11x zomerse projecten

De zomer komt eraan! In deze periode is het tijd om na te denken over onze vakantiebestemming, genieten we van de zon en gaan we eropuit. Natuurlijk wil je hier in de klas ook aandacht aan besteden. Daarom hebben we voor jou projecttips op een rijtje gezet die in dit seizoen bruikbaar zijn. Voor welk project ga jij?

1. Boer Boris heeft het heet

Iedereen heeft het heet op de boerderij van Boer Boris.
Er moet gauw iets gebeuren, want anders smelten de schapen!

Dit project hoort bij het boek Boer Boris heeft het heet! van Ted van Lieshout en Philip Hopman. De dieren op de boerderij gaan in de schaduw van de boom zitten. De arme schapen hebben hun dikke vacht van wol nog aan. Daar weet Boer Boris wel wat op en hij scheert hun vachten. Maar wat doen we daar nu mee?

Dit project bevat reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, activiteiten voor Engels, natuur en techniek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en voor de hoeken suggesties waar je het heet van krijgt!

2. Actiebladen zomer

Actiebladen zijn geen werkbladen. Bij een actieblad is het blad zelf niet het doel, maar een middel. Het stimuleert het spelend leren. Door middel van handelingen en eigen inbreng zijn er meerdere antwoorden mogelijk en wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. In dit pakket zitten 12 zomerse actiebladen waarbij kinderen handelend bezig zijn en actief aan de slag gaan met activiteiten rondom meten, tekenen, onderzoeken, experimenteren, speuren, wegen, koken, coderen en bouwen.

Juf Rosan zegt over dit pakket: ‘Wat een fantastisch pakket om te gebruiken gedurende de zomerperiode! Actiebladen zijn zeker iets anders dan werkbladen en zetten de kinderen aan tot spelenderwijs leren. Wij hebben de bladen gebruikt bij de groepen 1, 2 en 3. Dit kan, omdat alle actiebladen verschillende niveaus kennen. De kinderen hebben ervan genoten.’

3. Met opa naar zee, de musical

Wanneer je zin hebt om het schooljaar zingend en toneelspelend op een podium af te sluiten, is dit een project voor jou! De voorstelling duurt ongeveer 30 tot 40 minuten en kan opgevoerd worden door 15 tot 30 kinderen. Het verhaal gaat over opa, die zeven kinderen meeneemt naar de zee. Hij mag de kinderen natuurlijk niet kwijtraken. Daarom is opa de generaal en de kinderen zijn de soldaten. Ze gaan met de trein naar het strand. Eerst gaan ze zwemmen in de zee, daarna gaan ze op het strand spelen. Opa gaat ijsjes halen bij een ijskar, maar dan loopt hij de verkeerde kant op. De kinderen zien het en gaan opa zoeken. Ondertussen smelten de ijsjes en kunnen de kinderen het spoor naar opa makkelijk terugvinden. Als ze weer bij oma komen, gaan ze lekkere pannenkoeken eten. En opa? Die slaapt…

Juf Yvonne zegt over deze musical: ‘Een zonnige musical om de zomer mee in te luiden en het schooljaar feestelijk mee af te sluiten. Het is een leuk verhaal en het zijn leuke liedjes. Ook goed uit te voeren voor groep 3.’

4. Project onder water

Maak kennis met de leukste wilde dieren van de oceaan.

Duik mee in de oceaan met dit onder water project bij het prachtige dierenprentenboek Wilde dieren van de oceaan, samengesteld door Marja Baeten en het WWF, met illustraties van Gertie Jaquet. Het boek bevat voorleesverhalen en informatiepagina’s over de dieren uit de oceaan. Zo leren de kinderen over de oceanen en de dieren die erin wonen. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel- en bewegingsles, Engels, muziek, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Met het project duik je zeker vier weken in de wonderlijke onderwaterwereld.

Juf Agnes zegt over dit project: ‘De lessen zijn origineel en het zijn er genoeg om een aantal weken mee te vullen. De startactiviteit is erg geschikt om de voorkennis te activeren. Wat weten de kinderen al over de dieren, maar ook de vraag wat ze nog wilden leren over deze dieren, was net zo belangrijk. Hier kwamen ook vragen in voor die ik niet bedacht zou hebben als leerkracht. Leuk startpunt. De activiteit ´spuiten maar’ was favoriet. De kinderen moesten rijmen en voor ieder goed rijmwoord, spoot de octopus zijn inkt uit over de haai. Dit ging door totdat de haai niet meer te zien was. De kinderen waren erg betrokken tijdens deze activiteit’. 

