Het was winter. Er lag sneeuw en ijs. Alle dieren hielden van de frisse kou.
Eend in haar verenpak, Varkentje met haar speklaagje en Haas in zijn bontvacht.
Alleen Kikker had helemaal niets. Hij vroor bijna dood …
Dit winterse project is geschreven bij het boek ‘Kikker in de kou‘ van Max Velthuijs. Het bevat reken- en taalactiviteiten, activiteiten voor natuur en techniek, dans, muziek en beweging en creatieve opdrachten. Kleed je warm aan, want hiermee ga je drie weken lang het koude winterweer in.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Ellen –
Het boek ‘Kikker in de kou‘ van Max Velthuijs is het prentenboek, horende bij dit project.
Het project is prima te gebruiken wanneer het winterse weer zich nog niet heeft laten zien. Maar wat een geluk wanneer je, zoals dit jaar, én sneeuw én ijs hebt. Dan leeft het toch net even meer bij de kinderen.
Het is niet de eerste keer, dat ik over kikker in de kou heb gewerkt met de kinderen. Kikker is zo leuk. Het prentenboek is geweldig en dit in combinatie met het project een fantastische combinatie, waar oa. reken- en taalactiviteiten, dans, muziek en beweging en creatieve opdrachten centraal staan.
Het verhaal leent zich heel goed voor het maken van een verteltafel. Zelf heb ik de kleine speelfiguren van stof, maar je kan hier ook makkelijk peg doll figuurtjes inzetten.
De kinderen speelden het verhaal na in en rond het speelhuis; ze kwamen zelf op het idee om hoofdbanden te naken, zodat goed te zien was wie wie speelde.
Meriel Bouwman –
Kikker in de kou, een geweldig project ook in een winter als het niet echt heel koud is.
De kinderen waren gelijk betrokken na de opening, het boek slaat aan bij de kinderen.
In het project staan echt hele leuke lessen! Zo was glijden over het ijs, waarbij de kinderen kikker over het ijs moeten laten glijden (sjoelen in een sjoelbak) en dan meten hoe ver kikker gekomen is.
Ook zitten er een aantal drama activiteiten in, de muzieksuggesties hierbij zijn echt super.
Al met al echt een super leuk project om in de winter mee aan de slag te gaan.
MeesterJan86 –
Kikker in de kou!
Niet mijn eerste verhaal van Kikker, maar wel mijn eerste project van Kleuteruniversiteit rond Kikker. Spannend!
Ik was wel benieuwd naar de reacties van mijn kleuters. Ze waren enorm geboeid door het verhaal, het project kreeg meteen de volle aandacht dat het verdiende. Het boek leefde, ze waren vooral onder de indruk dat Kikker bijna dood was. Blauw van de kou.
Ze speelde het verhaal na in de poppenhoek, ze bouwden een “warm” huis voor Kikker,… de activiteiten sluiten ook goed aan en zorgen ervoor dat er voor iedereen wat wils is: van het motorische bij het sjoelen tot het talige bij het rijmen.
Na de activiteit ” op het harde koude ijs ” waarbij de kleuters een bekertje ijs kregen kwam ze op het idee om veeeel ijs te maken.
Dit resulteerde in een ontdekbak met heel wat ijsblokken. Een succes, net zoals dit thema!
Een aanrader bij het thema ” winter ” in jou klas!