Op zaterdag 15 maart 2025 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep. Deze keer wordt de inspiratiedag gehouden op de Talentencampus in Venlo.
Let op: Voor informatie over aanmelden op rekening, zie het kopje Kosten en Aanmelden onderin op deze pagina ↓
We hebben weer een leuk programma voor je:
Programma en dagindeling
08:45 – 09:20 – inloop
09:20 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
13:55 – 14:55 – lezing & signeersessie van illustrator Charlotte Dematons,
bekend van o.a. De gele ballon, Nederland, Sinterklaas en Alfabet!
14:55 – 15:00 – afsluiting
Welke workshops zijn er?
Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:
Workshop A – Natuur met kleuters (door Ester Klaver)
Ester staat al jarenlang met passie voor de klas. Als fervent natuurliefhebber kun je haar bijna dagelijks al wandelend in het groen vinden. Ze is vastbesloten om haar liefde en respect voor de natuur door te geven aan haar leerlingen. Voor haar is de natuur een onmisbaar onderdeel van het leven van jonge kinderen. Het verkennen van de natuur is niet alleen gezond, maar wekt ook vanzelf hun nieuwsgierigheid en verwondering op. In haar klas vormt de natuur een integraal onderdeel van het lesprogramma.
Wil jij ook dat de kinderen in jouw klas meer leren over de natuur door het echt te beleven, zelfs als er weinig natuur rondom je school is? In deze inspirerende workshop onthult Ester hoe je de natuur naar je kleuters brengt op een manier die hen verwondert en boeit. Je leert creatieve en praktische manieren om de natuur een levendig onderdeel van je lesprogramma te maken. Na deze workshop zit je boordevol ideeën om de volgende dag direct met je kleuters aan de slag te gaan, midden in of zelfs zonder directe toegang tot de natuur. Laat je inspireren en ontdek hoe je jouw leerlingen een liefde voor de natuur kunt meegeven die hun hele leven meegaat!
Workshop B – Handige handen (door Dorine Cleve)
Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek is ontzettend belangrijk om een zelfstandig leven op te bouwen. Je gebruikt je handen de hele dag door. Denk maar aan het manipuleren van kleine voorwerpen, knippen, plakken, kleuren, knoopjes open- en dichtdoen, een mandarijntje pellen en eten met mes en vork. Een goede fijne motoriek is ook belangrijk om vloeiend en vlot te leren schrijven.
Wanneer kinderen letters leren schrijven dan is het belangrijk dat ze in staat zijn om schrijfmateriaal te hanteren met een rijpe greep. Maar, wat is een rijpe greep? Hoe stimuleer je kleuters in hun fijn- en schrijfmotorische ontwikkeling? Hoe pak je dit aan? Waar let je op? Welke oefeningen en materialen reik je best aan zodat kinderen zelfvertrouwen en plezier hebben in het aanleren van deze vaardigheden? Hoe stimuleer je de tweedeling in de hand (steun- en bewegende vingers)? Welke spelletjes reik je aan om de vingerbeweeglijkheid te oefenen? Welke kleur- en schrijfmaterialen bied je aan? Hoe stimuleer je kleuters op weg naar een betere pengreep?
Tijdens deze workshop krijg je heel wat handvatten aangereikt om speels en doordacht de fijne motoriek en pengreepontwikkeling te stimuleren. Een workshop vol kennis en inspiratie!
Workshop C – Denksleutels (door Cora Hansen – Slimmekleuters.nl)
Met de Denksleutels heb je puur goud in handen als het gaat om het uitdagen van kinderen in je groep. Deze krachtige tool biedt talloze mogelijkheden: je kunt de Denksleutels inzetten tijdens gesprekken met kinderen, als uitdagende opdrachten in de hoeken, en bij verschillende thema’s. Voor jonge kinderen kies je een gespreksvorm of een praktische opdracht. In groep 3 en 4 gaat er een nieuwe wereld open omdat de kinderen nu kunnen schrijven. Zo kunnen ze thema’s verdiepen met de alfabetsleutel, notities maken bij ontwerptekeningen, en hun denktijd optimaal benutten door ideeën op een wisbordje te schrijven.
