Ontwerp je mee met Haas en Mol? Beleef avonturen aan de hand van het boek “Haas en Mol zoeken een uitweg” van Hans de Beer. Haas steekt de snelweg over en kan niet meer terug. Hoe kan Haas weer thuis komen? Hoe kun je een stevige tunnel maken? Hoeveel zand hebben we uit de tunnel gehaald? Ontdek de wereld onder de grond en help Haas en Mol!
Dit prachtige vakoverstijgende project stimuleert de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van kinderen. Een project vol ontwerpen, onderzoeken en ontdekken, wetenschap en technologie.
Naast het lespakket in PDF formaat, bevat deze download ook een bijpassend origineel liedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat: ‘Wij graven’.
*** Let op! De aanschaf van deze digitale download geeft standaard gebruiksrecht voor slechts één persoon / individuele leerkracht of één klas binnen een school. Gebruik je het materiaal in meerdere klassen op school? Dan dien je meerdere licenties aan te schaffen. Het aantal benodigde licenties kun je selecteren voordat je het product in je winkelmand plaatst. Digitale Kleuteruniversiteit materialen mogen zonder geldige licentie niet worden gedeeld.
Download hier de lesdoelen van dit project.
Koop het bijbehorende boek rechtstreeks bij onze partner Leesvink:
Caroline Farret Jentink (geverifieerde eigenaar) –
Super uitdagend project met heel veel verschillende soorten lessen en opdrachten.
Het project sluit aan bij allerlei thema’s en is dus eigenlijk het hele jaar inzetbaar.
Verrassend vond ik het om niet hel hele boek in een keer voor te lezen. Mijn kleuters moesten hier erg aan wennen, maar vroegen na afloop van het project of we dat niet vaker zo konden doen. Dan konden ze langer van het boek genieten.
Mooie ontdekking!
Maaike –
Het project neemt jou en de klas mee in een avontuur over haas en mol. Haas steekt de snelweg over en komt niet meer terug. Samen met de klas ga je dit probleem natuurlijk oplossen.
Ik ben begonnen met het voorlezen van een klein stuk van het verhaal (zoals aangegeven staat in het project). Daarna zijn de kinderen gaan ontwerpen en hebben ze verschillende oplossingen getekend. Na het lezen van het hele prentenboek kun je verschillende kanten op. Zo hebben wij bijvoorbeeld bruggen en tunnels gebouwd van verschillende materialen. We hebben en middag rondom mol gewerkt, hoe is het om blind te zijn? En we hebben het project afgesloten met een picknick. Het is een groot project met veel ideeën, vooral ontwerpen, ontdekken en ruimtelijk inzicht komen goed aan bod. Het is een leuke invalshoek als je eens op een andere manier over het bos wilt werken. Je kunt gemakkelijk bijvoorbeeld het thema herfst eraan toevoegen. De lessen zijn geschikt voor zowel groep 1 als groep 2. Beide groepen waren betrokken bij het verhaal, de kinderen uit groep 2 gaan wel meer de verdieping in met de ontwerpende opdrachten.
Het project hoort bij het gelijknamige prentenboek. Dit boek bevat mooie platen en een aanstekelijk, ontroerend verhaal. Het boek gaat namelijk ook over vriendschap en dat het belangrijk is om aardig voor elkaar te zijn.
Kortom een project wat jou en de leerlingen aanzet om eens op een andere manier te werken. Samen een probleem oplossen en ontdekken hoe dingen in elkaar zitten. Je zult merken dat kinderen er enthousiast mee aan de slag gaan en spelenderwijs veel met elkaar overleggen en van elkaar leren.
Anique (geverifieerde eigenaar) –
Zodra dit project online kwam, wilde ik dit project heel graag uitproberen in mijn groep 1. Wij werken op school aan NPDL (New Pedagogies for Deep Learning). De bedoeling van NPDL is dat kinderen vaardigheden leren, waardoor ze goed kunnen functioneren in de toekomst. Een onderzoekende houding en het zelf kunnen ontwerpen zijn daarbij erg belangrijk. Dit project sluit daar perfect bij aan!
De kinderen krijgen een probleem voorgelegd en moeten zelf nadenken over een eventuele oplossing. Vervolgens gaan ze dit in groepjes met elkaar bespreken en uiteindelijk moet er ook een prototype gemaakt worden. Erg leuk om te zien hoe creatief de kinderen kunnen denken op zo’n jonge leeftijd. Ze bedenken de mooiste oplossingen!
Een mooie aanvulling in dit project zijn de tips die beschreven staan met betrekking tot het ontwerpend leren met kleuters, tips wanneer je vastloopt en tips om op het proces te reflecteren. Er staan leuke energizers in en leuke ideeën om hoeken te maken.
Het onderzoekend en ontwerpend leren met kleuters vind ik een hele mooie manier om de kinderen vaardigheden aan te leren die ze in de toekomst nodig hebben.
Ik kijk uit naar meer van dit soort projecten!
Anique
Pouline (geverifieerde eigenaar) –
Wat een leuk project is dit! Ik ben begonnen met een grote berg zand midden in de kring met daarop een snelweg vol met auto’s. De kinderen die binnen kwamen gingen gelijk met elkaar in gesprek… dat was al gelijk genieten. Ik las en klein stuk van het verhaal voor en daarna zijn we naar oplossingen gaan zoeken. Ik had er een hard hoofd in of ze echt zouden gaan tekenen en dan ook nog meerdere oplossingen. Voor mij was het namelijk nieuw om zo met kleuters te werken. Maar het was gaaf!! Ze tekenden zo leuk en vanuit verschillende perspectieven. Het project leefde gelijk bij alle kinderen.
Ik ga beslist vaker zo te werk. Niet alleen de kinderen hebben wat nieuws geleerd, ik ook!
Groet, Pouline.