7 x projecten over water

Het is lente. De bomen staan in bloei, bloemen kleuren het grasveld en de temperatuur stijgt. Er gebeurt er veel in de vijvers en sloten. Zo kun je veel kikkerdril vinden of zie je eendjes met hun kroost voorbij zwemmen. Ook krijg je zin om lekker pootje te baden in de zee of om gewoon eens lekker met water te spelen! Wij hebben een aantal hele projecten voor je op een rijtje gezet die gaan over alles wat met water te maken heeft.

1. De mooiste vis van de zee

Regenboog is de mooiste vis van de zee. Maar omdat hij trots en ijdel is, zwemt geen enkele vis met hem mee.

Duik mee in de onderwaterwereld! Regenboog wil niet delen. Dat maakt de andere verdrietig en zij willen niet meer met hem spelen. Uiteindelijk voelt Regenboog zich alleen en weet hij niet meer wat hij moet doen. Wat kan hij doen zodat de andere vissen hem weer aardig vinden?

Dit pakket bevat sociaal-emotionele activiteiten, reken- en taalactiviteiten, lessen spel en beweging, een les Engels, suggesties voor de hoeken en spellen bij  de echte klassieker ‘De mooiste vis van de zee’ van Marcus Pfister.

2. De vijver en de sloot

‘In de buurt blijven, Bommes’ zegt moeder eend.
‘Tuurlijk’ zegt Bommes. Maar hij doet het niet.

In dit project ga je, aan de hand van het boek ‘Kom nou, Bommes’ van Jane Simmons, met kinderen op onderzoek: wat is er allemaal te zien in de vijver of de sloot? Op een verteltafel vertellen de kinderen het verhaal na. Er zijn voldoende activiteiten voor drie weken, met aandacht voor taal, rekenen, muziek en beeldende vorming, geschikt voor de jongste kleuters.

3. Water – plusproject

Overal om ons heen is water: in de natuur, in ons huis en zelfs in ons lichaam. Aan de hand van dit plusproject ontdekken de kinderen van alles over water. Het is geschreven bij het boek ‘Willewete Water’, door Suzan Brouwers en Barbara van Rheenen. Dit plusproject gaat uit van ontdekkend leren.

Maaike vertelt: “Het project geeft kinderen een mooie kijk naar de wereld met water. Waar komt water vandaan en wat doe je eigenlijk allemaal met water. In het begin vonden de kinderen het best een raar thema, maar toen ze ontdekte hoeveel dingen er gedaan worden met water werden ze steeds enthousiaster. Het Willewete boek is een mooie aanvullingen en geeft antwoorden op de vragen die kinderen hebben. Er zitten leuke proefjes bij het project en het staat garant voor vele mooie gesprekken in de klas. Het is een project waarbij de kinderen alle ruimte krijgen voor hun eigen vragen en verwonderingen, heerlijk!”. 

4. Eendje achterna

Bunny Konijn is haar badeendje kwijt! Samen met haar broertjes gaat ze op zoek naar haar lievelingsspeeltje en beleeft geweldige avonturen.

In dit project voor zo’n 4 weken, gebaseerd op het prentenboek ‘Eendje achterna‘ van Magnus Weightman, volgen we Bunny en Eendje in hun betoverende reis door een land vol water. Tijdens de reis leren de kinderen alles over de verschillende vormen, kenmerken en mogelijkheden van water.

5. O, O, Octopus

In een alleraardigst appartementje woonde eens een octopus.

Octopus neemt je mee naar zijn wereld diep in de zee. Daar woont hij samen met heel veel bijzondere zeedieren, met allemaal een heel eigen karakter. Op een dag steekt er een staart uit zijn prachtige appartementje. Wat nu? De vrienden van Octopus willen hem maar wat graag helpen en geven allerhande adviezen, maar wat wil Octopus eigenlijk zelf?

Dit project barst van de lesideeën die aansluiten bij dit geweldige boek van Elle van Lieshout, Erik van Os en Mies van Hout, met ruim voldoende lessen voor drie weken onderwaterpret.

6. De haven

In dit project kom je alles te weten over de haven. Over schepen en kapiteins,
je leert wie er werken in de haven, telt de containers, leest een plattegrond af, traint het geheugen, maakt golvenmuziek en nog veel meer.

Het project is geschreven bij het informatieve boek ‘Willewete De haven‘ van Sanne Ramakers, Merel de Vink en Hélène Jorna. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, Engels, muziek, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Een rijk gevuld project met activiteiten voor drie tot vier weken. Ook onze grote zus Junioruniversiteit heeft een project gericht op de haven, voor groep 3!

Janneke vertelt: “Een super project. De kinderen gingen al glunderen toen ik over dit project vertelde. Ze waren vanaf het begin gegrepen. Ze dachten als kapiteinen en havenmeesters en brachten de goederen overal naartoe. Ouders gingen zelfs op pad om naar het laden en lossen van het schip te kijken”. 

7. De schoenen van de zeemeermin

Op de laatste dag van haar vakantie vindt Ida een geheimzinnig paar schoenen op het strand. Wanneer ze ze aantrekt, weet Ida het zeker: ze is een zeemeermin.

Ida vind flippers op het strand. Ze trekt ze aan en voelt zich een echte zeemeermin. Van een oude rok maakt ze een zeemeerminnenstaart en dan gaat ze op zoek naar een plek om zeemeermin te kunnen zijn. Ga je met Ida mee op zoek naar een plek om zeemeermin te kunnen zijn? Tijdens verschillende activiteiten kom je schelpen, vissen, en waterdieren tegen en fiets je door de stad tot je uiteindelijk… een zacht geruis hoort. Dit pakket bevat twaalf activiteiten bij het prentenboek ‘De schoenen van de zeemeermin’ van Sanne te Loo.