Wil jij…
– weten waar de Denksleutels vandaan komen?
– leren hoe je snel en effectief vragen bedenkt bij een thema of lesonderwerp?
– ontdekken welke werkvormen je kunt gebruiken?
– de workshop afsluiten met een overvloed aan frisse denksleutelopdrachten?
Het prachtige aan het werken met Denksleutels is dat alle kinderen in de groep mee kunnen doen. Je hoeft de opdrachten niet in een kleine groep te behandelen of buiten de klas. Integreer de verdiepende denksleutelvragen tussen je gebruikelijke vragen en opdrachten, zodat elk kind actief kan deelnemen. De kinderen die extra uitdaging nodig hebben, betrek je bewust bij deze prikkelende vragen. Geef je lessen een boost en maak leren onvergetelijk met de inspirerende kracht van Denksleutels!
Workshop D – Sensomotorisch spel (door Hippe Hoeken)
Sensomotorisch spel leek even uit de (kleuter)klassen te verdwijnen. Gelukkig maakt deze vorm van spel inmiddels een terugkeer en zien steeds meer kleuterleerkrachten de noodzaak en het plezier ervan in en heeft deze vorm van spel zijn plek in veel klassen veroverd.
In deze workshop nemen wij je mee in de boeiende wereld van klein spel, met een speciale focus op sensomotorisch spel. We bespreken hoe je een rijke sensorische speelomgeving kunt opzetten en duiken in de onderliggende theorieën die dit soort spel ondersteunen. Sensomotorisch spel, waarbij de zintuigen van kinderen centraal staan, is niet alleen leuk maar ook cruciaal voor hun cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling.
Tijdens de workshop krijg je praktische tips en voorbeelden van hoe je sensomotorisch spel kunt integreren in je dagelijkse lesprogramma. Je leert hoe je eenvoudige maar effectieve spelmaterialen kunt maken en gebruiken, en hoe je een omgeving kunt creëren die nieuwsgierigheid en exploratie stimuleert. We delen ook inzichten over hoe sensomotorisch spel kan bijdragen aan de taalontwikkeling, motorische vaardigheden en het probleemoplossend vermogen van kinderen.
Ben je hierdoor geïnspireerd om meer te willen weten en ervaren? Dan hopen we je te zien in onze workshop. Of je nu een doorgewinterde kleuterleerkracht bent of net begint in het onderwijs, deze workshop biedt waardevolle inzichten en handvatten om sensomotorisch spel een vaste plek te geven in jouw klaslokaal.
Workshop E – Beredeneerd aanbod (door Annelieke van Meel)
Vraag jij je vaak af of je wel alle doelen aanbiedt in je kleuterklas? Heb je voortdurend het gevoel dat je alles moet controleren of krijg je vragen van de directie over je lesaanbod? Wil je een rijke leeromgeving creëren en minder tijd besteden in kringgesprekken? Wil je meer rust en duidelijkheid over het werken met doelen? Dan is deze workshop precies wat je nodig hebt.
In deze inspirerende workshop leer je in vogelvlucht wat een beredeneerd aanbod inhoudt en hoe je dit kunt organiseren in jouw eigen klas, zonder dat het ten koste gaat van het spel in de hoeken. Annelieke deelt haar eigen zoektocht en geeft je praktische handvatten waarmee je meteen aan de slag kunt. Ontdek hoe je je kleuterklas kunt verrijken, met meer structuur en minder stress!
Deze workshop geeft je de tools en inzichten om met vertrouwen en plezier je kleuterklas naar een hoger niveau te tillen. Mis deze kans niet om jouw onderwijspraktijk te versterken en je leerlingen optimaal te ondersteunen!
