10/07/2017: Let op! Het bijbehorende en benodigde prentenboek is niet meer verkrijgbaar in boekwinkels. Het boek is echter nog wel in veel bibliotheken beschikbaar. Er is ook een digitale versie van het prentenboek beschikbaar, op Yindo: http://www.yindo.nl/yindoReader.aspx?book=9902000000001
Wasbeer en Otter zijn lekker buiten en zien allerlei kleine diertjes. Maar die rups, die hoort toch niet in het water?
Dit project gaat over kriebelbeestjes, aan de hand van het prachtige prentenboek ‘Wasbeer en Otter redden een rups‘ van Mariken Jongman en Irene Goede.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Download hier de lesdoelen van dit project.
Esther Voorburg (geverifieerde eigenaar) –
Wij hebben ontzettend genoten van het project Kriebelbeestjes. In eerste instantie hadden wij het project ingepland voor 4 weken, doordat het thema zo leefde bij de kinderen hebben wij uiteindelijk 6 weken aan het project gewerkt. Vanaf de startactiviteit was er een hoge mate van betrokkenheid, de kinderen zaten op het puntje van hun stoel bij de onthulling van de spin in het potje. Het viel op dat de kinderen vanaf dat moment bewuster om zich heen keken tijdens het buiten spelen en ook steeds vaker kriebelbeestjes tegen kwamen op het schoolplein. Deze mochten ze in een potje met vergrootglas bestuderen en daarna uiteraard weer vrijlaten.
Het project is geschreven bij het prentenboek ´Wasbeer en Otter redden een rups´. Het prentenboek was niet leverbaar, gelukkig was het digitaal wel beschikbaar. De kinderen hebben genoten van het verhaal en hebben aan het einde van het project een eigen prentenboek over wasbeer en otter geschreven. De kinderen konden het verhaal van begin tot eind navertellen.
Het project bevat ontzettend veel gevarieerde activiteiten op diverse niveaus. De meetrups viel bij ons ontzettend in de smaak. De kinderen wilden spontaan allemaal hun eigen meetrups maken. Dat hebben we direct gedaan en de meetrupsen werden er in het spel nog regelmatig bijgepakt om te kijken wie de hoogste toren gebouwd heeft of de langste auto gemaakt heeft.
Naast de vele activiteiten bevat het project ook suggesties voor hoeken. Wij hebben een zeer uitgebreide ontdekhoek gecreerd in de klas, de kinderen hebben veel gespeeld in de hoek. Naast de suggesties die gedaan worden in het project hebben wij ook een microscoop in de ontdekhoek gezet. Wij hebben eerst met elkaar besproken hoe de microscoop werkt en hoe je er zorgvudig mee omgaat en de kinderen mochten daarna zelfstandig met de microscoop aan de slag. Ze vonden dit reuze interessant.
In de zandtafel hadden wij verschillende kriebelbeestjes verstopt en een zoeklijst gemaakt. De ene leerling mocht de kriebelbeestjes verstoppen en de andere leerling moest ze met behulp van de checklist terugvinden. Ook hier waren de kinderen weer bezig met het leren kennen van kriebelbeestjes. Hiervoor hebben wij een set met kleine kriebelbeestjes aangeschaft, deze zijn erg goed in te zetten bij de verschillende activiteiten behorend bij het project.
Het project bevat prachtige woordkaarten met de verschillende kriebeldieren. Wij hebben de woordkaarten aan een boomstam gehangen in de kring, hierdoor konden we de woordkaarten makkelijk inzetten bij de verschillende activiteiten. Daarnaast kwamen er door middel van de woordkaarten in de kring ook spontaan gesprekken op gang over de verschillende kriebelbeestjes.
Wij hebben in de maanden april en mei aan het project gewerkt, in april konden wij nog niet alle kriebeldieren terug vinden in de natuur. Als ik dit project nog eens zou uitvoeren dan zou ik dit in de maanden mei/juni doen.
Dit project is wat mij betreft een absolute aanrader!