Op zaterdag 4 november 2023 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.
Deze keer wordt de inspiratiedag gehouden In Heerenveen op CBS De Burcht. We hebben weer een leuk programma voor je:
Programma en dagindeling
08:45 – 09:20 – inloop
09:20 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – pauze
11:00 – 12:00 – inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – broodjeslunch
12:45 – 13:45 – inspiratieronde 3
14:00 – 15:00 – plenaire inspiratiesessie met kinderboekenmaker en liedjesschrijver Erik van Os,
bekend van o.a. de prentenboeken Schatje en Scheetje, O, o, Octopus! en Kees van Dijk
15:00 – afsluiting
Welke workshops zijn er?
Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:
Workshop A – Natuur met kleuters (door Ester Monnereau)
Ester staat al heel wat jaren voor de klas. Ze is een enorme natuurliefhebber en je kunt haar bijna dagelijks al wandelend in het groen vinden. Als leerkracht ziet ze het als haar taak om kinderen liefde en respect voor de natuur bij te brengen. De natuur is een belangrijk onderdeel van het leven van jonge kinderen en het in de natuur zijn is gezond.
Jonge kinderen zijn als vanzelf geïnteresseerd in allerlei onderdelen van de natuur. Bij Ester in de klas is de natuur een vast onderdeel van het lesaanbod. Toch wordt het geven van natuuronderwijs aan kleuters niet door iedereen als iets vanzelfsprekends ervaren. Zou jij ook willen dat de kinderen in jouw klas meer leren over de natuur door dingen te beleven? Ook als er weinig natuur rondom je school is? In deze workshop laat ze je zien hoe je de natuur dichtbij haalt voor jouw kleuters, op een manier die bij jonge kinderen past en die ze zal verwonderen en interesseren. Na deze workshop heb je genoeg ideeën om de volgende dag met jouw kleuters aan de slag te gaan met of in de natuur.
Workshop B – Executieve functies bevorderen bij jonge kinderen (door Dewie Drent)
Ken jij ook een kleuter die maar niet gaat opruimen? Of een kleuter die steeds maar weer vergeet welke materialen hij ook alweer nodig heeft? Of wellicht een kleuter die blokkeert wanneer er iets onverwachts gebeurt?
Grote kans dat bij deze kinderen de executieve functies nog niet voldoende zijn ontwikkeld. Juist bij jonge kinderen is het belangrijk dat je deze functies stimuleert, omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is. Je leert in deze workshop waarom aandacht voor executieve functies noodzakelijk is. We gaan aan de slag met praktische tips die jou gaan helpen bij het versterken van de executieve functies bij jonge kinderen!
Workshop C – Leerkracht in balans (door Christel Schalke – Oog-punt)
Werken in het onderwijs is tof! Toch brengt het steeds vaker ook de nodige uitdagingen met zich mee. Uitdagingen op het gebied van stress, werkdruk, en keuzes maken voor jezelf, versus het altijd klaar staan voor school. Misschien ken jij het gevoel van altijd maar ‘aan’ staan. Of vind je het lastig om nee te zeggen. Misschien heb je een overvolle agenda of een eindeloze to-do lijst. Ervaar je druk van het vele ‘moeten’. Of merk je gewoon bij jezelf dat de balans tussen school en thuis een zoek is.
Dan is dit jouw workshop. Je gaat heel praktisch met jouw balans aan de slag, zodat jij weet wat jij kunt doen om je relaxter te voelen, thuis en op je werk. Christel heeft 20 jaar voor de klas gestaan in het SBO en is sinds 2008 werkzaam als coach in het PO en VO. Ze weet dus als geen ander waar jij tegenaan loopt. In deze workshop geeft ze jou de nodige handvatten zodat jij het net allemaal wat relaxter kunt maken voor jezelf.
Workshop D – Rouw bij kleuters (door Kirsten Boerema)
05/06/2023 Workshop D is helaas niet meer beschikbaar! Het is nog wel mogelijk om je voor de inspiratiedag in te schrijven, maar geef dan een andere workshop op bij je voorkeuren.
