Kerstmusical met kleuters

Linda Mooijekind is leerkracht op RKBS De Klimboom in Roelofarendsveen en ambassadeur van Kleuteruniversiteit. Al jaren had ze de wens om een musical te doen met haar klas. Vorig jaar heeft ze het ook echt gedaan! Hieronder vertelt ze je over haar ervaringen.

Een musical uitvoeren met mijn klas stond altijd al hoog op mijn lijstje, alleen durfde ik het nooit aan om het echt te gaan doen. Ik dacht dat het met kleuters niet haalbaar zou zijn. Voor een kleuter kan het moeilijk zijn om langere teksten te onthouden en ik was bang dat het veel voorbereidingstijd zou kosten.

Musicals van Kleuteruniversiteit
Kleuteruniversiteit heeft een aantal kant-en-klare musicals in het assortiment. Een reden om het gewoon te gaan doen! Ik koos voor de musical Kerst met Wouter en Mieke. Deze musical is gebaseerd op het boek ‘Nog één nachtje slapen … feest!’ van Jacques Vriens. Het complete pakket bevat liedjes, een tijdsplanning, een materiaallijst, een indeling van de ruimte, een rolverdeling en de uitwerking van de scènes om deze musical te kunnen spelen.

Korte oefening
De periode van Sinterklaas naar kerst is altijd erg kort en het fijne aan deze musical is dan ook dat de kinderen geen teksten uit hun hoofd hoeven te leren. De leerkracht leest het verhaal voor en de kinderen spelen het verhaal uit. Uiteraard kun je de kinderen sommige zinnen zelf laten zeggen of laten nazeggen. Dat heb ik ook zo gedaan met mijn kleuters.

Ruimte indelen
In het pakket zit dus een handig overzicht van hoe je de ruimte kunt indelen. Superfijn, want dan hoef je daar zelf niet meer over na te denken. Het was even puzzelen hoe we dit vorm konden geven in de ruimte die wij ter beschikking hadden, maar het is uiteindelijk gelukt.

Bekende liedjes
Vlak na Sinterklaas begonnen we met het aanleren van alle liedjes. In het boek zelf staan een aantal kerstliedjes. Deze kun je natuurlijk gebruiken, maar je kunt ook de vijf nieuwe liedjes gebruiken die in het pakket staan. Omdat wij kerst met de hele school vieren, hebben we alle klassen de liedjes aangeleerd. Zo konden we deze met elkaar zingen tijdens de gezamenlijke viering. We hebben daarom ook gebruik gemaakt van een aantal bekende kerstliedjes. De kleuters zongen bijvoorbeeld ‘Kling Klokje Klingeling’. Opa Bos zingt in het boek ‘Stille Nacht’; dit lied werd door de hogere groepen gezongen. De kleuters zongen de versie die Mieke in het verhaal op school leerde. De liedjes zijn eenvoudig aan te leren. Dat is fijn, omdat je maar een korte periode om te oefenen hebt.

Meedoen niet verplicht
Wij lieten het aan de kinderen over of ze mee wilden doen aan de musical. Sommige kinderen vonden het heel erg spannend om voor de gehele school op het toneel te staan en we wilden ze niet dwingen. Samen met mijn collega uit de andere kleutergroep hebben we de rollen verdeeld. De kinderen die geen rol hadden op het podium, zaten in het koor en zongen alle liedjes mee vanaf zijn of haar eigen plek.

Voordat de uitvoering was, hebben we de musical drie keer geoefend. Op de dag van de uitvoering weet ik niet wie er zenuwachtiger waren, de kinderen of de juffen. Het ging supergoed en was echt heel leuk om te doen. De kinderen en de juf waren apetrots!

Ik hoop dat ik je door het lezen van deze blog heb kunnen inspireren om ook eens een musical te doen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb en ik kan het iedereen aanraden. Na de uitvoering wil je vast nog eens! Mocht je al een keer een musical hebben gedaan, deel dan gerust je ervaringen via de Facebook-groep Vrienden van Kleuteruniversiteit. Zo kunnen we elkaar inspireren. Fijne kerstdagen!