11/01/2022: Let op! Het bijbehorende en benodigde prentenboek ‘Een ijsbeer in de tropen’ is moeilijk verkrijgbaar in boekwinkels. Je hebt het boek wel nodig voor uitvoering van het project. Het boek is mogelijk nog wel in de bibliotheek beschikbaar.
Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld en komt in een land waar alles groen is.
Drijf mee met Lars, op weg naar een groot avontuur! Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten, een Engelse les, natuur- en technieklessen, een creatieve opdracht en een bewegingsles bij het boek ‘Een ijsbeer in de tropen’ van Hans de Beer. Met deze activiteiten kun je zeker twee weken aan de slag.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Agnes Zuiderveen (geverifieerde eigenaar) –
Ik heb dit project uitgevoerd op het moment dat het nog winter was, maar ook al weer wat aan het aflopen was. Dit vond ik persoonlijk het fijnst, omdat het project dan wel over een ijsbeer gaat, maar niet per se over de winter. Kleine ijsbeer gaat op pad met zijn vader en komt dan per ongeluk in de tropen terecht. Het verschil tussen de beide klimaten is de kinderen nu duidelijker. ‘Er zijn landen waar het altijd koud is, maar ook landen waar het altijd warm is, hè juf?’ Was een uitspraak van een leerling aan het einde van het project.
Het verloop van de activiteiten gaat in dezelfde volgorde als het boek; je begint op de noordpool, dan de tropen en daarna weer onderweg naar huis. De leerlingen moeten ijsschotsen bouwen aan de hand van een plattegrond. En kijken achter welke ijsschots kleine ijsbeer zich kan verstoppen, maar past papa daar ook achter? Ze maken een sneeuwwandeling door te rijmen en tellen terug tot de ijsschotsen zijn afgebrokkeld. Ook zit er een erg leuke natuur- en techniek les in waarbij de leerlingen ontdekken dat ijs eigenlijk bevroren water is. Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat mijn leerlingen zo enthousiast zouden zijn. Ze kwamen zelf met ideeën, waaronder op het digibord kijken waar kleine ijsbeer wel niet langs is gekomen.