kiezen welk voertuig je centraal zet in bijv. een themahoek.
j.vdgroes –
Tijdens de Kinderboekenweek heb ik dit project uitgevoerd. Als ik dit project in drie woorden moet omschrijven zeg ik LEERZAAM, AFWISSELEND en UITDAGEND
Bever maakt een reis om de wereld op zoek naar zijn huis. Bever vraagt de kinderen om hem te helpen. De betrokkenheid van de kinderen wordt gewekt door raadsels aan het eind van iedere les. Over dit raadsel gaan ze thuis nadenken en je komt er de volgende les pas op terug. De kinderen zijn enthousiast en erg betrokken (ouders trouwens ook). Het project spreekt zowel meisjes als jongens aan. De activiteiten uit het project zijn gericht op vervoersmiddelen. Iedere keer staat het vervoersmiddel centraal dat het antwoord op het raadsel is. Uiteindelijk vindt bever, mede door de kinderen, zijn huis terug. Eind goed, al goed.
Ik vond dit project echt fantastisch. Dit komt door de betrokkenheid van de kinderen en ouders. Die waren zo enthousiast maar ik, als juf, ook. De activiteiten zijn uitdagend en leerzaam, ook voor de kinderen uit groep 3.