Juf Sanne vertelt over de NOT

Sanne Ramakers was jarenlang werkzaam als kleuterleerkracht en de oprichter van de website JufSanne.com. In 2014 heeft ze Kleuteruniversiteit opgericht en in 2021 kwam daar Junioruniversiteit bij. Beide bedrijven creëren thematische projecten op basis van boeken. De materialen worden ontwikkeld door mensen uit de praktijk. In samenwerking met uitgeverij Koninklijk van Gorcum worden de magazines Kleuteruniversiteit en Junioruniversiteit ontwikkeld. Ook creëren beide bedrijven spellen in samenwerking met Heutink. De spellen zijn dusdanig ontwikkeld dat kinderen tijdens het spelen niet in de gaten hebben dat ze aan het leren zijn. Sanne heeft een nauwe band met de NOT beurs en zal in 2023 met zowel Kleuteruniversiteit als Junioruniversiteit aanwezig zijn in de Jaarbeurs. Daarnaast presenteert ze in 2023 dagelijks het NOTV journaal samen met vriend en internetcollega Meester Sander. In deze blog weidt Sanne uit over haar affiniteit met de NOT, vertelt ze wat je kunt verwachten van Kleuteruniversiteit & Junioruniversiteit én deelt ze een leuk nieuwtje:

Sanne: “Direct na mijn PABO-studie ben ik begonnen met de website JufSanne.com om andere leerkrachten in het basisonderwijs te ondersteunen. Binnen korte tijd maakte de site een enorme groei door en werd de site een bekende in onderwijsland. Het bleek dat er enorme behoefte was aan de ondersteuning die ik leerkrachten bood. In een tijdspanne van tien jaar werd ik daarom bestempeld (echt heel bizar) als een bekende juf. Ik besefte me dit overigens niet, was gewoon bezig met mijn eigen groep waar ik materialen voor ontwikkelde. Deze materialen plaatste ik dan op de website voor collega’s die het wiel dan niet nogmaals hoefde uit te vinden. Want waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Gaandeweg zagen mijn man en ik de bezoekersaantallen oplopen, dus we hadden wel de overtuiging dat we daadwerkelijk een bijdrage konden leveren voor het onderwijs.

In 2002 ben ik begonnen met de site JufSanne.com, puur uit idealisme. Het was voor mij een perfecte manier om mijn creativiteit te uiten, te delen met anderen én zo kon ik mijn collega’s een hoop tijd besparen. In die tijd was er nog geen of amper sociale media en was ik nogal terughoudend met het delen van foto’s. Niemand wist eigenlijk hoe juf Sanne eruit zag, en dat vond ik uiteraard geen bezwaar. Het gaat alles wel beschouwd niet om mij, maar om de ondersteuning voor collega’s in het onderwijs. De opkomst van sociale media bracht daar verandering in en veranderde ik de illustratie van juf Sanne in een foto. Waarom is dit verhaal relevant voor de NOT, vraag je je wellicht af? Dat zal ik je vertellen.

De NOT en ik go way back. Als leerkracht bracht ik graag een bezoek aan de beurs om mij te laten informeren en in gesprek te gaan de ontwikkelaars van materialen. Uren struinde ik de beursvloer af en liet ik me verleiden door mooie beursaanbieding en inspireren door dat ene briljante idee voor in mijn groep. Aan het eind van de dag liep moe maar voldaan terug naar het station, waarnaar ik eenmaal thuisgekomen mijn tas leegde en de vele indrukken verwerkte. Natuurlijk ging ik daarna geestdriftig aan de slag voor JufSanne.com want dat is nu eenmaal het effect dat NOT-beurs heeft: de inspiratie vloeide bij mij over. Toen ik op de Facebookpagina van Juf Sanne de foto van mijzelf deelde, gebeurde er er in januari 2011 voor mij iets verrassends. Tijdens een bezoek aan de NOT-beurs werd ik door mensen herkend en aangesproken. Collega’s waren enorm dankbaar voor de materialen die gratis beschikbaar werden gesteld op JufSanne.com en raakte ik met deze mensen in gesprek over het onderwijs. Deze gesprekken hebben mij veel inzichten bezorgd en daarnaast mij ook bevestigd in de conclusies die ik als leerkracht had getrokken aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen. Het kleuteronderwijs werd in het basisonderwijs veelal weggezet als de minst belangrijke afdeling. Dit tot grote onvrede van vele kleuterleerkrachten, waar ik het helemaal met mijn collega’s eens ben. De komst van kleutermethodes werd door vele directies als een welkome vernieuwing aanschouwd, maar daar dachten wij, de kleuterleerkrachten, echt anders over. Natuurlijk is het fijn om ondersteuning te krijgen, maar dan wel graag op een manier die bij kleuters past. Dit was keer op keer de uitkomst van de gesprekken die ik met collega’s heb gevoerd tijdens die NOT in 2011 en ook in 2013.

