Op zaterdag 20 september 2025 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag – de leukste studiedag van het jaar! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep. Deze keer wordt de inspiratiedag gehouden in Den Haag op RKBS De Fontein.
Voor informatie over aanmelden op rekening, zie het kopje Kosten en Aanmelden onderin op deze pagina ↓
OOK VOOR GROEP 3 LEERKRACHTEN: We organiseren deze dag samen met Junioruniversiteit, waarmee we naast een aanbod voor kleuterleerkrachten óók workshops hebben voor leerkrachten van groep 3. Je kunt bij de workshopbeschrijving zien voor welke doelgroep (groep 1/2: Kleuteruniversiteit icoontje, en/of groep 3: Junioruniversiteit icoontje) deze is bedoeld. Neem dus ook je collega uit groep 3 mee!
We hebben weer een leuk programma voor je:
Programma en dagindeling
08:45 – 09:20 – Inloop
09:20 – 09:30 – Welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – Inspiratieronde 1
10:30 – 11:00 – Pauze
11:00 – 12:00 – Inspiratieronde 2
12:00 – 12:45 – Broodjeslunch
12:45 – 13:45 – Inspiratieronde 3
14:00 – 15:00 – Een gezellige plenaire inspiratiesessie met kinderboekenmaker en liedjesschrijver Erik van Os,
bekend van o.a. de prentenboeken Schatje en Scheetje, O, o, Octopus! en Kees van Dijk
15:00 – Afsluiting
Welke workshops zijn er?
Je kunt op deze dag 3 workshops bijwonen in ‘inspiratierondes’. Hierbij kun je kiezen uit het volgende aanbod:
Workshop A – Natuur met kleuters (door Ester Monnereau)
Ester staat al jarenlang met passie voor de klas. Als fervent natuurliefhebber kun je haar bijna dagelijks al wandelend in het groen vinden. Ze is vastbesloten om haar liefde en respect voor de natuur door te geven aan haar leerlingen. Voor haar is de natuur een onmisbaar onderdeel van het leven van jonge kinderen. Het verkennen van de natuur is niet alleen gezond, maar wekt ook vanzelf hun nieuwsgierigheid en verwondering op. In haar klas vormt de natuur een integraal onderdeel van het lesprogramma.
Wil jij ook dat de kinderen in jouw klas meer leren over de natuur door het echt te beleven, zelfs als er weinig natuur rondom je school is? In deze inspirerende workshop onthult Ester hoe je de natuur naar je kleuters brengt op een manier die hen verwondert en boeit. Je leert creatieve en praktische manieren om de natuur een levendig onderdeel van je lesprogramma te maken. Na deze workshop zit je boordevol ideeën om de volgende dag direct met je kleuters aan de slag te gaan, midden in of zelfs zonder directe toegang tot de natuur. Laat je inspireren en ontdek hoe je jouw leerlingen een liefde voor de natuur kunt meegeven die hun hele leven meegaat!
Workshop B – Handige handen (door Dorine Cleve)
Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek is ontzettend belangrijk om een zelfstandig leven op te bouwen. Je gebruikt je handen de hele dag door. Denk maar aan het manipuleren van kleine voorwerpen, knippen, plakken, kleuren, knoopjes open- en dichtdoen, een mandarijntje pellen en eten met mes en vork. Een goede fijne motoriek is ook belangrijk om vloeiend en vlot te leren schrijven.
Wanneer kinderen letters leren schrijven dan is het belangrijk dat ze in staat zijn om schrijfmateriaal te hanteren met een rijpe greep. Maar, wat is een rijpe greep? Hoe stimuleer je kleuters in hun fijn- en schrijfmotorische ontwikkeling? Hoe pak je dit aan? Waar let je op? Welke oefeningen en materialen reik je best aan zodat kinderen zelfvertrouwen en plezier hebben in het aanleren van deze vaardigheden? Hoe stimuleer je de tweedeling in de hand (steun- en bewegende vingers)? Welke spelletjes reik je aan om de vingerbeweeglijkheid te oefenen? Welke kleur- en schrijfmaterialen bied je aan? Hoe stimuleer je kleuters op weg naar een betere pengreep?
Tijdens deze workshop krijg je heel wat handvatten aangereikt om speels en doordacht de fijne motoriek en pengreepontwikkeling te stimuleren. Een workshop vol kennis en inspiratie!
