Met deze tips krijg je je kind aan het luisteren

Net als vorig jaar sluiten de scholen tijdelijk hun deuren vanwege de aanhoudende pandemie. Voor werkende ouders breekt er weer een lastige periode aan. Je wilt je werk doen, maar je kleuter vraagt ook om aandacht. Zich een langere tijd zelfstandig vermaken is lastig voor je kleuter, zijn spanningsboog is nog niet zo groot. Anders dan kinderen uit groep 3 tot en met 8, krijgt je kleuter geen werkbladen of opdrachtenboeken mee naar huis. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je kleuter zichzelf een tijd kan vermaken, maar toch dingen leert? In deze blog tippen we de leukste podcasts, luisterboeken en televisieprogramma’s met een educatief tintje.

Podcasts

Op de site van kinderpodcasts.nl lees je dat het beluisteren van kinderpodcasts leerzaam is. Het daagt kinderen uit op het gebied van luistervaardigheid en voorstellingsvermogen. Kinderen trainen hun concentratie en leren informatie te verwerken door alleen te luisteren. Ze reageren creatiever op radioverhalen dan op verhalen op televisie. Het is goed voor de creatieve ontwikkeling van hun brein. Genoeg redenen om je kind een koptelefoon op te geven zodat hij of zij op de bank met zijn ogen dicht naar een podcast kan luisteren! We zetten de leukste podcasts voor je op een rij:

De Boterhamshow

De Boterhamshow is een educatief ontbijtprogramma van de NTR waarvan ook een podcast is gemaakt. In deze podcast ontvangt presentator Opper de Pop interessante gasten. Huisdichter Nico Neushoorn komt langs en is ook muziek. Elke aflevering is weer spannend, want het kan zomaar zijn dat jij kandidaat bent in het belspel ‘Hallo, met de Boterhamshow!’ De podcast zit ontzettend vol met geweldige humor zodat het zelfs voor ouders leuk is om mee te luisteren. De afleveringen duren tussen de 12 en 15 minuten. Krijgt jouw kind na het luisteren nog geen genoeg van De Boterhamshow? Op NPO start kun je het diverse afleveringen terugkijken. Ook vind je op YouTube verschillende losse items uit het programma, zoals liedjes, de film van de dag en de tafelgast.

Kareltje en Sjonnie

Kareltje de hamster en Sjonnie de giraf beleven samen leuke en grappige avonturen. De afleveringen duren tussen de 6 en 8 minuten en begint steeds met een ‘probleem’ dat door de vrienden wordt besproken. Lekker gek en met droge humor en in elke aflevering is wel een educatief tintje te ontdekken.

Bolletje en Pluisje

Deze serie is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. In het verhaal reizen de kinderen mee met Pluisje, die zich mee laten voeren door de wind. Hij komt terecht in een donker bos waar hij nog nooit is geweest. Terwijl Bolletje zich afvraagt waar zijn vriend blijft, gaat Pluisje op een spannend avontuur. De afleveringen duren ongeveer 5 minuten per keer.

Missie Voelspriet

Deze podcast is van Z@ppelins Beestenbrigade. Samen met Boswachter Tim en Emmely Voelspriet beleef je spannende en grappige avonturen met nieuwe Nederlandse insecten. Want dit wereldje verandert de hele tijd, net als de grote mensenwereld. Alleen al de namen van de afleveringen, zoals ‘Marcus de Buxusrups praat met volle mond’. Geweldig toch? De afleveringen duren tussen de 9 en 13 minuten.

Droomtheater het oor

Dit programma, gemaakt door KRO-NCRV en NPO Zappelin, is speciaal gemaakt voor vermoeide ouders en jonge avontuurlijke kinderen. Ideaal dus! Konijn Jibbe vertelt in elk verhaal over ‘Het begin’. Hoe begon jij? Hoe begon muziek? Hoe begon de wind? Jibbe heeft alle antwoorden.

Luisterboeken

Als ouder heb je niet altijd tijd om je kind voor te lezen. Terwijl je best weet dat dit heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van een kind. Weet dat er ook luisterboeken zijn, speciaal voor kinderen? Je kunt deze bijvoorbeeld vinden in de app van de bibliotheek die je gratis kan downloaden. Ook op Spotify en Storytel zijn veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Ook zijn ze soms nog op een ouderwetse cd te verkrijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het luisterboek van De Gorgels van Jochem Myjer. Geweldig om naar te luisteren, zeker omdat Jochem Myjer dit zelf ingesproken heeft. Ook het hoorspel van Pluk van de Petteflat is een enorme aanrader.

Deze luisterboeken zijn ook geschikt voor een lange autorit. Dat voorkomt dat je als ouder voor de 15x naar dezelfde playlist met kinderliedjes moet luisteren!

Liedjes

Kinderen kunnen heel veel leren door te luisteren naar en het zingen van liedjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de liedjes van Jeroen Schippers, die de liedjes heeft gemaakt voor Zinglish. Hierbij leren kinderen liedjes die letterlijk van Nederlands naar het Engels zijn vertaald. Op deze manier hebben kinderen snel door wat ze zingen. Daarbij zijn de liedjes nog eens super aanstekelijk. Pas op! Het kan zijn dat je je kinderen de hele dag het aanstekelijke Dino’s in bikini hoort zingen! De liedjes zijn te vinden op Spotify, de teksten staan in het boek wat je aan kunt schaffen. In het boek vind je ook lesideeën bij elk lied.

Televisie

Natuurlijk kijken je kinderen ook televisie. Dat is meestal iets wat ze wél lang volhouden! Je vindt het uiteraard wel fijn als ze dan iets educatiefs bekijken. Dit zijn onze tips:

SchoolTV

SchoolTV heeft een breed scala aan educatieve programma’s ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Het Zandkasteel, De Boterhamshow, Hoelahoep en Koekeloere. Bij deze programma’s ben je er zeker van dat je educatief verantwoord bezig bent.

National Geographic Junior

Is je kind gek op de natuur en wil hij of zij de nieuwe Freek Vonk of Sterrin Smalbrugge worden? Dan zijn de afleveringen van National Geographic junior een aanrader! Je kunt deze vinden op YouTube.

Voorleeshoek

Barend en Anouk van de Voorleeshoek lezen op een rustige en fijne manier boeken voor. De verhalen worden ondersteund met klassieke muziek. Je wordt er ontzettend rustig van.

We hopen dat we je met deze blog ideeën hebben gegeven die je kunt gebruiken om in te zetten in deze thuiswerkperiode. Hopelijk krijg je wat werk gedaan, terwijl je kind zichzelf kan vermaken met een educatieve podcast, tv programma of een luisterboek.

Heb je zelf een goede tip voor een podcast, een luisterboek of een educatief programma? Deel je tip dan via de Facebook-groep Vrienden van Kleuteruniversiteit. Zo kunnen we elkaar inspireren.