Als Beer tijdens het bouwen van zijn burcht gewond raakt, aarzelen Beer en Bever niet. Zij bouwen een nieuw huis voor Bever. Samen kunnen we alles!
Dit project is geschreven bij het boek ‘Samen kunnen we alles‘ van Ingrid & Dieter Schubert. De kinderen gaan op allerlei manieren aan de slag met bouwen, techniek en leren van én met elkaar.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Esther Voorburg –
Dit project verdient echt 5 sterren! Wat was het gaaf om rondom het boek ‘Samen kunnen we alles’ te werken. Het project bevat lessen die uitnodigen tot creatief denken en stimuleren het oplossingsgericht denken bij de kinderen. Het boek spreekt ontzettend aan bij de kinderen en we hebben het boek dan ook meerdere malen voorgelezen in de klas. Uiteindelijk konden de kinderen van groep 2 het hele verhaal navertellen.
Het project bevat lessen die mij als leerkracht geinspireerd hebben om vaker open opdrachten aan te bieden. Neem bijvoorbeeld de les: ‘een rolstoel voor Bever’. Hierin worden de kinderen uitgenodigd mee te denken over een oplossing voor Bever. Hij is van zijn burcht afgevallen en kan moeilijk lopen. Er kwamen tal van goede oplossingen aan bod en deze werden met verschillend constructiemateriaal gemaakt door de kinderen. We konden checken of de oplossing geslaagd was door Bever rond te laten rijden op het gemaakte voertuig. Bleef hij erop zitten, dan was de oplossing goedgekeurd. Leuk om te zien dat de kinderen na deze opdracht weer vaker gevarieerd constructiemateriaal kiezen.
Wij hebben uiteindelijk een herfstbos gebouwd waarbij de kinderen de holletjes en huisjes voor de dieren moesten ontwerpen. Vervolgens hebben we het verhaal uit het boek uitgespeeld in ons zelfgemaakte herfstbos. En tenslotte hebben we sociale situaties uitgespeeld met behulp van de dieren in ons bos. Een project wat veel mogelijkheden heeft en echt de diepte in gaat. Een absolute aanrader.
MeesterJan86 –
ik zocht een vernieuwde kijk bij het thema herfst en kwam uit op het boek ” samen kunnen we alles “.
Een combinatie van herfst met veel constructiegericht onderzoek.
Het project neemt je kleuters mee op sleeptouw, ze moeten samen werken en technieken toepassen om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen: een nieuw huis voor bever!
Door de opbouw van het project blijven de kleuters uitgedaagt en blijven ze zichzelf uitdagen op het gebied van techniek.
Niet elke activiteit was direct geschikt bij mijn 4 jarige kleuters, maar met wat aanpassing hier en daar werd het een topthema!
Bouwen, constructies maken met stenen en takken, plannen tekenen en deze uitvoeren, sporen zoeken,… het was geweldig!
Zeker een aanrader als je je kleuters op gebied van constructie, probleem oplossend denken en samen werken wil uitdagen!
annelieke van meel (geverifieerde eigenaar) –
Wauw wat een plezier hebben de kinderen uit mijn groep 1,2,3 beleefd aan dit project. Het project begint met een opening waarbij de kinderen steeds iets tegenkomen in de klas. Hierdoor was de nieuwsgierigheid van de kinderen gelijk geprikkeld en waren ze heel gemotiveerd om aan de slag te gaan.
Leuk was dat de kinderen uit groep 3 de brieven van de dieren konden voorlezen aan groep 1/2. In het project zitten heel veel techniek en onderzoekend leren opdrachten. Het verhaal zorgt ervoor dat je dit op een hele leuk en speelse manier verwerkt waardoor de kinderen er graag mee aan de slag willen gaan. De taal en rekenopdrachten uit dit project heb ik met groep 1/2 in de kleine kring gedaan. De overige opdrachten hebben we met alle kinderen gedaan.
Ik heb dit project tijdens de Kinderboekenweek gedaan maar eigenlijk kun je dit project op ieder moment van het schooljaar doen. Het project is niet seizoensgebonden. Ik werkte 2 weken aan dit project i.v.m. de herfstvakantie maar eigenlijk was dit echt te kort. De drie weken die er voor staan zou ik echt adviseren om te gebruiken. Ik heb alle opdrachten kunnen doen maar niet overal zoveel aandacht aan kunnen besteden als ik achteraf had willen doen.
Als je kiest voor dit project heb je zeker gemotiveerde kinderen, ze leren heel veel op het gebied van onderzoekend leren en de creativiteit wordt enorm geprikkeld en verder ontwikkeld!
Maaike (geverifieerde eigenaar) –
Samen kunnen we alles is een prachtig project bij een al net zo mooi boek. Zeker niet alleen geschikt voor de kinderboekenweek, maar goed toe te passen op ieder moment van de herfst.
Het geven van techniek aan kleuters is soms een ondergeschoven kindje. Terwijl het bouwen van constructies bij de meeste een favoriete activiteit is. In dit project komt techniek ruimschoots aanbod en heb je het met de kinderen ook veel over samenwerken. Samen met de kinderen ga je een nieuw huis bouwen voor Bever. Er worden plannen gemaakt en verschillende constructies geprobeerd. Tussendoor is er ruimte voor een reken-, taal- of gymactiviteit. De meeste activiteiten gaan echter over techniek. Een ideaal project om het thema ‘herfst’ eens een andere insteek te geven. Er blijft ruimte genoeg over om basisbegrippen van herfst ook te behandelen, ook is het prentenboek hier prima bij te koppelen. Met dit project kun je zo een 3 tot 4 weken aan de slag. Dit ligt eraan hoeveel ‘lessen’ je op een dag wilt geven.
De leukste activiteit? Volgens de kinderen het repareren van de paraplu van de juf. Hier zat helaas een gat in, hoe kon ik dat nu toch maken? Samen met de kinderen volgde een leuke/leerzame zoektocht!