7 x stoere thema’s

Stoere thema’s voor stoere kinderen! We hebben een aantal stoere projecten voor je op een rijtje gezet. Voor welk project ga jij?

1. Daan de machinist

Daan is gek op treinen. Hij is er zo druk mee bezig dat hij struikelt over zijn spoor. Als hij zijn ogen weer opendoet, is hij machinist van een stoomtrein op de langste spoorlijn ter wereld! Kadeng, kadeng… daar komt de trein. Instappen maar! 

Beleef een spannend avontuur met Daan op een stoomtrein in het Wilde Westen! In dit pakket vind je elf suggesties voor reken- en taalactiviteiten en een bewegingsles aan de hand van het boek Daan de machinist van Fiona Rempt en Natascha Stenvert. Een hele fijne reis toegewenst!

2. Cowboys – plusproject

Cowboy Jojo pakt zijn lasso en paard, daar gaat hij weer. Wat wordt zijn avontuur deze keer? Een plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in een kleutergroep en groep 3!

Het plusproject ‘Cowboys’ bevat activiteiten voor kinderen die je extra uitdaging wilt bieden. De activiteiten zijn gebaseerd op het boek Willewete Cowboys van Suzan Boshouwers en Marjolein Hund. Tijdens de boekaanbieding maken de kinderen kennis met cowboy Jojo. Hij neemt hen mee op avonturentocht. Hierna volgen verschillende activiteiten waarbij de kinderen een avontuur beleven. Ze houden de kudde koeien bij elkaar, rapen weggewaaide letters op, horen een rijmecho in de kloof, zien stenen spiegelen in het water van de rivier, vangen de giftige slangen op de prairie en nog veel meer! Als de cowboys veilig teruggekomen zijn op de ranch, volgt een spetterende Wild West Show. Hierbij worden de kinderen door de sheriff beloond met een echte cowboybadge. Pak je lasso en bestijg je paard. Ga jij mee op avonturentocht?

3. De autocoureur

Een autocoureur die in de formule 1 rijdt, hoort bij de beste racers ter wereld. Hij kan een wedstrijd alleen maar winnen als alles perfect in orde is. Zal hij deze wedstrijd winnen?

Race met de autocoureur mee door dit pakket. Het pakket bevat reken- en taalactiviteiten, een les Engels en enkele extra activiteiten bij het boek ‘De autocoureur‘ van Liesbet Slegers. Met deze activiteiten kun je drie weken aan de slag.

Caroline vertelt over dit project: “Ik heb het project uitgevoerd aan de start van het Formule 1 seizoen en met een heel stel kleuters die Max Verstappen-fan moest dit wel een hit worden. Zowel de jongens, als de meisjes; de oudste, als de jongste kleuters en de rustige, als de stoere kids, hadden een link met de lessen die we deden. De les waar de kinderen het meest enthousiast over waren, was het racespel. We speelden in 2 teams tegen elkaar, met een op de vloer uitgezet circuit. Om beurten rollen met de dobbelsteen en welke team wint er? Wie ligt er voor? Hoeveel moeten we gooien om in te kunnen halen? Ik ga dit project zeker nog een keer uitvoeren!”

4. De garage

Vroem! Vroem! Neem een kijkje in de garage en ontdek wat daar allemaal gebeurt!

Pech onderweg.. Dat is niet zo’n best begin! Je staat met je speelgoedauto langs de kant van de weg en belt de Wegenwacht. Wat gaat er nu gebeuren? Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een muziekles met een uniek lied van Jeroen Schipper, een bewegingsles, activiteiten rondom natuur en techniek en Engels en suggesties voor de hoeken bij het boek ‘Willewete De garage’ van Pierre Winters en Frodo De Decker.

Sharaya vertelt: “De kinderen mochten zelf een thema kiezen en kozen de garage. Dus gingen we aan de slag. De kinderen waren vanaf het begin meteen actief betrokken. Iets aan de hand? Lekke band! Vonden de kinderen erg grappig. Elke keer als je iets aangeeft wat er met je auto is kreeg je antwoord met een ander woord dat rijmt. Dit hebben ze ook nog een tijdje zelf zo gedaan. Een erg leuk project en zeker voor herhaling vatbaar!”

5. Pim Piloot

Een rijk project van maar liefst 105 pagina’s, met als rode draad het prachtige boek ‘Pim Piloot’ van Ruth Wielockx. Het pakket zit vol met lessuggesties voor rekenen, taal, sociaal emotioneel, tips voor iPad apps en vele extra’s.

Nathalie vertelt: “Pim piloot is een geweldig project wat de jongens, maar ook zeker de meisjes aanspreekt! Het is gaaf om de bouwhoek om te toveren tot een hangar voor de vliegtuigen, met allemaal verschillende soorten vliegtuigen. Daarnaast is het ook leuk om de kinderen zelf hangars (met blokken) te laten bouwen voor verschillende maten vliegtuigen. Het project biedt veel activiteiten aan, waar ik zelf niet zo snel op gekomen zou zijn, maar laat ook nog veel ruimte voor eigen invulling. De digibordles maakt het thema compleet!”

6. Project voetbal

Door dit project leert jouw groep alles over het fantastische spel voetbal en worden ze kampioen! Een uitgebreid pakket met lesideeën voor taal, rekenen, bewegingsonderwijs en sociale emotionele vorming aan de hand van de boeken ‘De voetballer’ van Liesbet Slegers en ‘Willewete voetbal’ van Gerard van Gemert.

7. De wielrenner

De wielrenner moet hard trainen, gezond leven, goed eten en op tijd rusten. Zo bereidt hij zich voor op de wedstrijden die hij met zijn ploeg gaat rijden. Start, daar gaan we!

Rijd met de wielrenner mee en beleef een geweldige rit! Bekijk de rugnummers van je ploeggenoten, zorg ervoor dat je gezond eet, zet reservefietsen op de volgwagen en lees je prestaties af in een diagram. Klaar? … Start!

Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten en een les Engels bij het boek ‘De wielrenner’ van Liesbet Slegers. Met deze activiteiten kun je zeker twee weken aan de slag. Besteed aandacht aan bekende wielerrondes zoals de Tour de France en Giro d’Italia met dit pakket!