Adem erop los + gratis download

Renate van Ruijven is werkzaam in unit 1/2 op de Joannesschool in Naaldwijk en is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Wekelijks ziet ze het voorbijkomen: massage methodieken, yogaoefeningen en andere werkvormen om mindful aan het leren te gaan. De afgelopen tijd heeft Renate zich hierin in verdiept en wil ze je graag inspireren om ook met deze onderwerpen in de klas aan de slag te gaan.

Mindful leren is een term die je tegenwoordig veel voorbij ziet komen. Hiermee wordt bedoeld: leren in het hier en nu, bewust en met je volle aandacht. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? En wat voor invloed heeft dit op de kinderen? En voor ons leerkrachten misschien nog wel een interessantere vraag: wat voor impact heeft dit op de leerresultaten van de leerlingen? Om deze vragen te beantwoorden ging ik op onderzoek uit. Daarnaast wil ik jou graag inspiratie geven om met deze onderwerpen in de klas aan de slag te gaan. Om dit te kunnen realiseren vind je onderaan deze blog een download!

De harde wereld

Als (kleuter)leerkrachten hebben wij als belangrijkste doel voor ogen: zorgen dat het kind kan functioneren in onze huidige samenleving. Dit doel is heel breed, veelomvattend en tegelijkertijd ook hoog gegrepen. De wereld is tegenwoordig heel ingewikkeld, snel en hard. Om te kunnen functioneren in deze harde samenleving is het noodzakelijk dat je weet hoe je kunt aarden in het huidige moment. Wil je de wereld kunnen begrijpen en blijven leren, groeien en je eigen, unieke bijdrage kunnen blijven leveren, dan is dit van groot belang. Laten we hier dan vooral op jonge leeftijd al mee beginnen!

Stress voor zijn

Daarnaast is de samenleving van nu vooral gericht op prestaties. Op veel kinderen ligt een enorme prestatiedruk, die onrust en onzekerheid veroorzaakt en uiteindelijk zelfs angst, stress, frustratie en agressie. Om deze emoties onder controle te krijgen, worden er in de beginstadia van deze onrust ademhalingsoefeningen aangeraden, om zo weer te aarden. Mindfulness, massage en yoga bevatten zulke activiteiten om je stress en angst te verlagen en juist je empathie, compassie, focus, concentratie en creativiteit te verhogen.

Wat voor effect heeft dit op het leren?

We kennen ze allemaal, de executieve functies; vaardigheden die je moet beheersen om tot leren te komen. Uit onderzoek* is gebleken dat mindfulness-oefeningen een positieve invloed hebben op belangrijke delen van de hersenen die te maken hebben met de executieve functies, zoals impulscontrole, beslissingen nemen, het vermogen om de dingen vanuit een ander perspectief te zien, leren en onthouden, emotieregulatie en het gevoel van verbondenheid met het eigen lichaam. Door grote en onophoudelijke stress worden deze hersenfuncties snel minder. Dit kan het leren, goede beslissingen nemen en de ontwikkeling van de emotionele intelligentie schaden en bovendien het zelfvertrouwen en het gevoel van verbondenheid met anderen verminderen. Met behulp van mindfulness kunnen deze kwaliteiten versterkt worden. Vooral bij kinderen is het effect hiervan groot, omdat de hersenen nog niet volgroeid zijn. Kortom, mindfulness-oefeningen hebben een positief effect op het leren!

Effecten in mijn groep

Door alle positieve reacties ging ik met mijn groep aan de slag met yoga, mindfulness en massage. Ik merkte dat er rust kwam onder de kinderen tijdens de oefeningen, dat kinderen in het huidige moment aanwezig waren en bewust met zichzelf aan de slag gingen. Binnen de groep ontstond er een rust. Zelf ervaarde ik deze rust ook: ik genoot van de momenten waar ik even in op kon laden. Met de kinderen ging ik in gesprek. Wat ervaren zij? Veel kinderen reageerden positief: ‘Juf, ik vond het fijn om even zelf na te kunnen denken’, ‘ik vond het fijn dat ik de lucht in mijn longen voelde’ en ‘ik kan weer hard werken, juf!’. Deze reacties zorgden ervoor dat ik ging nadenken over rustmomenten in de groep. Op dit moment zorg ik ervoor dat ik minimaal één keer per week hier een kringactiviteit aan besteed en elke dag rustmomentjes inbouw gedurende de dag. Denk hierbij aan korte yogaoefeningen, tekenmomentjes, ruimte voor massage-oefeningen, waarbij de kinderen elkaar masseren en momenten om even een boekje te lezen of zelfstandig te werken met zelfgekozen materiaal. Ik merk dat de groep deze momenten echt nodig heeft om op te laden, maar ook om geconcentreerd te blijven gedurende de dag.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig? Wellicht is mindfulness iets voor jouw groep; dagelijks een kort momentje om samen met jouw groep even te aarden en tot rust te komen. Niet alleen in het belang van jezelf, maar ook in het belang van de kinderen is dit een grote aanrader! Ben je benieuwd, maar weet je even niet waar te beginnen? Of heb je zin in een portie inspiratie? In de download vind je een massage-les gericht op het thema lente, zodat je direct aan de slag kunt! Veel plezier ermee! Was deze les een succes in jouw groep? Ik vind het leuk als je foto’s deelt van deze of jouw eigen gemaakte les, via Instagram of in de Facebook-groep van Kleuteruniversiteit!

Download

Massageactiviteit lente

 

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om ook met mindfulness-oefeningen aan de slag te gaan. Wil je meer van mijn klas en werkwijze zien? Volg me dan op Instagram via @jufrenate. Heb je na deze blog vragen over het geven van yoga/massage- of mindfulness-oefeningen? Stuur me dan gerust een bericht via Instagram of je kunt me bereiken via de Facebook-groep Vrienden van Kleuteruniversiteit. Je kunt ook mailen naar ambassadeur@kleuteruniversiteit.nl. Ik ga graag met je in gesprek!

*onderzoek van
Snel,E (2019) Stilzitten als een kikker. Utrecht: Kosmos uitgevers