Inspiratieblog: Werken met MijnKleutergroep en Kleuteruniversiteit

Linda Mooijekind is ambassadeur bij Kleuteruniversiteit en werkzaam op RKBS De Klimboom in Roelofarendsveen. Zij werkt met het leerlingvolgsysteem van MijnKleutergroep én de projecten van Kleuteruniversiteit. In deze blog vertelt ze je hoe deze twee perfect bij elkaar passen.

Ongeveer twee jaar geleden waren wij als school op zoek naar een nieuw leerlingvolgsysteem voor de kleuters. Wij zochten een praktisch, eenvoudig en effectief instrument om onze leerlingen goed te kunnen observeren en hun ontwikkeling in kaart te brengen. Tijdens een ambassadeursdag van Kleuteruniversiteit kwam Yvonne van Oers van MijnKleutergroep uitleg geven over het leerlingvolgsysteem MijnKleutergroep.nl. Na deze uitleg was ik gelijk enthousiast. Helemaal toen ik hoorde dat er ook werd gekeken of er een koppeling mogelijk zou zijn met de projecten van Kleuteruniversiteit. Zij zochten pilotscholen om dit te testen en na overleg met onze IB’er en directeur mochten wij pilotschool worden. We kregen een demobox, zoals je die nu ook kunt aanvragen, en gingen aan de slag. Al heel snel werd mij en mijn collega’s duidelijk dat dit een heel fijn systeem is (nog afgezien van het gebruik van de projecten). Daarom zijn we sinds het schooljaar 2020-2021 overgestapt op MijnKleutergroep.

Wat is MijnKleutergroep?
MijnKleutergroep is een zeer compleet en eenvoudig instrument om de ontwikkeling van kinderen in kaart te brengen door middel van observaties. Je kunt met één klik aangeven of een leerling een doel (vaardigheid) beheerst. Je kunt verschillende overzichten bekijken, zoals per doel, leerling, (sub)groep of niveau. Ook kun je met een druk op de knop een uitgebreide rapportage weergeven, waarin leerkrachten en IB’ers in één oogopslag kunnen zien hoe de leerlingen zich ontwikkelen. MijnKleutergroep werkt op een telefoon, tablet en/of computer. Zo heb je altijd en overal alle gegevens van je leerlingen bij de hand.

Zo werkt MijnKleutergroep
MijnKleutergroep werkt heel eenvoudig. Voordat je ermee gaat werken, stel je eenmalig een weekrooster in. Hierin geef je aan op welke dagen van de week er bijvoorbeeld een kring, speeltijd of een werkles is. Nadat je het weekrooster hebt ingesteld, deel je de leerlingen in op niveau. Aan het weekrooster koppel je heel makkelijk de doelen. De doelen die MijnKleutergroep hanteert zijn SLO-doelen, maar als school kun je ook je eigen doelenpakket samenstellen. De ontwikkelingsgebieden waar je als MijnKleutergroep-gebruiker de kinderen op observeert zijn taal, rekenen, motoriek en sociaal- emotionele ontwikkeling. Aan het weekrooster voeg je de werkjes toe die jij klaarlegt in de klas. Wanneer een kind een werkje gaat doen, klik je in op de naam van het kind en vink je het doel af. Dankzij dit systeem ben je niet de hele dag aan het afvinken of lijstjes aan het bijhouden.

Koppeling MijnKleutergroep en Kleuteruniversiteit
Ga je aan de slag met een project van Kleuteruniversiteit? Dan laad je het project in in de periodeplanner. Daarmee geef je aan van wanneer tot wanneer je met dit project aan de slag gaat. Daarna kun je eenvoudig de doelen van het project aan je weekrooster koppelen. Om een project van Kleuteruniversiteit in MijnKleutergroep te zoeken, gebruik je de zoekbalk. Inmiddels staan alle projecten van Kleuteruniversiteit in MijnKleutergroep. Wanneer je een project bekijkt, kun je in één oogopslag alle doelen zien die in het project aan bod komen. Dit zijn dezelfde doelen die je ook op de website van Kleuteruniversiteit kunt vinden. De doelen die in het project genoemd worden, staan meteen klaar in je periodeplanner van MijnKleutergroep.

Samen aanvullen
De doelen die MijnKleutergroep hanteert zijn niet standaard toegevoegd. Dit doen wij als gebruikers samen. Wanneer een gebruiker deze doelen, en eventueel ook de benodigdheden die nodig zijn voor het project, toevoegt, wordt het bij volgende gebruiker vanaf dat moment standaard ingevuld. Mocht je in de al ingevulde doelen en benodigdheden een fout zien, schroom dan niet om dit te laten weten aan MijnKleutergroep. Bij het project staat een knop met ‘meld een fout of probleem’. Ben je klaar met het invullen van de doelen en eventueel de benodigdheden? Dan voeg je het project als thema toe en kun je het gaan inplannen in je weekrooster.

Ik vind het een supermooie én hele fijne samenwerking tussen MijnKleutergroep en Kleuteruniversiteit. Mocht je na het lezen van deze blog net zo enthousiast zijn geworden als ik ben over MijnKleutergroep, vraag dan een demobox aan en ervaar alles zelf! En voor alle gebruikers van MijnKleutergroep: laten we het systeem met elkaar nóg mooier maken door alles met elkaar te vullen.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen en/of werk je met beiden en wil je er graag over meepraten? Deel dit dan in onze Facebook-groep: Vrienden van Kleuteruniversiteit.