Stel je eens voor: een klas vol enthousiaste kleuters, die stralend zwaaien met kleurrijke linten. De bewegingen vliegen door de lucht en brengen ritme, creativiteit en vooral heel veel plezier. Zie je het al voor je? Danslinten zijn niet alleen een feest om naar te kijken, maar ook een geweldige manier om kinderen in hun motorische vaardigheden te laten groeien, hun creativiteit te stimuleren en een gevoel voor ritme te ontwikkelen. En het mooiste is: je kunt ze eenvoudig zelf maken en meteen gebruiken! In magazine nummer 18 geeft juf Meriël uitleg over het maken van danslinten. In deze blog vertellen ambassadeurs Linda en Manon je alles over het werken met danslinten: hoe je ze maakt, hoe je ze gebruikt en waarom ze zo waardevol zijn voor jouw kleuters!
Voordelen van danslinten
Het gebruik van danslinten draagt bij aan de ontwikkeling van de grove motoriek, denk aan de armen, polsen en de romp. Doordat de bewegingen vergroot worden door gebruik te maken van de linten, maken kinderen automatisch grove bewegingen. Hiermee leren de kinderen hun eigen lichaam ontdekken. Het draagt eveneens bij aan het oriënteren in een ruimte en het ontwikkelen van een muzikaal gevoel. Ook wordt er met het gebruik van danslinten gewerkt aan het uitbreiden van de woordenschat: zwaaien, wervelen, ritme, tempo, beweging. Het ontdekken van verschillende bewegingen, helix, lemniscaat, spiraal, golf, draaikolk, kruis, lussen, u-vorm, etc. Het zorgt ook voor het ontwikkelen van de vrije expressie. De danslinten worden ingezet met ondersteuning van muziek. De bewegingen sluiten aan bij het ritme van de muziek. De keuze van muziek is bepalend voor de bewegingen die je gaat uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen om de bewegingen aan te laten sluiten bij een bewegingsverhaal of om de oefeningen droog te oefenen.
DIY
Danslinten zijn verkrijgbaar in diverse webshops, onder andere bij Baert. Je kunt de danslinten ook prima zelf maken. Linda en Manon hebben de danslinten zelf gemaakt en voorzien van een belletje om nog een zintuig te betrekken tijdens het bewegen.
Je hebt nodig: Houten of plastic ringen, stukken lint van ongeveer 60 cm, blanke nagellak, eventueel belletjes.
- Stap 1: Knip de linten op ongeveer 60 cm.
- Stap 2: Knoop de linten vast aan de ringen. Kies voor meerdere kleuren bij elkaar aan één ring.
- Stap 3: Smeer aan het uiteinde van elk lint een beetje nagellak, zodat de linten niet gaan rafelen.
- Stap 4: Maak aan één van de linten het belletje vast. En het danslint is klaar voor gebruik!
Je kunt kiezen voor één of twee danslinten per kind. Je kunt ook gebruik maken van lange stroken stof of stroken crêpepapier. Danslinten van crêpepapier zijn prima te gebruiken als je ze een keer zou willen proberen. Al gaan deze wel sneller stuk en is buiten gebruik minder aan te raden. Ook zijn er danslinten te verkrijgen aan een stokje, met daaraan een lang lint, zoals bij Lobbes.
Muziek
De keuze van de muziek draagt bij aan het ritme en de snelheid waarmee de kinderen bewegen met de danslinten. Bepaal van tevoren welke muziek je gebruikt tijdens de activiteiten. Muziek met veel afwisseling zorgt ervoor dat je veel verschillende bewegingen kunt maken. Manon maakt tijdens de activiteiten gebruik van de muziek van Dansspetters, beschikbaar via Spotify. Voornamelijk muziek zonder zang en veel afwisselingen in het ritme en tempo van de muziek is goed te gebruiken bij het werken met danslinten.
Exploratiefase
Laat de kinderen de mogelijkheden van de danslinten zelf ontdekken en hiermee experimenteren. Wat kunnen ze er allemaal mee? Welke bewegingen bedenken ze? En hoe reageren de linten op de beweging die je maakt? Observeer de kinderen tijdens de exploratiefase en maak notities van de bewegingen die ze maken, deze bewegingen kun je later in de activiteit ook inzetten. De kinderen zullen tijdens deze fase ontdekken dat hun bewegingen worden vergroot door het gebruik van de danslinten. De observaties bieden jou zeer nuttige informatie: Bewegen de kinderen in de maat van de muziek? Bedenken ze zelf bewegingen of imiteren ze een ander? Maken ze kruisbewegingen waarbij ze de middenlijn van hun lichaam passeren of blijven ze veilig aan één kant van hun lichaam? Neem de observaties mee naar de activiteiten die je met de kinderen wilt uitvoeren..
Tip! Leg, ter voorbereiding, de danslinten verspreid door de speelzaal. Dit wordt de plek waar het kind zal staan en bewegen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de kinderen, zodat ze elkaar niet belemmeren tijdens het maken van de bewegingen.
Veel verschillende bewegingen
Met danslinten kunnen je veel verschillende bewegingen maken, die wisselen van eenvoudige tot complexere vormen. Hier zijn verschillende bewegingen die je kunt uitproberen.
Suggesties met één danslint:
- Zwaai met je linkerarm/ rechterarm
- Maak rondjes met je danslinten, zowel boven je als naast je
- Zwaai boven/ onder je
- Gooi hem omhoog en vang hem
- Ren een stukje en laat hem met je meegaan
- Laat hem over de grond heen en weer zwieren
Suggesties met twee danslinten:
- Zwaai met beide armen tegelijk, zowel boven je hoofd als naast je
- Zwaai van links naar rechts
- Maak rondjes met je danslinten, zowel boven je hoofd als naast je. Lukt dit goed, probeer dan eens de ene arm de ene kant op te laten draaien en de andere arm dan de andere kant op
- Voor de gevorderde: zwaai met een arm en maak rondjes met de andere arm
Suggesties om de middenlijn (van je lichaam) te doorkruisen:
- Begin met je rechterarm boven en zwaai deze naar je linkervoet (en andersom)
- Houd je armen horizontaal gestrekt. De danslint heb je in de ene hand en je brengt deze naar de andere hand door een regenboog/ halve cirkel te maken (pak hem niet in het midden over; daar zijn, zeker jongste kleuters, namelijk toe geneigd)
- Maak met de danslint cirkels om je lijf, door ze steeds om je buik/rug door te geven in de andere hand
- Maak achtjes om/ onder je benen
TIP! Laat één kind bewegingen voordoen die de rest van de kinderen na moeten doen. Op die manier maak je gebruik van de bewegingen die de kinderen, eerder in de ontdekkingsfase, hebben bedacht.
Omdat we natuurlijk willen dat jullie gelijk met de danslinten aan de slag kunnen, hebben wij verschillende downloads gemaakt, die je hieronder kunt vinden. Ook hebben we een video voor je gemaakt!
We hopen dat deze blog je heeft geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met danslinten! Mocht je nog leuke tips hebben, horen we deze natuurlijk graag op de Facebook pagina Vrienden van Kleuteruniversiteit! Wil je zien wat wij in onze klassen uitvoeren, volg ons dan op onze Instagram accounts @juflinda.m en @juffie_manon.
Download
50 creatieve bewegingen voor plezier en ritme
Beweegverhaal ‘volg het licht’