Ga je mee op avontuur?

Kinderen gaan graag op onderzoek en verkenning uit. Op die manier leren ze de wereld om hun heen kennen en begrijpen. In onze winkel staan een groot aantal projecten waarbij kinderen op onderzoek uit kunnen gaan en ontdekkingen kunnen doen. We hebben er negen voor je op een rijtje gezet:

1. Eendje achterna

Bunny Konijn is haar badeendje kwijt! Samen met haar broertjes gaat ze op zoek naar haar lievelingsspeeltje en beleeft geweldige avonturen.

We volgen in dit project (chronologisch) de reis die Eendje maakt en de route die Bunny Konijn volgt om Eendje terug te vinden, aan de hand van de verschillende platen uit het boek ‘Eendje achterna‘ van Magnus Weightman. Tijdens de reis leren de kinderen alles over de verschillende vormen, kenmerken en mogelijkheden van water. Met dit project kun je vier weken aan de slag.

2. Kom mee Kees

Zin in een avontuur? Kom met Kees en papa mee en maak een reis door de natuur. Met de weetjes van papa kikker weet jij straks alles over de dieren die jullie in dit boek tegenkomen.

Papa en Kees krijgen een uitnodiging voor een concert van De Kwakers. De post heeft er lang over gedaan. Zullen ze nog op tijd zijn? Het begint al bijna! Ze moeten opschieten, maar er is zoveel bijzonders te zien onderweg … Dit project is geschreven bij het prentenboek ‘Kom mee, Kees’ van Loes Riphagen. Het bevat taal-, reken-, muziek- en natuuractiviteiten, een sociaal-emotionele activiteit en bewegingslessen. Het pakket bevat ook een origineel liedje van Jeroen Schipper, in gezongen en instrumentale versie.

Juf Danielle zei over dit project: ‘Er zitten veel verrassingselementen in de opdrachten waardoor de kinderen telkens weer enorm nieuwsgierig zijn naar wat zij in die les mogen gaan leren. De bijlagen in het project zijn zeer mooi geïllustreerd en zodanig goed uitgewerkt dat je als leerkracht nog maar weinig extra werk hoeft te doen om dit project tot leven te laten komen’. 

3. Bang mannetje

Ga je mee naar het Wilde Woeste Woud? Beleef allemaal avonturen aan de hand van dit project op basis van het boek ‘Bang Mannetje‘ van Mathilde Stein en Mies van Hout. Ga op patronenjacht, beleef drakenavontuur, leer van alles over de spin, ga op visite bij de heks en maak uiteindelijk kennis met de Toverboom. Een prachtig vakoverstijgend project van 25 activiteiten met veel aandacht voor spel, natuur en techniek en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Laura Vergunst zegt over dit project: ‘Door het telefoontje van bang mannetje met de vraag waar de toverboom was, was de betrokkenheid gelijk enorm groot bij de kinderen. De kinderen en de juf hebben er van genoten en wij zijn dankzij bang mannetje een stuk minder bang geworden. Wij zijn nu erg dapper!’

4. Welkom thuis

Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt. Akita reist met een luchtballon rond de wereld. Samen zoeken ze het huis van Bever.

In ‘Welkom thuis, Bever!’, een prentenboek van Magnus Weightman, is ontzettend veel te zien. In dit project, gebaseerd op het boek, leren de kinderen alles over verschillende voertuigen, terwijl ze een reis rond de wereld maken. Een landkaart vormt de rode draad van het project. Tijdens de startactiviteit wordt een brief bezorgd van Bever, met een landkaart en het cijfer 0. Als dat de nieuwsgierigheid van de kinderen niet wekt …

Juf Janneke zei over dit project: ‘De betrokkenheid van de kinderen wordt gewekt door raadsels aan het eind van iedere les. Over dit raadsel gaan ze thuis nadenken en je komt er de volgende les pas op terug. De kinderen zijn enthousiast en erg betrokken’. 

