7 x projecten met sneeuw!

De eerste maanden van het jaar gaan meestal gepaard met typisch winterweer. Kou, regen, wind … en sneeuw! Wist je dat het 16 januari ‘Wereld Sneeuwdag’ is? Rondom dit thema hebben we voor jou 7 projecttips op een rijtje gezet. Leuk om in de klas aandacht aan te besteden, ook als het weer bij ons niet zo winters is! Welke projecten voer jij uit in deze koude periode?

1. Kikker in de kou

Het was winter. Er lag sneeuw en ijs. Alle dieren hielden van de frisse kou.
Eend in haar verenpak, Varkentje met haar speklaagje en Haas in zijn bontvacht.
Alleen Kikker had helemaal niets. Hij vroor bijna dood …

Dit winterse project is geschreven bij het boek ‘Kikker in de kou‘ van Max Velthuijs. Het bevat reken- en taalactiviteiten, activiteiten voor natuur en techniek, dans, muziek en beweging en creatieve opdrachten. Kleed je warm aan, want hiermee ga je drie weken lang het koude winterweer in.

2. Project Winter – Wilde dieren in de sneeuw

Maak kennis met de leukste wilde dieren in de sneeuw.

In het lokaal staat een iglo. Een Eskimo zit voor de iglo te vissen. Beet! Wat is dat nou voor een gekke vangst? Het boek Wilde dieren in de sneeuw hangt aan de haak. Een prachtig prentenboek dat mooie verhalen combineert met feiten over de dieren in de sneeuw. Ideaal voor een thema in een winter zonder sneeuw of het thema Noord- en Zuidpool.

Het project bevat volop activiteiten en suggesties voor de hoeken aan de hand van het boek ‘Wilde dieren in de sneeuw‘ dat samengesteld is door Marja Baeten en het WNF, met illustraties van Gertie Jaquet. Met dit project kun je drie tot vier weken aan de slag.

LET OP: het bij dit project benodigde prentenboek is niet meer in boekenwinkels te koop. Je kunt het boek waarschijnlijk nog wel bij de bibliotheek lenen.

3. Wat een winterslaap

Schildpadden houden niet van de winter. Waarom niet? Gewoon niet. Maar wat moet Schildpad, als hij geen rustig slaapplekje kan vinden? Moet hij dan de hele winter maar zijn ogen openhouden?

Houd jij van winter, of houd je liever een winterslaap? In beide gevallen is dit project perfect voor jou! Ontmoet Schildpad en ga met hem op zoek naar een geschikte slaapplek om de winter door te komen. Dit project is geschreven bij het sfeervolle prentenboek Wat een winterslaap van Katy Hudson.

LET OP: het bij dit project benodigde prentenboek is moeilijk verkrijgbaar bij winkels. Je kunt het boek waarschijnlijk nog wel bij de bibliotheek lenen.

4. Project Winter – IJsberen en Pinguïns

Hallo, ik ben Vicks! Maak kennis met mij en mijn vriendjes die ver weg op de Noordpool wonen. 

Dit winterproject met als thema ‘IJsberen en Pinguïns’ gaat over de Noord- en de Zuidpool. Het is dus elke winter te gebruiken. Ook als het weer bij ons niet zo winters is. In het project vind je volop reken- en taalactiviteiten, een muziekles, spel en bewegingslessen en suggesties voor de hoeken aan de hand van de prachtige boeken Willewete De Noordpool en de Zuidpool van Pierre Winters en Margot Senden en Vicks van Mack. Met deze activiteiten kun je vier weken aan de slag.

LET OP: de bij dit project benodigde prentenboeken zijn moeilijk verkrijgbaar bij winkels. Je kunt de boeken waarschijnlijk nog wel bij de bibliotheek lenen.

 

5. Lars, de kleine ijsbeer – Een ijsbeer in de tropen

Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld en komt in een land waar alles groen is.

Drijf mee met Lars, op weg naar een groot avontuur! Dit pakket over Lars, de kleine ijsbeer, bevat reken- en taalactiviteiten, een les Engels, natuur en technieklessen, een creatieve opdracht en een bewegingsles bij het boek ‘Een ijsbeer in de tropen’ van Hans de Beer. De activiteiten zijn heel geschikt voor een thema over de Noordpool, maar ook op andere momenten in het jaar te gebruiken. Met dit pakket kun je zeker twee weken aan de slag. De activiteiten zijn naar eigen inzicht in te plannen!

LET OP: het bij dit project benodigde prentenboek is moeilijk verkrijgbaar bij winkels. Je kunt het boek waarschijnlijk nog wel bij de bibliotheek lenen.

6. Spellenpakket Winter

Springen met de pinguïns, letters in de kou, fijn een sneeuwpop maken, win ik het van jou? Dan een uiltje knappen, zoek de dieren op … en ga met je pinguïn, heel snel naar de top!

Een prachtig, origineel winterpakket met tien spellen waarmee de kinderen spelenderwijs veel vaardigheden oefenen zoals: tellen, visueel geheugen, motoriek, kleur- en vormherkenning, begrippen en letters.

7. De ijsbeer – plusproject

Een ijsbeer wordt ook wel een poolbeer genoemd. Dit enorme zeezoogdier brengt het grootste deel van zijn leven door op het ijs en de sneeuw van de Noordelijke IJszee.

Welke dier eet soms maanden niets? Wie heeft een witte vacht die eigenlijk helemaal niet wit is? Welk mannetje weegt zo’n 450 kilo? Welke beer wordt ook wel poolbeer genoemd? Dit is de ijsbeer, die in dit plusproject centraal staat. Leer alles over de ijsbeer met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in de kleutergroep en groep 3. Het project bevat activiteiten bij het informatieve prentenboek De ijsbeer van Jenni Desmond.