Hoera! Sinterklaas is weer in het land! In deze blog delen Amanda Meijers en Evelyn Dijks, beiden ambassadeurs van Kleuteruniversiteit, sensomotorische activiteiten en ideeën voor thematische hoeken passend bij het thema Sinterklaas.
Sensomotoriek, even opfrissen!
Jonge kinderen leren vooral door spel waarbij het belangrijk is dat hun zintuigen geprikkeld worden. Sensomotoriek is de wisselwerking tussen het gebruik van de zintuigen en de beweging. Voor jonge kinderen speelt sensomotoriek een cruciale rol: het vormt de basis voor hun motorische, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling.
De term sensomotoriek bestaat uit twee delen: sensorisch en motorisch.
- Sensorisch verwijst naar het vermogen om informatie te ontvangen via de zintuigen (zicht, gehoor, tast, geur en smaak), evenals het evenwichtsgevoel en proprioceptie (het voelen van de positie van het lichaam in de ruimte).
- Motorisch verwijst naar het uitvoeren van bewegingen, het gaat hierbij zowel om de fijne motoriek (zoals grijpen en schrijven) als de grove motoriek (springen en rennen)
Sensomotorische activiteiten helpen kinderen om de wereld om hen heen te ontdekken en erop te reageren. Het prikkelen van meerdere zintuigen tegelijk heeft een gunstig effect op de verbindingen in het brein. Daarom is het voor leerkrachten van jonge kinderen essentieel om activiteiten aan te bieden die de sensomotoriek ondersteunen. We delen graag enkele ideeën passend bij het thema Sinterklaas die met een kleine aanpassing ook geschikt zijn bij andere thema’s.
De pietensjoelbak
Tover de sjoelbak om tot een ‘pietensjoelbak’ en laat de kinderen sjoelen met kruidnoten. Boven elk poortje van de sjoelbak wordt een pietje geplakt met punten. Zo worden naast de sensomotoriek ook de rekenvaardigheden gestimuleerd!
Cadeautjes vissen
Vul een grote bak met water en maak cadeautjes van chenilledraad cadeautjes. Vertel de kinderen dat de pakjesboot al zijn cadeautjes is kwijtgeraakt. De kinderen moeten ze uit het water vissen. Wanneer de cadeautjes in het water liggen, kunnen ze met een hengeltje met magneet uit het water gevist worden.
Inpakken maar!
Laat de kinderen hun eigen inpakpapier maken. Eerst moet er gemeten worden hoe groot het inpakpapier moet zijn. Het is daarbij leuk als er (nep)cadeautjes zijn van verschillende formaten. Laat de kinderen daarna met vingerverf hun eigen inpakpapier ontwerpen. Als het inpakpapier droog is, pakken de kinderen de cadeautjes in.
Kriebel en masseer met een pietenveer
Geef elk kind een pietenveer. Laat ze ontdekken hoe het voelt als het veertje over hun arm, handen of gezicht gaat. Voer deze opdracht ook eens in tweetallen uit, waarbij het ene kind zijn ogen sluit en het andere kind op de huid van het kind kriebelt.
Blotevoetenpad Sinterklaas
Een blotevoetenpad is altijd een succes, lekker met je blote voeten door bakken met verschillende materialen! De tastzintuigen worden hierdoor optimaal benut en hoe leuk om dat in het thema van Sinterklaas te doen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bak met wortels, hooi, veren, watten of een jute zak. Voeg eventueel een bak met water toe. Dit aangezien de boot van Sinterklaas aanmeert is op een natte kade.
Het blotevoetenpad kan ook tijdens het thema Kerst ingezet worden. De bakken kunnen dan gevuld worden met kerstslingers, dennentakken of nep sneeuw.
Geluidenmemory
Vul steeds twee bakjes met hetzelfde materiaal. Denk bijvoorbeeld aan pepernoten, rijst, veertjes. De kinderen schudden de bakjes en proberen de juiste paren op gehoor bij elkaar te vinden.
Een andere memory optie is een geurmemory. Vul verschillende potjes met kruiden, zoals cacao of speculaaskruiden, en laat de kinderen dezelfde geuren bij elkaar zoeken.
Pepernotenbakkerij
Tover je huishoek om tot een pepernotenbakkerij. Gebruik zoutdeeg met een kleurtje er doorheen, waardoor je echt speculaas- en chocoladezoutdeeg hebt. Je kunt natuurlijk ook zelf klei maken. Download hiervoor het sinterklaasklei-recept! De kinderen kunnen chocoladeletters en pepernoten maken in de bakkerij. De chocoladeletters kunnen vervolgens worden versierd met kralen, steentjes, diamantjes of glitters.
Tip! Creëer een winkeltje waar de kinderen hun eigen creaties kunnen verkopen of in kunnen pakken als cadeautje.
Watertafel
Plaats bootjes in de watertafel en laat de kinderen oefenen met het laden van de bootjes met cadeautjes. De kinderen ontdekken wanneer de boot blijft drijven of wanneer de boot gaat zinken. Naast dat de kinderen bezig zijn met de begrippen drijven en zinken, zwaar en licht, meer en minder, werken ze aan hun fijne motoriek door het leggen van cadeautjes op de boot.
Wegen maar!
Vul de activiteitenbak/tuff tray met pepernoten en zet er weegschalen, tangen, maatbekers, linialen bij. De kinderen kunnen hiermee experimenteren door de pepernoten te wegen, sorteren en meten. Ze kunnen bijvoorbeeld bedenken hoeveel pepernoten er in een maatbeker passen of hoeveel een paar pepernoten wegen.
Tip! Voeg verschillende soorten en maten bakjes toe. Zo kunnen de kinderen experimenteren met meetkundige elementen en oefenen zij spelenderwijs met rekenbegrippen.
Heb jij zelf leuke ideeën of vragen over sensomotorische activiteiten bij het thema Sinterklaas? Deel deze dan met ons via onze Instagram @juf_evelyn of @kleutersvanjufamanda of in de Facebookgroep ‘Vrienden van Kleuteruniversiteit’. Heel veel plezier tijdens deze gezellige Sinterklaasperiode!