5. Op reis met het vliegtuig – plusproject

Stap in het vliegtuig en ga mee op wereldreis!

Wil je alles weten over op reis gaan met het vliegtuig? Welke soorten vliegtuigen er bestaan, welke veiligheidsmaatregelen er worden genomen, wie er werkt op de luchthaven en hoe een vliegtuig er precies uitziet?
Dat, en nog veel meer, ontdek je in dit project!

Dit plusproject met uitdagende activiteiten is geschreven bij het boek Willewete Op reis met het vliegtuig, van Pierre Winters & Tineke Meirink.

Juf Meriel zegt over dit project: ‘Het project heeft een hele leuke opbouw. De kinderen maken kennis met het vliegtuig, maar ‘vliegen’ ook van bestemming naar bestemming. Zo gaan ze in Londen op stap met de bus. Hier maken ze kennis met de bussommen. In het project zitten veel activiteiten waarbij de kinderen zelf iets moeten ontwerpen of  een oplossing moeten bedenken voor een probleem. De kinderen hebben er met veel motivatie aan gewerkt.’

6. Welkom thuis bever

Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt. Akita reist met een luchtballon rond de wereld. Samen zoeken ze het huis van Bever.

In het boek Welkom thuis, Bever! van Magnus Weightman is ontzettend veel te zien. In dit project leren de kinderen alles over verschillende voertuigen, terwijl ze een reis rond de wereld maken. In dit project staan niet alleen kringactiviteiten beschreven, maar wordt ook aangegeven hoe de kinderen zelf tijdens het spelen met het thema aan de slag kunnen gaan.

Juf Janneke zegt over dit project: ‘De betrokkenheid van de kinderen wordt gewekt door raadsels aan het eind van iedere les. Over dit raadsel gaan ze thuis nadenken en je komt er de volgende les pas op terug. De kinderen en hun ouders zijn enthousiast en erg betrokken’.

7. Boer Boris naar zee – KET-project

Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?

Dit KET-project bevat woordenschatactiviteiten voor kinderen met een vertraagde taalverwerving die extra taalbehoeften hebben. Het sluit aan bij het reguliere Kleuteruniversiteit kleuterproject Boer Boris gaat naar zee en is gebaseerd op het gelijknamige boek Boer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout en Philip Hopman.

8. Zomer – peuterproject

Het is zomer! De tweeling Luuk en Lotje gaat in de tuin spelen.
Eerst smeren ze zich in met zonnecrème, want buiten schijnt de zon.

Dit zomerse peuterproject is geschreven bij het prentenboek Luuk en Lotje – Het is zomer! van Ruth Wielockx. Het project bevat activiteiten voor taal en rekenen, muziek, spel en beweging, een beeldende activiteit en spelletjes. Dit project is te gebruiken op de peuterspeelzaal, de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

9. Engels met kleuters – thema zomer

Ga aan de slag met Engels! Dit pakket biedt korte dagelijkse activiteiten met nadruk op spel voor vier weken rond het thema zomer. Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook het zomerliedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat.

10. Rikki aan zee

Rikki gaat voor de eerste keer naar zee.
Samen met papa, mama en kilo’s kampeerspullen.
Het wordt een geweldige vakantie.

Dit zomerproject bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, Engels, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het prentenboek Rikki aan zee van Guido van Genechten. Met dit project kun je drie tot vier weken aan de slag.

11. Eendje achterna

Bunny Konijn is haar badeendje kwijt! Samen met haar broertjes gaat ze op zoek naar haar lievelingsspeeltje en beleeft geweldige avonturen.

In dit project voor zo’n 4 weken, gebaseerd op het prentenboek ‘Eendje achterna‘ van Magnus Weightman, volgen we Bunny en Eendje in hun betoverende reis door een land vol water. Tijdens de reis leren de kinderen alles over de verschillende vormen, kenmerken en mogelijkheden van water.