5. De ridder zonder billen

Er was eens een ridder zonder billen.
Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen
dat hij een prins werd en niet voor heel even,
maar voor een lang en gelukkig leven.

In het heetst van de strijd, raakte de ridder zijn billen kwijt. Help hem bij zijn zoektocht naar nieuwe billen. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, muzieklessen, een spel- en bewegingsles en suggesties voor de spelhoek bij het hilarische boek ‘De ridder zonder billen‘ van Levina van Teunenbroek en Charlotte Bruijn. Hiermee kun je drie weken aan de slag. Het project wordt afgesloten met een heus ridderfeest!

6. Haas in de stad

Een veelzijdig project van 126 pagina’s rondom alles wat met de stad te maken heeft. Het staat boordevol suggesties voor rekenen, taal en originele activiteiten. Dit is een lespakket op basis van het boek ‘Haas in de stad’, met extra veel bijlagen en spelmogelijkheden. Het project is geschreven door Annemarie Bon, de auteur van het boek. Gertie Jaquet is de illustrator van Haas en maakte voor dit project extra illustraties voor de bijlagen.

7. Boer Boris en de olifant

Het zusje van Boer Boris heeft een vriend gevonden: een olifant!
Hij mag toch zeker wel blijven?

In dit project bij het boek ‘Boer Boris en de olifant‘ van Ted van Lieshout en Philip Hopman, gaan de kinderen op zoek naar de opnieuw ontsnapte olifant. Bij elke vaste activiteit lossen de kinderen een raadsel op rijm op. Dit raadsel leidt naar een verstopt boerderijdier met een aanwijzing, de dieren helpen de kinderen met zoeken. Bij elk boerderijdier vinden de kinderen een puzzelstuk. Alle puzzelstukken samen vormen een afbeelding die aangeeft waar de olifant zich ongeveer heeft verstopt. Bij de afsluiting van het project wordt met behulp van de complete puzzel de olifant gevonden en kan hij terug naar Artis. Het project bevat gevarieerde activiteiten voor ongeveer vier weken.

8. De wereld van de Gorgels

Ken jij de Gorgels? Ze wonen op het Eiland, in hun goed verstopte holletjes onder de grond. Ze zoeken bramen en Gorgelbessen in de duinen. Als de R in de maand zit, gaan ze naar het vasteland en waken ze over mensenkinderen.

Dit pakket bij het boek ‘De wereld van de Gorgels‘ van Jochem Myjer en Rick de Haas bevat reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, een creatieve opdracht en een muziekles. Hiermee duik je drie weken lang in de wereld van de Gorgels!

Juf Linda: ‘Als Gorgel fan MOEST ik natuurlijk aan de slag met dit project 😄 en ik heb er geen moment spijt van gehad; het was fantastisch!’

9. De gele ballon

De gele ballon vliegt over land en over zee. Vlieg jij mee?

Ga mee op reis met de gele ballon! Dit pakket met kringactiviteiten is geschreven bij het prachtige prentenboek ‘De gele ballon’ van Charlotte Dematons. In ‘De gele ballon’ vlieg je met de ballon mee op een reis over de wereld.

Ga op zoek naar de gele ballon en vertrek maar snel.
Dat dit een bijzondere reis wordt, geloven wij wel!

Juf Eline zei over dit project: ‘Aan de kinderen merkte ik dat zij het boek nog interessanter gaan vinden door de activiteiten van dit project. Dit komt omdat zij bewuster gaan kijken naar de prenten en hierdoor meer gaan zien. Zelfs ik als leerkracht merk dat ik meer zie dan eerst! Er is enorm veel variatie in dit project waardoor er veel verschillende vakken aan bod komen.’ 

Mocht je na het lezen van deze tips nog niet voldoende inspiratie hebben, neem dan gerust een kijkje in de webwinkel waar nog veel meer projecten te vinden zijn.