Workshop F – Betekenisvol Burgerschap in de klas – van theorie naar praktijk (door Ingrid van Overveld)
Ontdek de sleutel tot het vormen van wereldburgers van de toekomst. Als kleuterleerkracht speel jij een cruciale rol in het bouwen van een solide basis voor de burgers van morgen. Maar hoe kun je burgerschap op een boeiende en effectieve manier integreren in je klaslokaal?
Welkom bij onze inspirerende workshop over burgerschap in het kleuteronderwijs. Tijdens deze interactieve sessie krijg je niet alleen een korte introductie op de inhoud van de kerndoelen, maar ontdek je ook praktische voorbeelden van hoe je burgerschap kunt verweven in je dagelijkse lespraktijk.
Van het bevorderen van empathie tot het stimuleren van actief burgerschap, deze workshop biedt jou de tools en inzichten die je nodig hebt om een echte verschil te maken. Bovendien is er volop ruimte om te sparren met collega’s over hoe je diversiteit en inclusie kunt omarmen in je groep, zodat elk kind zich gewaardeerd en gehoord voelt.
Laat je inspireren door Ingrid en ontdek hoe je met kleine stappen een grote impact kunt maken in je klas. Maak van burgerschap een levendig en betekenisvol onderdeel van je onderwijspraktijk!
Workshop G – Loose parts (door Maartje Ramakers)
Wil jij ontdekken hoe je spelenderwijs diverse doelen kunt bereiken met loose parts? Vergeet dure ontwikkelingsmaterialen: we gaan creatief aan de slag met open einde materiaal! In deze workshop duik ik met je in de fascinerende wereld van loose parts, ideaal voor groep 1/2 en zelfs voor groep 3!
Herken je dit? Je kasten staan vol met zware dozen vol ontwikkelingsmateriaal, maar de kinderen kiezen het bijna nooit. Dit kan anders. Ik geef je praktische en laagdrempelige handvatten om dit materiaal thematisch aan te bieden, zodat het weer aantrekkelijk wordt voor de kinderen. We gaan ook hands-on werken met loose parts, waarbij ik je laat zien hoe je deze veelzijdige materialen telkens opnieuw kunt inzetten om spelenderwijs verschillende leerdoelen te bereiken. Dit is niet alleen nuttig voor kleuters; ik deel ook praktische tips om hiermee in groep 3 aan de slag te gaan. Na deze workshop barst je van de inspiratie en ideeën die je de volgende dag al kunt toepassen.
Maartje Ramakers, leerkracht van groep 1/2/3 en specialist Jonge Kind, inspireert dagelijks talloze collega’s via haar Instagram-account @deklasvanjufmaartje. Maartje is een groot voorstander van betekenisvol en spelend leren en deelt haar passie graag met jou.
Kosten en aanmelden
Deelname aan de dag kost EUR 199,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee, fruit en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig via onze webwinkel (zie bovenaan deze pagina). Je kunt je ook, buiten de webwinkel om, ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag. Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers.
Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef het volgende aan:
– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.
Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.
Tip: Als je in het primair onderwijs werkt, heb je conform je CAO recht op twee uur per week individuele professionele ontwikkeling bij een voltijdbaan. Deze tijd staat los van teamscholingen en kan worden gespaard tot scholingsdagen. Verder is er per school gemiddeld tenminste 500 euro per FTE beschikbaar voor deze scholingen. De personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad beslist meestal hoe het totaalbudget wordt verdeeld. Doe dus navraag op jouw school en zorg ervoor dat je jouw budget kunt inzetten voor het bijwonen van een Kleuteruniversiteit inspiratiedag!
Workshop voorkeur
Bij de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit per deelnemer (in de door jou gewenste volgorde!) aan, bijvoorbeeld A-B-C-(D-E). Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor iedere bezoekers de voor- en achternaam, de workshopvoorkeur en volgorde door.
De namen van de deelnemers en de workshopvoorkeuren kun je ook later per email doorgeven via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !