Bart is dol op de bouw.
Op een dag kruipt hij onder het hek door, bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan.
Hij wordt beloond met een bouwhelm, hoe kan dat?
In dit project leren de kinderen van alles over de bouwplaats aan de hand van het prentenboek ‘Kom uit die kraan!’ van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Chantal Groeneveld –
Ons schoolplein werd groots verbouwd. Hoe leuk is het om dat met het thema bouwen aan de slag te gaan! Dit project, gelijknamig aan het boek, is er eentje waar je tijdens het thema bouwen fantastisch veel plezier aan gaat beleven!
De brieven die we kregen van Bart waren elke keer weer spannend. Wat zou er deze keer in staan?
De kinderen vonden deze brieven zó interessant dat ik er nog een paar extra schreef, voordat we de checklistactiviteit deden. De kinderen mogen namelijk samen met Bart een checklist afwerken, 7 opdrachten doen. Wanneer de 7 opdrachten allemaal voltooid zijn, mogen ze een kijkje nemen op de bouwplaats en hebben ze een bouwdiploma verdiend!
Hoe gaaf als je dit ook écht kunt doen bij een bouwplaats in de buurt.
Een project dat de leerlingen aanspreekt én ze gedurende het hele thema echt betrokken houdt!
evoorburg (geverifieerde eigenaar) –
Wij hebben dit project uitgevoerd terwijl er in de buurt van de school een nieuwe wijk gebouwd werd, dit was een perfecte combinatie. Bij het lezen van de brief van bouwvakker Bart zaten de kinderen op het puntje van hun stoel. De kinderen waren zeer gemotiveerd om de checklist zo snel mogelijk af te vinken. Het maken van een muurtje in verband vonden de kinderen erg interessant, we hebben muurtjes gebouwd met kleine steentjes en de foto’s aan het eind aan de bouwvakker laten zien. Ook hebben alle kinderen een vogelhuisje getimmerd, ze waren apetrots dat ze net zoals bouwvakker Bart mochten timmeren. De timmerhoek in de klas was samen met de bouwhoek erg populair tijdens dit thema. De gymles bij het project is ook een echte aanrader. Wij hebben het thema afgesloten met een bezoek aan de nieuwbouw waarbij we onze checklist hebben laten zien aan Bouwvakker Bart en we een diploma kregen. Mooi thema met veel ruimte voor ervarend leren.
marissa.bus –
Het project ‘Kom uit die kraan!’ is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad, waarbij de kinderen van alles leren over de bouwplaats. Het avontuur begint met een brief van de hoofdpersonage Bart die de kinderen een checklist geeft met allerlei opdrachten. Wanneer de opdrachten over de bouw allemaal zijn volbracht, mogen de kinderen écht een bezoek brengen aan de bouwvakkers. Een betere fundering voor betekenisvol onderwijs is niet te bedenken! Het project leefde meteen bij de kinderen. Er werden materialen van thuis meegenomen voor de thematafel, tekeningen gemaakt van bouwvakkers, maquettes geknutseld en hijskranen gebouwd in de bouwhoek. Voordeel van dit project is dat het boordevol opdrachten staat die een beroep doen op de verschillende leergebieden, maar er voldoende ruimte is voor je eigen creativiteit en de inbreng van de kinderen. Het uitstapje naar de bouwvakkers was een doel om samen te bereiken en werkte heel motiverend. Ik zou daarom zeker aanraden om het project ook dusdanig af te sluiten. Het is zeker haalbaar om te organiseren; zo ben ik met 30 kleuters naar de vakmannen in de woonwijk geweest die kozijnen aan het vervangen waren. Veilig én in de directe leefomgeving van de kinderen! Een project dat draait om doen, zijn en vooral beleven. De kinderen zullen het niet snel vergeten. Met dit project sloeg ik spijkers met koppen!