Dit pakket bevat twaalf sets actiebladen in het thema de ruimte, waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten rondom kleuren, meten, getallen, letters, motoriek en meer.
Jonge kinderen moeten ervaren om te kunnen begrijpen. Grijpen = begrijpen. Actief bezig zijn dus. Met deze actiebladen is het kind continu aan het ontdekken. Tijdens het ontdekken gebruikt het kind alle zintuigen. Dat zorgt voor een beter en breder begrip.
*** Let op! De aankoop van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld, zie ook onze gebruiksvoorwaarden.
Van de auteur
In dit pakket vind je activiteiten waarbij kinderen actief bezig zijn. Actiebladen zijn geen werkbladen. Bij een actieblad is het blad zelf niet het doel maar een middel. Het stimuleert het spelend leren. Door middel van handelingen en eigen inbreng zijn er meerdere antwoorden mogelijk en wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. In dit pakket komen activiteiten met meten, getallen, tellen, elimineren, motoriek, letters, beginklanken voor.
Actiebladen zijn ontworpen door Kleuteruniversiteit als tegenhanger van werkbladen. Wij zijn van mening dat kinderen vooral handelingsgericht bezig moeten zijn, zodat ze spelend wijzer worden. Kinderen leren door te spelen en te doen. Wanneer een activiteit interessant is blijft informatie beter hangen. Jonge kinderen moeten zelf ervaren om te kunnen begrijpen. Grijpen = begrijpen. Gebruikmaking van alle zintuigen zorgt voor een beter en breder begrip.
Lesdoelen
Download hier de lesdoelen van dit project.
Linda Mooijekind –
Superleuk actiebladenpakket weer! Goed in te zetten bij je thema. Ik heb lang niet alles gedaan hiervan, omdat ik ook het spellenpakket ruimte had (ook een aanrader!). Wat bij in de klas wel echt een groot succes was, was de opdracht waarbij er verspreid door de ruimte (bij ons het schoolplein) kaartjes hingen van astronauten, van raketten en planeten en waarbij de kinderen op hun blaadje steeds af moesten kruisen welke ze zagen hangen. Uiteindelijk bleef er steeds één astronaut, één raket en één planeet over dus wisten de kinderen welke astronaut met welke raket naar welke planeet is gevlogen. Dit kan je vaker herhalen, want je kunt weer een andere astronaut, raket en planeet achterhouden. Dit hebben we dan ook vaker gedaan. Hierin zit overigens ook differentiatie, dus ook op die manier kun je weer variëren.
Er zit ook een toffe kleur op nummer opdracht bij waarbij de kinderen hun eigen kleur op nummer samen moeten stellen. Dit doen ze door met een pittenzak naar cijfers op raketten te gooien en een pittenzak naar een gekleurde raket. Dit vullen ze in op hun blad, vervolgens schrijven ze cijfers in hun kleurplaat en kleuren maar! Leuk om te zien dat sommige kinderen hier een ‘fantasie’ kleurplaat maken, waar andere bewust cijfers neerzetten, omdat ze bijvoorbeeld willen dat de lucht ook echt blauw wordt.
En we hebben een eigen sterrenstelsel gemaakt met beginklanken van woorden. Dit werd weergegeven in een staafdiagram, waarbij we mooi konden vergelijken: welke klank heb je meer, minder of misschien wel evenveel gegooid?
Veel te veel leuks in dit pakket en op een actieve manier in te zetten, een aanrader dus!