Janneke
Workshopleider

Janneke van Kammen is sinds 1982 werkzaam in het basisonderwijs. Zij heeft de KLOS gevolgd en is begonnen als echte kleuterleidster op een kleuterschool. Het goed lesgeven aan kleuters is haar passie en daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen. Die volgt ze daarom op de voet en past dit toe in het lesgeven zodat de kleuters zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het spel van kleuters is van groot belang en daarom een belangrijk onderdeel van de thema’s die zij aanbiedt op haar website JufJanneke.nl. Zij heeft directie-ervaring opgedaan maar heeft de keuze gemaakt om toch kleuters les te geven. Janneke is specialist Jonge Kind en is trainer van Speel je Wijs: woordenschat en taal en Speel je mee in LiLaLand. Janneke zet zich in als auteur van uitgewerkte thema’s en musicals. Daarnaast is ze workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Rianne
Workshopleider

Rianne Hofma is een van de laatste ‘kleuterleidsters’ die haar opleiding nog aan de KLOS gevolgd heeft. Ze is een enthousiaste leerkracht, die de onderwijsontwikkelingen op de voet volgt en het lesgeven aan kleuters nog steeds als een geweldige uitdaging ervaart. Mindmappen met kleuters is haar specialiteit. Ze zet deze werkvorm succesvol in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. Rianne ziet dat terug in de resultaten van haar leerlingen. Wetenschappelijke onderbouwing hiervan is haar grootste wens. Een andere grote wens is om alle kleuters van mindmappen te laten profiteren. Daarom deelt Rianne haar kennis en ideeën over dit onderwerp op haar website, en schreef zij artikelen voor o.a. Praxisbulletin, MeerTaal, Educatieheld en JSW.

Sander
Workshopleider

Sander Gordijn staat sinds 2010 dagelijks voor een kleutergroep in Meppel. Kinderen van deze leeftijd hebben zijn hart gestolen en hij wil niks anders meer.

Naast leerkracht is Sander ICT-Coördinator. Hij verzorgt de onderwijskundige visie op ICT gebruik in elke groep. Zijn specialisme ligt dan ook bij ICT en het jonge kind.

Sander is in 2013 uitgeroepen tot eduapp-expert en heeft zijn eigen website: Meestersander.nl. Hierop zijn instructiefilmpjes te vinden voor het gebruik van leerzame apps in de onderwijspraktijk.

Jeroen
Workshopleider

Jeroen Schipper (1972) is muzikant, muziekpedagoog en liedjesmaker. Hij schrijft liedbundels (o.a. Rood Rood Mannetje) en prentenboeken (o.a. Het geheim van Joris en Draakje). Als vakdocent muziek is hij vooral werkzaam in het regulier en speciaal (basis)onderwijs vanuit zijn bedrijf Jeroen Schipper Muzikale Zaken. Daarnaast treedt hij op met zijn theaterconcert voor kinderen.

Jeroen schrijft liedjes bij Kleuteruniversiteit projecten en geeft regelmatig workshops op inspiratiedagen.

Sanne
Workshopleider

Sanne Ramakers studeerde in 2002 af van de pabo en begon vrijwel direct met haar website JufSanne.com. Daarnaast gaf ze les aan de groepen 1 en 2. In 2005 schreef ze in opdracht van Uitgeverij Malmberg de verkeersmethode Wegwijs voor kleuters. Dit was de start van het verrichten van auteurswerkzaamheden voor diverse educatieve uitgeverijen. Inmiddels heeft Sanne o.a. projecten als Groove.me, Kleuterplein, het Sinterklaasjournaal en Koekeloere op haar naam staan. Vandaag de dag maakt ze o.a. materialen bij prentenboeken, schrijft ze voor het onderwijstijdschrift Praxisbulletin en geeft ze workshops en trainingen. Sanne is de oprichter van Kleuteruniversiteit. Ze coördineert, is eindredacteur, auteur en workshopleider bij Kleuteruniversiteit.

Cora
Workshopleider

Cora Hansen staat al ruim 20 jaar met veel plezier voor de klas.

Ze heeft in meerdere groepen en typen onderwijs ervaring opgedaan; Zo heeft ze gewerkt in VSO-groep op een cluster 4 school, met kleuters op een VVE school, in groep 5 op een dorpsschool en alle onderbouwgroepen op een vernieuwingsschool. Op deze manier heeft Cora veel facetten van het onderwijs leren kennen en een goed inzicht opgedaan wat betreft de doorlopende leer- en ontwikkelingslijnen.

De afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in het onderwijs aan jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Inmiddels geeft Cora al 6 jaar les op de HB-afdeling van basisschool het Vianova. Eerst in een 1/2 combinatie en later in een 2/3 combinatie. Sinds vorig jaar staat ze in de HB groep 6-7. Het leuke is dat ze de kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong die ze heeft begeleid in groep 1, 2 en 3, nu weer terug ziet in haar groep. Mooi om te zien hoe zij zich hebben ontwikkeld.

Omdat er destijds nog weinig literatuur en lesmaterialen beschikbaar waren voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, heeft Cora veel zelf uitgezocht en uitgeprobeerd. Graag wil ze haar ervaring en inzicht doorgeven aan leerkrachten die vragen hebben over het werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.