De zandbak kan weer open en kinderen vragen of ze zonder jas naar buiten mogen. Dat kan maar één ding betekenen. De zomer staat voor de deur! Met dit mooie weer zie je bij de kinderen soms ander spel ontstaan. Soms spelen de kinderen juist elke pauze hetzelfde en wil je ze middels spelimpulsen verder helpen. In deze blog geven Manon, Susanne en Melanie je leuke ideeën om het buitenspelen een boost te geven!
Gerichte activiteiten, hoezo?
Bekend is dat vrij spel voor jonge kinderen essentieel is. Buitenspelen leent zich hier goed voor. Het aanbieden van gerichte activiteiten kan het vrij spel versterken en verrijken. Door een sturende activiteit te bieden, kun je verschillende doelen gericht observeren. Ook kun je op deze manier de sociale vaardigheden in de groep versterken. Denk aan activiteiten waarbij de kinderen met elkaar moeten overleggen, samenwerken of hun grenzen moeten aangeven. Niet voor alle kinderen is het makkelijk om aan te sluiten bij vrij spel. Voor deze kinderen is de structuur van een activiteit en weten welke verwachtingen erbij horen juist fijn. Ook zijn er geregeld kinderen die moeite hebben met de grootte van het plein en de hoeveelheid kinderen. Het aanbieden van activiteiten zorgt voor duidelijkheid, structuur en overzicht.
Spelideeën voor op het plein
Deze suggesties zijn gemakkelijk uit te voeren en direct inzetbaar. We zijn uitgegaan van materialen die veelal op school aanwezig zijn.
Storm op zee!
Speel in het begin zelf spelleider en roep commando’s die passen bij storm op zee. Hierbij voeren de kinderen een actie uit.
Voorbeelden van commando’s zijn:
– Storm van links – Ren naar rechts.
– Storm van rechts – Ren naar links.
– Grote golf – Spring.
– Duiken – Buk.
– Kapitein op dek – Sta stil en salueer.
– Dek schrobben – Schrob het dek met een denkbeeldige bezem.
– Vissen vangen! – Werp een hengel uit.
Wanneer de kinderen bekend zijn met de commando’s kun je ook een kind aanwijzen die de commando’s roept naar de anderen. Wellicht kunnen sommigen zelf ook commando’s en acties bedenken.
Bacteriën vangen
Voor de activiteit “bacteriën vangen” heb je nodig:
– krijt
– doktersjas.
Markeer het speelgebied met het krijt. Maak in het speelveld verschillende cirkels. Deze cirkels stellen potten voor, waar de bacteriën in gevangen worden. Er is een tikker, de dokter. De dokter krijgt een doktersjas aan, zodat duidelijk is wie de tikker is. De rest van de kinderen zijn bacteriën. De dokter wil de bacteriën vangen (tikken). Wanneer een kind getikt is, moet deze naar een potje (cirkel). Het kind kan worden bevrijd wanneer twee kinderen om het getikte kind heen staan, en met hun handen een cirkel om het kind heen maken. Zo is er voor de kinderen een element om terug te kunnen keren in het spel.
Waar is de leider?
Voor deze activiteit heb je geen materiaal nodig. Speel in het begin eerst zelf voor de leider. De andere kinderen rennen kris kras door het speelveld heen. De leider klapt in de handen en roept “Stop, kijk en luister”. De kinderen stoppen met rennen, kijken de leider aan en luisteren naar de opdracht.
Denk bij opdrachten aan:
– spring 3x in de lucht
– doe het geluid van een olifant na
– trek een gek gezicht
– doe een vliegtuig na
– brul zo hard als je kan
– ga zitten op de grond en sta weer op
– tik de grond aan
– klap 4x in je handen
– geef iemand een knipoog
Laat de kinderen na het uitvoeren van de opdracht weer door elkaar rennen. Wissel steeds van leider.
Dierenfamilie gezocht!
