6 x projecten over kunst

Vrijdag 15 april is het ‘World Art Day’. Over de hele wereld wordt hierbij stilgestaan, om het bewustzijn van creatieve activiteiten wereldwijd te vergroten. Maar wat leer je kinderen over kunst? Spreekt het ze aan? En welke soorten kunst ga je met ze bespreken?

Wil je in de klas aandacht schenken aan dit thema? Dan hebben wij hebben een zestal hele leuke projecten die geheel in het thema staan van kunst!

1. Maurits Muis en Rembrandt

Reis met Maurits terug in de tijd. Ontmoet de jonge Rembrandt en ontdek wat hem inspireerde.

Dit kunstproject is geschreven bij het boek ‘Maurits Muis en Rembrandt – De meester en zijn muis‘ van Ingrid en Dieter Schubert. In het project word je meegenomen naar het Mauritshuis, de woonplek van Maurits Muis. Duik met Maurits de geschiedenis in en kom meer te weten over een van onze grote meesters: Rembrandt van Rijn. Het project bevat naast creatieve activiteiten ook enkele suggesties voor rekenen-, taal- en muzieklessen. Kunst staat in alle activiteiten centraal. De kinderen maken kennis met Rembrandt en zijn schilderkunst, maar ook andere schilders en hun werken komen aan bod.

Let op! Het bijbehorende en benodigde prentenboek is moeilijk verkrijgbaar in boekwinkels. Het boek is wellicht nog wel verkrijgbaar in bibliotheken. Je hebt het boek nodig voor de uitvoering van het project. 

 

2. Kunst – Jeroen Bosch

Duik in de magische wereld van Jheronimus Bosch en beleef een spannend avontuur!

Jeroen gaat buiten spelen. Maar op deze dag is alles anders dan anders. Jeroen valt in een ravijn en belandt in een paradijselijke wereld vol vreemde wezens. Die pakken niet alleen zijn bal, maar ook zijn pet en rugzak af. Jeroen gaat er onvervaard achteraan. Ontdek het verhaal zelf  en besteed aandacht aan kunst met het prentenboek ‘Bosch’ van Thé Tjong-Khing. Dit project bevat taalactiviteiten, rekenactiviteiten en suggesties voor creatieve opdrachten, geïnspireerd op het boek ‘Bosch’ en de werken van de grote meester Jeroen Bosch.

Thera vertelt over dit project: “Weer een TOP project waar we allemaal van hebben genoten. De leerlingen vonden het verhaal spannend en waren betrokken bij het avontuur van Jeroen. Wij hebben het project afgesloten met een echte kunstles in het Gemeentemuseum in Den Haag. Dat was machtig interessant voor de kinderen!”. 

3. Verzamelen met Kobe

Vandaag is het dinsdag, en dinsdag is zoektochtdag. Je kunt overal zulke mooie en fantastische dingen vinden, denkt Kobe. Hij raapt en raapt en raapt …

Kobe heeft jarenlang veel te veel spullen verzameld. Al zijn dozen en laden zitten nu helemaal vol. Wat kan hij daaraan doen? Verzamel samen met Kobe de meest fantastische dingen. Hij helpt je op weg door tips te geven en zo een eigen verzamelalbum te maken. Dit pakket bevat 15 activiteiten met bijlagen bij het prentenboek ‘Kobe maakt een museum’ van Ashild Kanstad Johnsen.

Petra vertelt: “Ineens stond er op maandagochtend een pakketje in de klas, van Kobe. Wie zou Kobe zijn? Daar kwamen we al snel achter! Het verzamelalbum viel ook al snel in de smaak: “We krijgen hem wel snel vol, hé juf!” En na elke activiteit: “Hebben we weer een sticker verdiend voor in het boek? Voor ons wat dit project een opstap naar ons Kunst-thema waar we nu aan werken. Al met al een leuk project dat erg leeft onder de kinderen!”. 

4. Tangramkat

De puzzel heeft maar zeven stukjes. Ze zeiden dat ik er alles van kon maken.

In het project bij het boek Tangramkat, van Maranke Rinck en Martijn van der Linden, ontdekken de kinderen niet alleen de vormen in tangram. Ze gaan op zoek naar vormen in hun omgeving, vinden de tien vogels terug en ontdekken kunst. Een veelzijdig project waarin veel ruimte is voor spel en ontdekken!

5. Kunst naar het museum

Loop met je kleuters door de galerij en sta stil bij elk schilderij.

Ga je mee naar het museum? Hier vind je prachtige kunstwerken. Samen met de kinderen loop je langs tien werken in jullie eigen galerij. Bij elk kunstwerk hoort een activiteit. Dit zijn afwisselend taal- en rekenactiviteiten, een les Engels en creatieve opdrachten aan de hand van het boek ‘Willewete Naar het museum’ van Florence Ducatteau en Chantal Peten.

Janneke vertelt over dit project: “Wat een super leuk en creatief project. Door kunstwerken die in de klassengalerij hangen leren ze het museum vanuit elke hoek kennen. Ze verplaatsen zich in de kassière, zaalwacht, directeur, restaurateur en spreken Engels met toeristen. Maar ze maken ook kennis met vroeger en nu en zijn veel bezig met kunstzinnige vorming en maken ze hun eigen kunstwerken nadat ze over schilderijen hebben gepraat. Deze hebben wij in ons eigen museum gehangen. De kinderen zijn super trots op hun eigen museum. Ze willen graag mensen uitnodigen en ook de directeur van het Rijksmuseum. Want onze kunst kan wel in een echt museum hangen.”


6. Kunst – plusproject

‘Dit ben ik, en wie ben jij?’

In dit plusproject leren de kinderen over het leven en werk van meester-schilder Rembrandt van Rijn. Natuurlijk maakt kunstzinnige vorming een groot deel ui van dit project. De kinderen maken zelfportretten, tekenen het meest bijzondere moment uit een verhaal en observeren dieren zodat ze deze kunnen natekenen. Ook is er aandacht voor wetenschap en techniek. De kinderen leren wat clair obscur is, experimenteren met druktechnieken en maken zelf olieverf. In de klas maak je ruimte voor een echt atelier waar de kinderen aan het werk kunnen. Dit plusproject is geschikt voor slimme kleuters of aanvullend project voor groep 3. Het project is geschreven bij het boek ‘Dit ben ik’ van Arend van Dam met illustraties van Alex de Wolf.

 

Benieuwd hoe je aan de slag kunt gaan met dit thema? Lees dan onze inspiratieblog: Aan de slag met het thema kunst!