Workshop C – Uitdagen met ontwikkelingsmaterialen (door Cora Hansen)
Ben je op zoek naar uitdagende ontwikkelingsmaterialen? Het goede nieuws is dat je ze al in huis hebt! Door gebruik te maken van hogere denkniveaus kun je jouw ontwikkelingsmaterialen zó inzetten, dat ze ook voor slimme kleuters interessant worden.
Eerst duiken we dieper in op de Taxonomie van Bloom. Dit model laat zien dat er verschillende denkniveaus zijn, die elkaar opvolgen in complexiteit. De meeste ontwikkelingsmaterialen richten zich op de drie lagere orde-denkniveaus: onthouden, begrijpen en toepassen. Tijdens de workshop zetten we juist in op de hogere orde-denkniveaus: analyseren, evalueren en creëren.
We gaan praktisch aan de slag om nieuwe opdrachten te bedenken bij bekende ontwikkelingsmaterialen. Wil jij je ontwikkelingsmaterialen met nieuwe ogen bekijken? Schrijf je dan in voor deze workshop!
Workshop D – Bewegen met kleuters in een leeg speellokaal (door Willy Meulenkamp en Esther Dubbeld)
Kleuters barsten van de energie en bewegen graag: daarom is een breed aanbod van beweeg- en spelactiviteiten essentieel. Door te bewegen ontwikkelen kleuters hun ruimtelijk inzicht, sociale vaardigheden en begripsvorming. Naast het gymmen met groot materiaal zoals klimrekken en glijbanen, biedt een leeg speellokaal een schat aan mogelijkheden.
In deze inspirerende workshop nemen wij je mee in de talloze mogelijkheden van een leeg speellokaal. Je leert hoe je boeiende spellessen kunt aanbieden en effectief kunt werken met klein materiaal. Hoe is de leerlijn voor tikspelen opgebouwd? Wat kun je allemaal doen met materialen zoals ballen, hoepels en pittenzakken? Na deze workshop weet je precies hoe je lessen gestructureerd opbouwt en krijg je waardevolle tips om de lessen soepel te laten verlopen. Je gaat naar huis met een koffer vol praktische ideeën waarmee je je komende gymlessen kunt verrijken.
Willy en Esther van Adwies, beiden met jarenlange ervaring in het kleuteronderwijs, verzorgen deze workshops. Naast hun expertise in het geven van workshops, zijn zij nog steeds actief in het basisonderwijs. Laat je inspireren en verrijk je gymlessen met nieuwe inzichten en speelse mogelijkheden!
Workshop E – Beredeneerd aanbod (door Annelieke van Meel)
Vraag jij je vaak af of je wel alle doelen aanbiedt in je kleuterklas? Heb je voortdurend het gevoel dat je alles moet controleren of krijg je vragen van de directie over je lesaanbod? Wil je een rijke leeromgeving creëren en minder tijd besteden in kringgesprekken? Wil je meer rust en duidelijkheid over het werken met doelen? Dan is deze workshop precies wat je nodig hebt!
In deze inspirerende workshop leer je in vogelvlucht wat een beredeneerd aanbod inhoudt en hoe je dit kunt organiseren in jouw eigen klas, zonder dat het ten koste gaat van het spel in de hoeken. Annelieke deelt haar eigen zoektocht en geeft je praktische handvatten waarmee je meteen aan de slag kunt. Ontdek hoe je je kleuterklas kunt verrijken, met meer structuur en minder stress.
Deze workshop geeft je de tools en inzichten om met vertrouwen en plezier je kleuterklas naar een hoger niveau te tillen. Mis deze kans niet om jouw onderwijspraktijk te versterken en je leerlingen optimaal te ondersteunen!
Workshop F – Boekpromotie (door Nena Heesakkers)
Hoe creëer je gemotiveerde lezers? En welke begeleiding hebben kinderen hierbij nodig? We weten allemaal dat (voor)lezen belangrijk is, en de inspanning van de leerkracht kan daarbij cruciaal zijn.
In deze workshop staat leesbevordering centraal. Je neemt je eigen handelen kritisch onder de loep, leert meer inhoud te geven aan een verhaal en maakt kennis met inspirerende werkvormen. Ook ga je zelf aan de slag met praktische ideeën rondom leesbevordering en boekmotivatie om de volgende werkdag direct mee te starten. De workshop is ontworpen voor leerkrachten die werkzaam zijn in groep 1, 2 en 3, want je kunt niet vroeg genoeg met leesbevordering beginnen!