Afscheid nemen, ieder mens, ieder kind komt ermee in aanraking. Afscheid nemen van papa of mama als je uit logeren gaat is natuurlijk heel iets anders dan afscheid nemen van iemand die overlijdt. Als volwassene willen wij kinderen graag behoeden voor verdriet, maar helaas … ook kleuters komen in aanraking met de dood. Als opa of oma sterft bijvoorbeeld, maar ook het verlies van een huisdier kan vragen of verdriet oproepen en dat kan zelfs gebeuren bij een dood dier in de natuur.
Kleuters gaan op hun eigen manier om met verlies. Wil je handvatten om jouw kleuters te begeleiden bij een verlies? Als professionals in de uitvaartzorg kunnen we je die hopelijk geven. Wil jij er graag zijn voor jouw kleuters rondom afscheid nemen en de dood? Dan zien we je graag!
Workshop E – Beredeneerd aanbod (door Annelieke van Meel)
Vraag jij je altijd af of je wel alle doelen aanbiedt? Heb jij continu het gevoel dat je alles moet controleren of heb je een directie die vraagtekens zet bij het aanbod in jouw kleuterklas? Wil jij zorgen voor een rijke leeromgeving en minder tijd in kringen bezig zijn? Wil je meer rust en duidelijkheid over het werken met doelen? Dan is deze workshop iets voor jou! Tijdens de workshop leer je in vogelvlucht wat een beredeneerd aanbod is, hoe jij dit kunt gaan organiseren in jouw eigen klas zonder in te leveren op het spel in de hoeken. Annelieke neemt je mee aan de hand van haar eigen zoektocht en geeft je handvatten waarmee je zelf direct aan de slag kunt.
Workshop F – Opgeruimde kunst (door Poldy Koot)
Blijven op jouw school ook altijd bepaalde materialen in het magazijn liggen? Vraag jij je ook wel eens af wat je kunt doen met al dat donkerblauwe, bruine en zwarte papier? In deze workshop kijken we vanuit deze materialen welke technieken, vormaspecten en thema’s je eraan kunt koppelen.
Simpel vanuit materiaal en techniek een kunstles maken. Vanuit het cirkelmodel kun je elke les verzinnen die je wilt. Je gaat uit van procesgerichte didactiek. Prikkelende informatie laat kinderen de uitdaging aangaan en nieuwe dingen ontdekken en uitproberen. Door het aanbieden in stappen kunnen kinderen aan de slag met de basis en is er ruimte voor variatie mogelijkheden. Door het samen bekijken en bespreken komt het geleerde op een bewuster niveau.
Met allemaal tips en ideeën gaan we aan de slag. Gegarandeerd een opgeruimd magazijn, maar vooral heel veel nieuwe inspiratie voor allerlei activiteiten met de kinderen.
Poldy Koot is met haar bedrijf Dichtbij.nu kunstdocent in het basisonderwijs en verzorgd op meerdere scholen het structurele beeldende kunst onderwijs en losse kunstprojectweken.
Workshop G – Engels met kleuters (door Sanne Ramakers)
Kinderen leren gemakkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In de inspiratieronde Engels zonder methode laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma.
Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it! (deze workshop is voornamelijk interessant wanneer je nog geen Engels geeft, maar dit wel zou willen doen)
Sanne Ramakers is bekend van JufSanne.com, de leerkrachtondersteunende website sinds 2002. In 2014 begon ze met Kleuteruniversiteit. Ook is ze auteur van diverse boeken, waaronder Zinglish, Ritmo Go! en diverse Willewete titels.
Workshop H – Help! Hoe organiseer ik een werkles? (door Tonny Sijm)
Een werkles organiseren waarbij je oog blijft houden voor de behoeftes van de kinderen én waarbij je tijd over houdt om te observeren, is een kunst. Want wat doe je met kleuters die snel wisselen van speel- en werkplek, die luidruchtig werken of moeite hebben om taakgericht bezig te zijn? Hoe zorg je ervoor dat je als leerkracht de tijd en de rust hebt tijdens de werkles om de kinderen rustig te kunnen begeleiden en te observeren? En hoe doe je dat observeren eigenlijk?