Mede dankzij deze gesprekken groeide bij mij de overtuiging dat er een gat in de markt was bij de kleuters, een behoefte waarin niet werd voorzien. Inmiddels had ik het onderwijs verlaten en was ik vanaf 2012 werkzaam als auteur bij diverse educatieve uitgeverijen. Langzaam maar zeker groeide het idee van Kleuteruniversiteit in mijn hoofd en tijdens een wandeling met mijn man kregen de losse flodders plots vorm en werd het idee concreet. Kleuteruniversiteit zou producten en diensten speciaal voor het kleuteronderwijs ontwikkelen en daarmee het belang van goed kleuteronderwijs aantonen. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat wilde ik bereiken door thematische projecten op basis van bestaande prentenboeken te ontwikkelen en zo lesaanbod te creëren dat zou passen bij de ontwikkeling van kleuters. Ik verzamelde een grote groep bekende internetleerkrachten om mij heen die als auteur aan de slag gingen. (Dit is tot op de dag van vandaag de kracht van Kleuteruniversiteit; vóór leerkrachten, door leerkrachten.) Daarnaast ging ik in gesprek met uitgeverijen van kinderboeken en legde ze mijn plan voor. Er was werkelijk geen uitgeverij die het een slecht idee vond, en allen zijn akkoord gegaan met de samenwerking.

Tekst gaat onder video verder.

Binnen zeer korte tijd groeide Kleuteruniversiteit uit tot een bekend fenomeen in de onderwijswereld. In 2015 stonden we voor het eerst op de NOT-beurs in de stand van onze trouwe partner Clavis uitgeverij, en ook in 2017 waren we daar aanwezig. Wederom raakten we in gesprek met onze collega’s en wederom mede dankzij deze gesprekken zorgen we dat we op koers blijven en producten blijven ontwikkelen waar in de kleuterwereld behoefte aan is. In 2019 lanceerden we onze spellenlijn in samenwerking met Heutink. Ook de spellen zijn voortgekomen uit een directe vraag vanuit het werkveld.

Na vier jaar is er in 2023 weer een NOT beurs en je snapt het, ik kan niet wachten om weer met collega’s in gesprek te gaan. De NOT is bij uitstek dé plek om je te laten inspireren en dat geldt wat mij betreft niet alleen voor de bezoekers. Als ontwikkelaar van producten willen we onze doelgroep blijven bedienen, we zijn er immers voor hen, voor jou! Daarom wil ik je graag uitnodigen om langs te komen bij onze stand. Speel een van onze spellen, haal een gratis magazine van Junioruniversiteit magazine en/of Kleuteruniversteit magazine op en vraag ons het hemd van het lijf! En hierbij het nieuwtje: elke dag krijgen de eerste 200 bezoekers bij onze stand de nieuwe Kleuteruniversiteit shopper cadeau! Dus kom zeker langs! Tot dan! Je kunt je inschrijven via deze link.

Lees hier het interview met Juf Sanne in Ezine, het magazine van de NOT.

Dit bericht werd gepost in Nieuws en getagt .