Nena is leerkracht bij Stichting Rijdende School waar ze lesgeeft aan kinderen van kermisexploitanten en circusmedewerkers. Het komt voor dat ze wekelijks een andere samenstelling voor haar heeft met leerlingen van groep 1 tot en met 8. Ze wordt daarbij uitgedaagd steeds opnieuw na te denken over een aantrekkelijke leesomgeving.
Workshop G – Loose parts (door Maartje Ramakers)
Wil jij ontdekken hoe je spelenderwijs diverse doelen kunt bereiken met loose parts? Vergeet dure ontwikkelingsmaterialen: we gaan creatief aan de slag met open einde materiaal! In deze workshop duik ik met je in de fascinerende wereld van loose parts, ideaal voor groep 1/2 en zelfs voor groep 3!
Herken je dit? Je kasten staan vol met zware dozen vol ontwikkelingsmateriaal, maar de kinderen kiezen het bijna nooit. Dit kan anders! Ik geef je praktische en laagdrempelige handvatten om dit materiaal thematisch aan te bieden, zodat het weer aantrekkelijk wordt voor de kinderen. We gaan ook hands-on werken met loose parts, waarbij ik je laat zien hoe je deze veelzijdige materialen telkens opnieuw kunt inzetten om spelenderwijs verschillende leerdoelen te bereiken. Dit is niet alleen nuttig voor kleuters; ik deel ook praktische tips om hiermee in groep 3 aan de slag te gaan. Na deze workshop barst je van de inspiratie en ideeën die je de volgende dag al kunt toepassen.
Maartje Ramakers, leerkracht van groep 1/2/3 en specialist Jonge Kind, inspireert dagelijks talloze collega’s via haar Instagram-account @deklasvanjufmaartje. Maartje is een groot voorstander van betekenisvol en spelend leren en deelt haar passie graag met jou.
Workshop H – Ruimtelijk denken: de sleutel tot een technische toekomst en creativiteit (door Els de Kok)
Vaak wordt gedacht dat meisjes minder ruimtelijk inzicht hebben dan jongens, maar dit is een mythe. Uit onderzoek blijkt dat het verschil vooral komt doordat jongens frequenter activiteiten ondernemen die het ruimtelijk inzicht bevorderen. Het goede nieuws? Door te zorgen voor de juiste vonk en activiteit kan ieder kind het ruimtelijk inzicht ontwikkelen.
In deze praktische workshop ontdek je hoe je het ruimtelijk inzicht van alle kinderen kunt versterken. Aan de hand van prikkelende ontwerpopdrachten, blokken, constructiemateriaal en zelfs alledaagse materialen leer je hoe je het ruimtelijk denken in je klas een boost kunt geven. Els geeft je de tools, de technieken en de inspiratie om direct aan de slag te gaan.
Wat staat je te wachten?
- Innovatieve ontwerp- en bouwuitdagingen: Daag de kinderen uit om hun ruimtelijk denken en creativiteit in te zetten.
- Krachtige strategieën en praktische tips: Ontdek hoe je het ruimtelijk leren het beste kunt begeleiden en krijg oog voor de talenten van kinderen.
- Direct toepasbare tools: Ga naar huis met ideeën en materialen en tover je klas om tot een bruisende werkplaats van ruimtelijke ontdekkingen.
In deze workshop zitten ook suggesties voor het thema van de Kinderboekenweek!
Workshop I – De sprong naar groep 3: zacht landen met thematisch onderwijs (door Muriël Tebbe)
De overgang van groep 2 naar groep 3 is voor veel kinderen een spannende en intensieve periode. Voor het eerst moeten ze aan een tafel luisteren naar instructies, werkboeken invullen en omgaan met veel nieuwe leerstof. In deze inspirerende workshop neemt Muriël Tebbe je mee naar haar klas en laat ze zien hoe je deze overgang soepeler en leuker kunt maken.
Aan de hand van praktische voorbeelden toont Muriël hoe je het onderwijs beter kunt afstemmen op de behoeften van kinderen tijdens deze belangrijke overgang. Je krijgt waardevolle tips om in kleine stappen je onderwijs betekenisvoller te maken. Ze daagt je uit om durf te tonen in je keuzes en het lesaanbod creatief aan te passen aan de doelen.