In deze workshop krijg je handvatten om een werkles zo te organiseren zodat kleuters zelfstandig kunnen werken en intrinsiek gemotiveerd zijn, waardoor er voor jou tijd ontstaat om te observeren. Tonny Sijm heeft veertig jaar voor de kleuterklas gestaan, de werklessen stonden bij haar op nummer één. Haar werkles duurde regelmatig bijna twee uur en soms zelfs een hele ochtend. In deze workshop deelt zij haar ervaringen en geeft ze je veel praktische tips.
Workshop I – Op weg naar schrijven (door Dorine Cleve)
Voorbereidend schrijven is veel meer dan wat krullen maken op een oefenblaadje. Tijdens deze sessie maak je kennis met Schrijfritmiek. Je verwerft kennis over het belang van bewegen, lateralisatie, handvaardigheid, schrijfvaardigheden en meer.
Je krijgt een antwoord op wat we tijdens de kleuterperiode kunnen aanreiken om kinderen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het schrijfonderwijs. We gaan actief aan de slag met enkele liedjes uit de methode Krullenbol. Deze sessie is sterk praktijkgericht. Theorie en doe-opdrachten worden mooi afgewisseld.
Je gaat naar huis met heel veel creatieve en muzische ideeën rond voorbereidend schrijven.
Workshop J – Bewegen met kleuters in een leeg speellokaal (door Willy Meulenkamp en Esther Dubbeld)
Kleuters bewegen graag: een breed aanbod in beweeg- en spelactiviteiten is belangrijk. De kleuter doet zo ervaring op in ruimtelijk inzicht, sociale aanpassing en begripsvorming. Naast het gymmen met groot materiaal, zoals het klimrek en de glijbaan is een leeg speellokaal ook een absolute must.
In deze workshop nemen we je mee in de mogelijkheden van een leeg speellokaal: het aanbieden van spellessen en werken met klein materiaal. Hoe is de leerlijn tikspelen opgebouwd? Wat kun je allemaal doen met klein materiaal uit het speellokaal zoals ballen, hoepels en pittenzakken?
Na deze workshop weet je hoe je lessen goed moet opbouwen en heb je tips gekregen om de lessen soepel te laten verlopen. Je gaat naar huis met veel praktische ideeën waar je de komende gymlessen uit kunt putten.
Willy en Esther verzorgen workshops over kleuteronderwijs bij Adwies. Zij hebben ruim ervaring in het werken met kleuters en zijn naast het geven van workshops nog steeds werkzaam in het basisonderwijs.
Kosten en aanmelden
Deelname aan de dag kost EUR 199,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee, fruit en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig en zonder extra kosten via onze webwinkel (zie bovenaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag, er geldt dan een toeslag van EUR 7,95 (administratiekosten) per bestelling. Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers.
Let op dat de factuur voldaan moet zijn vóór de inspiratiedag, anders is deelname niet mogelijk! Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:
– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.
Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.
Tip: Als je in het primair onderwijs werkt, heb je conform je CAO recht op twee uur per week individuele professionele ontwikkeling bij een voltijdbaan. Deze tijd staat los van teamscholingen en kan worden gespaard tot scholingsdagen. Verder is er per school gemiddeld tenminste 500 euro per FTE beschikbaar voor deze scholingen. De personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad beslist meestal hoe het totaalbudget wordt verdeeld. Doe dus navraag op jouw school en zorg ervoor dat je jouw budget kunt inzetten voor het bijwonen van een Kleuteruniversiteit inspiratiedag!
Workshop voorkeur
Bij de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit per deelnemer (in de door jou gewenste volgorde!) aan, bijvoorbeeld A-B-C-(D-E). Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor iedere bezoekers de voor- en achternaam, de workshopvoorkeur en volgorde door.
De namen van de deelnemers en de workshopvoorkeuren kun je ook later per email doorgeven via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !