7 x projecten om Koningsdag mee te vieren!

Het is bijna zover! Woensdag 27 april is het Koningsdag! 👑 Om hier een onvergetelijke dag van te maken, hebben wij een aantal leuke projecten voor je op een rijtje gezet om samen naar Koningsdag toe te leven. Wat doe jij in de klas om Koningsdag te vieren?

1. Nederland

We gaan op reis door Nederland en zetten in elke provincie onze auto aan de kant!

Ga met ons mee op reis! Nederland staat bekend als het land van klompen, tulpen en molens. Van rivieren en grachten. Van fietsen en bootjes. Bij het boek Dit is Nederland van Mack hebben we een project geschreven dat heel het jaar te gebruiken is. Bezoek de provincies en kom meer te weten over Nederland. Zo bezoek je vanuit Groningen de Waddeneilanden en leer je de rangtelwoorden, bind je in Friesland de schaatsen onder en oefen je links en rechts. In Drenthe dans je de klompendans en in Overijssel kijk je mee met de koe en onthoud je wat hij ziet.

 

2. Prinses Arabella en prins Mimoen

Prinsen zijn stom, anders, raar! Of toch niet?

In dit project, bij het boek ‘Prinses Arabella en prins Mimoen’ van Mylo Freeman, leren de kinderen alles over het koninklijke leven van prinses Arabella. Ook zoeken ze overeenkomsten en verschillen en leren ze complimenten geven. Een project waarbij de kinderen elkaar beter leren kennen! Ook ontzettend leuk om rondom Koningsdag uit te voeren.

3. Project Koningsdag

Koningsdag komt er weer aan! Heb je geen idee wat je zou kunnen doen tijdens deze periode? Wij hebben een aantal lessen voor je bedacht. Dit project, met prachtige originele illustraties van Rianne Brugmans, biedt doelgerichte taal- en rekenactiviteiten voor ongeveer tien dagen en bevat een spannende rode draad die door alle activiteiten loopt. Daarnaast worden diverse suggesties voor de werkles gegeven. Dit project bevat ook het originele Koningsdaglied van Jeroen Schipper.

Marleen vertelt: “Wat een ontzettend leuk project om de kinderen kennis te laten met ons koningshuis. De rode draad in het project greep de kinderen direct aan. Van wie zou het berichtje komen? Zal het echt van de koning zijn? Er zitten een hoop leuke lessen in dit project. Taalactiviteiten met rijmen, versjes, letters en boekoriëntatie. Rekenactiviteiten met vormen, kleuren, sorteren en plattegronden. Van de les ‘spullen verkopen’ werden de kinderen zo enthousiast dat we diezelfde middag nog een koningsmarkt hebben gemaakt in de huishoek.
De les met de denktroon vond ik zelf erg leuk om te geven. Dit was een mooie les waarin de kinderen nadachten wat ze zelf zouden willen veranderen aan de wereld als ze zelf koning zouden zijn. Een echte aanrader!”. 

4. Koningsspelen

Vier Koningsdag met de kinderen op school met deze gezellige Koningsspelen!  Dit pakket bevat 20 spellen die rondom school of op een sportveld gespeeld kunnen worden. Veel plezier op deze koninklijke dag!

Meriël vertelt: “Erg leuke spellen om te spelen tijdens de koningsspelen. Vooral koning zonder kroon (soort ezeltje prikje) was erg geslaagd bij ons. Wat hebben de kinderen gelachen om de kroon die scheef op het hoofd van de koning zat! Verder een gevarieerd aanbod, je kunt hier zeker een leuke Koningsspelen mee organiseren.”

5. Koningsdaglied

Een vrolijk lied over onze koning van muzikant, muziekdocent en liedjesschrijver Jeroen Schipper. De download bevat het liedje in mp3 formaat (gezongen en instrumentaal), én de tekst en de muzieknotatie van het liedje in pdf formaat. Beluister hier een voorproefje!


6. Prinses Welmoet

Prinses Welmoet hoeft geen kusjes!
Ze is de stoerste prinses van het land en ze heeft wel iets anders aan haar hoofd dan schattig en lief zijn.
Het avontuur zoeken, bijvoorbeeld. En die prins redden!

Sneeuwwitje, Roodkapje, Assepoester, Doornroosje … in dit project komen, aan de hand van spannende raadsels, verschillende sprookjes voorbij. Een project voor 3 weken, gebaseerd op, en gebruikmakend van, het prentenboek ‘Prinses Welmoet‘ van Tineke Lemmens en Margot Senden.

7. Spellenpakket Koningsdag – groep 3

Ken jij onze grote zus Junioruniversiteit al? Junioruniversiteit maakt, net als Kleuteruniversiteit, digitale thematische projecten op basis van kinderboeken. Deze projecten variëren van groep 3 t/m 8! Voor Koningsdag hebben zij een leuk project ontwikkeld voor groep 3, dus tag je groep 3 collega’s!

Een pakket met twaalf spellen om samen naar Koningsdag toe te leven en er een onvergetelijke dag van te maken!

In dit pakket vind je twaalf spellen passend bij het thema Koningsdag. De oer-Hollandse spellen hebben een leuke twist waardoor deze herkenbaar, en toch verrassend en vernieuwend zijn. De spellen zijn in de klas, gymzaal of buiten te spelen uit te voeren. Je kunt er voor kiezen om in de weken voorafgaand aan Koningsdag elke dag een spel te spelen, met de hele groep of in een circuitvorm. Aan het eind sluit je het project af met de grote Koningsdagquiz waarin de groep, verdeeld in teams, tegen elkaar strijdt en waarbij hun kennis over Koningsdag wordt getest.