Het is tijd om het heft in eigen handen te nemen en kinderen te motiveren met onderwijs dat echt voor hen werkt! Laat je inspireren en ontdek hoe je met kleine aanpassingen een grote impact kunt maken. Mis deze kans niet om je onderwijspraktijk te verrijken en je leerlingen een vliegende start te geven in groep 3!
Workshop J – Buitengewone breinen: omgaan met probleemgedrag (door Jan van der Zwan)
Het vraagt soms veel geduld en energie van de leerkracht om om te gaan met het gedrag van sommige kleuters. Zij stoeien met ogenschijnlijk simpele taken als het omgaan met emoties, het opstarten van een activiteit of het omgaan met andere kinderen. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.
In deze workshop speelt het brein de hoofdrol. Onderwijsadviseur Jan van der Zwan geeft je aan de hand van de laatste inzichten en aansprekend beeldmateriaal handvatten en ideeën die je direct kunt toepassen binnen je eigen onderwijspraktijk.
Tijdens de workshop krijg je onder andere antwoord op de volgende vragen:
- Is het brein van leerlingen met ADHD, ASS of ODD anders?
- En zo ja, hoe kan ik hier in de praktijk op inspelen?
- Welke rol spelen de executieve functies hierbij?
- Hoe kunnen we deze functies bij kinderen bevorderen?
- En… welke rol speelt mijn eigen brein?
Jonge kinderen en probleemgedrag
In het brein van jonge kinderen is het een drukte van belang: er wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van allerlei vaardigheden. Dit uit zich soms in druk gedrag, antisociaal gedrag of in emotionele ontladingen.
Probleemgedrag hoort er in deze fase in zekere zin dan ook ´gewoon´ bij. Een groot deel van dit gedrag gaat vanzelf over, een ander deel is de voorbode van een stoornis. De breinwetenschap geeft de laatste jaren steeds meer inzicht in de achtergronden van het gedrag van jonge kinderen. Met deze kennis kunnen we dus ook veel eerder vroegtijdig interventies inzetten om het probleemgedrag zo snel mogelijk te kunnen signaleren om vervolgens de juiste extra aandacht aan het kind te geven.
In deze workshop geeft psycholoog Jan van der Zwan een kijkje in het jonge kinderbrein. Hij geeft aan de hand van aansprekende en praktijkgerichte voorbeelden en oefeningen inzicht in het probleemgedrag bij het jonge kind. Zowel fasegebonden problematiek alsmede stoornissen komen aan bod. Ook krijg je handvatten hoe je met dit gedrag om kunt gaan.
Workshop K – Betekenisvol Burgerschap in de klas – van theorie naar praktijk (door Ingrid van Overveld)
Ontdek de sleutel tot het vormen van wereldburgers van de toekomst! Als kleuterleerkracht speel jij een cruciale rol in het bouwen van een solide basis voor de burgers van morgen. Maar hoe kun je burgerschap op een boeiende en effectieve manier integreren in je klaslokaal?
Welkom bij onze inspirerende workshop over burgerschap in het kleuteronderwijs! Tijdens deze interactieve sessie krijg je niet alleen een korte introductie op de inhoud van de kerndoelen, maar ontdek je ook praktische voorbeelden van hoe je burgerschap kunt verweven in je dagelijkse lespraktijk.
Van het bevorderen van empathie tot het stimuleren van actief burgerschap, deze workshop biedt jou de tools en inzichten die je nodig hebt om een echte verschil te maken. Bovendien is er volop ruimte om te sparren met collega’s over hoe je diversiteit en inclusie kunt omarmen in je groep, zodat elk kind zich gewaardeerd en gehoord voelt.
Laat je inspireren door Ingrid en ontdek hoe je met kleine stappen een grote impact kunt maken in je klas. Maak van burgerschap een levendig en betekenisvol onderdeel van je onderwijspraktijk!
Workshop L – Muziek met kleuters (door Jeroen Schipper)
Muziek is emotie. Muziek is gezelligheid. Muziek is menselijk. In de kleuterklas wordt de basis gelegd voor gevoel voor ritme, melodie en andere muzikale kenmerken.
Máár: muziek is ook bij uitstek geschikt als ondersteuning op andere gebieden zoals taalverwerving en dagroutine, maar ook bijvoorbeeld het vertrouwd raken met veelvoorkomende begrippen, het bevorderen van sociaal gedrag en het leren omgaan met emoties. Muziekdocent en liedjesmaker Jeroen Schipper, winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied van 2019, laat je in deze actieve workshop zelf ervaren hoe je in de kleuterklas muziekonderwijs kunt combineren met allerlei andere ontwikkelingsgebieden.
