11 x zomerse projecten

De zomer komt eraan! In deze periode is het tijd om na te denken over onze vakantiebestemming, genieten we van de zon en gaan we eropuit. Natuurlijk wil je hier in de klas ook aandacht aan besteden. Daarom hebben we voor jou projecttips op een rijtje gezet die in dit seizoen bruikbaar zijn. Voor welk project ga jij?

1. Naar het pretpark – plusproject

Kom mee, we gaan naar het pretpark! Waar wil jij in? Met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in een kleutergroep en groep 3 heeft iedereen het naar zijn zin!

Spaar zegels, koop kaartjes en maak plezier in het pretpark, aan de hand van het boek ‘Willewete Naar het pretpark’, van Reina Ollivier & Madeleine van der Raad. De kinderen gaan tijdens rekenactiviteiten, taalactiviteiten en een les Engels in verschillende attracties. Ze maken hier zinnen, tellen met sprongen, zoeken naar letters en nog veel meer.

Sheila vertelt over dit project: “Genoten van dit project. Ondanks dat het een plusproject was vonden wij dit met enkele aanpassingen goed uitvoerbaar voor de hele groep. De groep heeft van ons een pot met geld gekregen en hebben m.b.v. de plattegrond elke dag een attractie gekozen voor de dag erna. Ze moesten dan de attractie betalen en zo hadden we elke dag een rekenmoment. Hoeveel geld hebben we? Hoeveel moet eraf? Met welke munten kun je dat betalen?”.

2. Plons!

Floortje, het varken, heeft het heel warm. Ze ziet de eenden vrolijk spetteren in het water. En hoewel het niet normaal is voor varkens om het water in te duiken, neemt Floortje een aanloop en …

In dit pakket neem je, op een zomerse dag, een kijkje op de boerderij van boer Van der Pluim. Aan de hand van verschillende activiteiten maak je kennis met zijn dieren. De geiten klimmen over trapjes, de koeien geven lekkere melk, de kippen scharrelen in het rond en de poes raakt verstikt in zijn bolletje wol. Aan de hand van verschillende activiteiten maak je kennis met de dieren. De dieren krijgen het warm en duiken na elke activiteit, stuk voor stuk, de vijver in. Dit pakket is geschreven bij het boek ‘Plons!’ van Martin Waddell en Jill Barton.

3. Zingen in de zomer met Rikki

Muziek- en bewegingsactiviteiten rond de zomer aan de hand van drie Rikki boeken van Guido van Genechten. Bij dit project hoort het liedjespakket met liedjes over groenten, kriebelbeestjes, een kampeeravontuur en een megacool spel. Het liedjespakket is apart verkrijgbaar. Gemaakt door Liesbeth van den Berg, bekend van Lekker Zingen Producties.

4. Kabouterpad zomer

Ontdek de zomer met de kinderen en ervaar de natuur rondom de school aan de hand van dit kabouterpad. Ga mee met kabouter Klaas en voer leerzame en leuke opdrachten uit. Ideaal voor een laatste schooldag of alternatieve sportdag.

Monique vertelt over dit project: “Denk jij net als ik ook altijd aan de herfst bij een kabouterpad? Probeer dan eens dit pakket met 21 super leuke opdrachten! Wat ontzettend leuk om ons thema zomer op deze manier te beginnen. Een leuke toevoeging aan je thema. Je kunt je thema er mee beginnen, eindigen of gewoon als losse opdrachten tijdens je thema kunnen inzetten om de zomer te ervaren.”

5. Project zomer en vakantie

Een compleet pakket bij de thema’s zomer en op vakantie, met reken- en taalactiviteiten, muziek, spellessen, suggesties voor de hoeken en beeldende activiteiten aan de hand van de boeken ‘Heksje Mimi op vakantie’ van Kathleen Amant en ‘De zonnige zomer’ van Mack. Een zonnig project van vier weken met doelgerichte, leerzame en leuke activiteiten en bijzondere bijlagen getekend door Kathleen Amant.