Voor de activiteit “dierenfamilie gezocht!” is geen materiaal nodig. Fluister in het oor van ieder kind een dierennaam. Herhaal dezelfde dierennaam minimaal twee tot drie keer zodat er groepjes kunnen ontstaan. De kinderen moeten daarna, zonder te praten, hun familie vinden. Dit doen zij door hun dieren gedrag te laten zien. Denk aan dingen als: een kikker springt, een vlinder fladdert, een vogel vliegt, een olifant stampt. Wanneer de dieren hun familie gevonden hebben, gaan ze in een rondje staan, of maken een sprong van blijdschap. Zodra alle kinderen hun dierenfamilie hebben gevonden, herhaal je het spel.
Buitengewoonlijke materialen
Naast het aanbieden van activiteiten kun je ook materialen toevoegen die de kinderen uitdaagt om met hun verbeeldingskracht aan de slag te gaan, bijvoorbeeld: kartonnen dozen, flessen en plastic buizen. Daarnaast kun je ook eens kwasten meenemen naar buiten, om met water te schilderen op het plein. Tevens kun je ook heel goed loose parts meenemen naar buiten en inzetten tijdens het spel van de kinderen. Natuurlijk kun je ook materialen van binnen naar buiten halen. Bijvoorbeeld:
– een kassa om cakejes uit de zandbak te verkopen
– verschillende stenen voor in de zandbak zodat je de kinderen met schepjes en zeefjes op zoek kan laten gaan naar deze schatten
– een balans om de kinderen met wegen aan de slag te laten gaan
– (kleine) auto’s en stoepkrijt om een wegennet te maken. Je kunt dit natuurlijk ook doen met de grote fietskarren.
Hieronder nog een kort overzicht met mogelijk bruikbare materialen voor buiten:
- potten/pannen
- munten
- zeefjes
- weegschaal
- hout
- (plastic) spiegels
- keukenrollen of Pringles bussen
- eierdozen
- wiebeloogjes
- elastiekjes
- fotolijstjes zonder glas
- stempels
- oude CD’s/DVD’s
- speelfiguren
Buitenspel
Wist je dat Kleuteruniversiteit het project ‘Buitenspel’ heeft ontwikkeld? Dit project bevat nieuwe spellen en spelvormen om tijdens het buitenspelen samen kennis mee te maken. Daarnaast werk je met de inzet van deze activiteiten ook nog eens spelenderwijs aan verschillende doelen, waarmee het project niet alleen invloed heeft op het buitenspelen, maar ook op het werken aan een positieve sfeer binnen de groep. Het project is ingedeeld in activiteiten per seizoen, weertype, thema en spelsoort. Zo kun je makkelijk activiteiten zoeken die aansluiten bij de belevingswereld van jouw groep! De vele verrassende en afwisselende activiteiten zijn naast leuk ook nog eens uiterst leerzaam! Een aanrader en daarom in deze blog geven we een activiteit uit het project cadeau om alvast een voorproefje te geven.
Door het inzetten van activiteiten tijdens het buitenspelen ziet Manon dat de kinderen ook zelf meer aan de slag gaan met activiteiten en spellen. Ze imiteren de spellen. Ze ziet dat ook het buitenspelen meer structuur krijgt en dat kinderen beter tot spel komen. Bij Melanie zag ze bij het aanbieden van verschillende activiteiten en materialen dat kinderen met elkaar connecties aangaan of elementen toevoegen aan hun eigen spel. De spellen werden nagespeeld. Ook werd er actief gespeeld met de loose parts. De loose parts neemt zij nu vaker mee naar buiten. Melanie houdt de balans tussen vrij spel en gestuurde activiteiten op het plein er in. Bij Suus op het plein merk je heel goed dat het voor veel kinderen moeilijk is om zelf het spel te bedenken. Door middel van het toevoegen en afwisselen van materialen en met regelmaat een spel uit het Kleuteruniversiteit Buitenspel pakket toe te voegen komt er een nieuwe dynamiek op het schoolplein tijdens de buiten speelmomenten waar alle kinderen van genieten.
Mocht je nog andere leuke buitenspeeltips hebben, horen we deze natuurlijk graag op de Facebook pagina Vrienden van Kleuteruniversiteit! Wil je zien wat wij in onze klassen uitvoeren, volg ons dan op onze Instagram-accounts: @juffie_manon, @jufsuusinactie en @juf_melanieb.