Workshop M – Sensorisch spel (door Hippe Hoeken)
Sensomotorisch spel leek even uit de (kleuter)klassen te verdwijnen. Gelukkig maakt deze vorm van spel inmiddels een terugkeer en zien steeds meer kleuterleerkrachten de noodzaak en het plezier ervan in en heeft deze vorm van spel zijn plek in veel klassen veroverd.
In deze workshop nemen wij je mee in de boeiende wereld van klein spel, met een speciale focus op sensorisch spel. We bespreken hoe je een rijke sensorische speelomgeving kunt opzetten en duiken in de onderliggende theorieën die dit soort spel ondersteunen. Sensorisch spel, waarbij de zintuigen van kinderen centraal staan, is niet alleen leuk maar ook cruciaal voor hun cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling.
Tijdens de workshop krijg je praktische tips en voorbeelden van hoe je sensorisch spel kunt integreren in je dagelijkse lesprogramma. Je leert hoe je eenvoudige maar effectieve spelmaterialen kunt maken en gebruiken, en hoe je een omgeving kunt creëren die nieuwsgierigheid en exploratie stimuleert. We delen ook inzichten over hoe sensorisch spel kan bijdragen aan de taalontwikkeling, motorische vaardigheden en het probleemoplossend vermogen van kinderen.
Ben je hierdoor geïnspireerd om meer te willen weten en ervaren? Dan hopen we je te zien in onze workshop. Of je nu een doorgewinterde kleuterleerkracht bent of net begint in het onderwijs, deze workshop biedt waardevolle inzichten en handvatten om sensorisch spel een vaste plek te geven in jouw klaslokaal.
Kosten en aanmelden
Deelname aan de dag kost EUR 199,- waarbij BTW, lunch, koffie, thee, fruit en koek zijn inbegrepen. Aanmelden/toegangskaarten aanschaffen kan eenvoudig via onze webwinkel (zie bovenaan deze pagina). Je kunt je ook ‘op rekening’ inschrijven voor deze dag.. Aanmelden gaat dan via email, waarna je school een factuur ontvangt voor het aantal deelnemers.
Wil je je ‘op rekening’ aanmelden? Stuur dan een email naar info@kleuteruniversiteit.nl en geef minimaal het volgende aan:
– Voor- en achternaam deelnemer(s)
– Voorkeur workshops (geef per deelnemer 5 voorkeuren aan: een ‘top 3’ en 2 reserves, zie hieronder)
– Naam en adres school (t.b.v. de digitale factuur)
– Emailadres(sen) van de deelnemers en eventueel een telefoonnummer waar we jullie kunnen bereiken.
Voor alle aanmeldingen zijn de annuleringsvoorwaarden uit onze algemene voorwaarden van toepassing.
Tip: Als je in het primair onderwijs werkt, heb je conform je CAO recht op twee uur per week individuele professionele ontwikkeling bij een voltijdbaan. Deze tijd staat los van teamscholingen en kan worden gespaard tot scholingsdagen. Verder is er per school gemiddeld tenminste 500 euro per FTE beschikbaar voor deze scholingen. De personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad beslist meestal hoe het totaalbudget wordt verdeeld. Doe dus navraag op jouw school en zorg ervoor dat je jouw budget kunt inzetten voor het bijwonen van een Kleuteruniversiteit inspiratiedag!
Workshop voorkeur
Bij de bestelling van je tickets voor deze dag kun je 5 voorkeuren opgeven (3 + 2 reserve) van welke workshops je wilt volgen. Geef dit per deelnemer (in de door jou gewenste volgorde!) aan, bijvoorbeeld A-B-C-(D-E). Koop je tickets voor meerdere bezoekers tegelijk? Geef dan voor iedere bezoekers de voor- en achternaam, de workshopvoorkeur en volgorde door.
De namen van de deelnemers en de workshopvoorkeuren kun je ook later per email doorgeven via info@kleuteruniversiteit.nl . Op basis van je voorkeuren delen we je in bij 3 workshops. Ongeveer een week vóór de inspiratiedag ontvang je een email met de definitieve workshopindeling. Wees op tijd want vol = vol !