Let op! Eén van de benodigde prentenboeken, ‘De zonnige zomer’ van Mack, is op dit moment moeilijk los leverbaar bij boekhandels. Het boek is wél leverbaar als onderdeel van een bundel: Wondere wereld – alles over seizoenen

6. Opvrolijkvogeltje

Als Opvrolijkvogeltje haar veren kwijt raakt, kan ze de dieren in Australië niet meer vrolijk maken. Gelukkig kunnen de kinderen helpen!

Als Opvrolijkvogeltje haar gekleurde veren aan het einde van de dag kwijt is, is de vraag: kan ze nu nog wel andere dieren vrolijk maken? In het boek heeft Opvrolijkvogeltje haar eigen kinderen om haar weer vrolijk te maken. De kinderen in jouw groep helpen de tien verloren veren weer te verzamelen, zodat ze een dierenfeest kunnen geven.

Deze lessen zijn geschreven bij het prentenboek ‘Opvrolijkvogeltje’ van Edward van de Vendel en Ingrid & Dieter Schubert.

7. Kolletje gaat op schoolreisje

Samen met Kolletje, haar toversokken én de leuke en leerzame activiteiten uit dit pakket, zijn de kinderen uit jouw klas straks helemaal klaar voor hun eigen schoolreis!

Dit project bevat reken- en taalactiviteiten, bewegingslessen, buitenactiviteiten, creatieve opdrachten, een drama-activiteit en suggesties voor de hoeken. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Kolletje gaat op schoolreisje‘ van Pieter Feller en Natascha Stenvert.

8. Boer Boris heeft het heet

Iedereen heeft het heet op de boerderij van Boer Boris.
Er moet gauw iets gebeuren, want anders smelten de schapen!

De dieren op de boerderij gaan in de schaduw van de boom zitten. De arme schapen hebben hun dikke vacht van wol nog aan. Daar weet Boer Boris wel wat op en hij scheert hun vachten. Maar wat doen we daar nu mee?

Dit project bij het boek ‘Boer Boris heeft het heet!’ van Ted van Lieshout en Philip Hopman bevat reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, activiteiten voor Engels, natuur en techniek en de sociaal-emotionele ontwikkeling en suggesties voor de hoeken waar je het heet van krijgt!

9. Bobbi in de zomer – peuterproject

Vier de zomer met Bobbi op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf! Dit zonnige pakket bevat kringactiviteiten voor jonge kinderen bij de boeken ‘Bobbi in de zomer’, ‘Bobbi gaat voetballen’, ‘Bobbi op vakantie’ en ‘Bobbi viert feest!’ van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas.

 

10. Zomerproject – Een perfecte picknick

Eekhoorn en Mol gaan picknicken. Eekhoorn wil dat het de allerperfectste picknick ooit wordt. Maar wat is de perfecte plek? De weide is te zonnig, het strand te zanderig en de rivier is duidelijk veel te nat.

Dit zomerse project is geschreven bij het boek ‘Een perfecte picknick’ van Ciara Flood. Het bevat reken- en taalactiviteiten, een les dans en beweging, spel en beweging, een creatieve opdracht en als afsluiting een gezellige picknick met de hele klas!

Let op! Het bijbehorende en benodigde prentenboek is niet meer in druk en daarom moeilijk verkrijgbaar in boekwinkels. Je hebt het boek nodig voor de uitvoering van dit project. Het boek is mogelijk nog in bibliotheken beschikbaar.

11. Project op reis – naar de camping

Kikker is nog nooit buiten zijn eigen kleine dorp geweest, tot Egel langskomt. ‘Ga je mee?’, vraagt hij. ‘Op reis?’

Dit project van maar liefst 154 pagina’s neemt je mee op een zonnige reis langs zonnebloemvelden, over de bergen, naar de zee tot je uiteindelijk op de camping neerstrijkt. Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, een bewegingsles, Engelse lessen en suggesties voor de hoeken voor vier weken bij de boeken ‘Op reis’ van Guido van Genechten en ‘Willewete Naar de camping’ van Reina Ollivier en Madeleine van der Raad.

Let op: Eén van de benodigde boeken, ‘Op reis’, is niet meer beschikbaar bij boekhandels. Je hebt dit boek wel nodig voor de uitvoering van het project. Mogelijk is het nog beschikbaar bij je lokale bibliotheek.