Inspiratieblog: projecten rondom Sinterklaas

Binnenkort is het weer zo ver: Sinterklaas zal een bezoek brengen aan ons land en we zullen allemaal weer veel tijd steken in deze tijd van het jaar. Er worden verhaallijnen bedacht, hoeken ingericht en gezellige activiteiten klaargezet. Daar helpen we je graag een handje bij! In deze blog lees je zeven verschillende tips om deze periode iets gemakkelijker te maken:

Zingend onderweg naar Sinterklaas + aanvullend plusproject

Zeven kinderen zijn op weg naar de Sint.
Onderweg gaat er van alles mis.
Het is nog niet zo makkelijk om bij Sinterklaas te komen.

In dit project met activiteiten voor muziek, taal, rekenen, spel en beweging en de hoeken helpt de groep de zeven kinderen uit het verhaal bij de Sint te komen. Het project is geschreven bij het sfeervolle boek ‘Sinterklaasliedjes‘ van Mark Janssen, een boek zónder pieten. Bij ditzelfde boek is ook een plusproject verkrijgbaar dat aansluit op dit reguliere project.

KET-project Sinterklaas

Dit KET-project bevat woordenschat activiteiten voor kinderen met een vertraagde taalverwerving die extra taalbehoeften hebben en sluit aan bij elk ander Sinterklaas project van Kleuteruniversiteit. Een KET-project bevat extra taalaanbod voor Kinderen met Extra Taalbehoefte (KET) op het gebied van taalverwerving. In samenwerking met ervaren leerkrachten, die al jaren in het speciaal onderwijs werken, hebben we het KET-concept bedacht om NT2 en TOS kinderen te bedienen met extra woordenschatactiviteiten die aansluiten bij een ‘gewoon’ Kleuteruniversiteit project.

Bewegend leren – Sinterklaas

Bewegend leren krijgt steeds meer een plek binnen het onderwijs in Nederland. Veel leerkrachten zijn op zoek naar manieren om bewegend leren toe te kunnen passen binnen hun dagelijkse praktijk. Met dit pakket willen we je handvatten bieden om taal- en rekenactiviteiten op een bewegende manier aan te bieden. Het bewegend leren spellenpakket voor kleuters en groep 3 bevat 12 activiteiten rondom het thema Sinterklaas, voor taal en rekenen voor zowel binnen als buiten.

Peuterproject: Luuk en lotje. Het is Sinterklaas

Het is bijna Sinterklaas!
De verjaardag van Sinterklaas is het leukste feest van het jaar.
Vier dit samen met de vrolijke tweeling Luuk en Lotje.

Dit peuterproject is geschreven bij het prentenboek ‘Luuk en Lotje. Het is Sinterklaas‘ van Ruth Wielockx. Het project bevat reken- en taalactiviteiten, een bewegingsles, een dansactiviteit en vijf spellen. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

Juf Ingelien zegt over dit project: “Wat een fijn project om in de drukke Sinterklaas-periode uit te voeren in groep 1! Het boek spreekt de kinderen aan door de duidelijke prenten. De opbouw van het verhaal is prettig doordat de intocht, het spelen en pakjesavond aan bod komen. En het taalgebruik in het boek stimuleert de ontwikkeling van de woordenschat.”

 

Boer Boris – een paard voor Sinterklaas

Boer Boris krijgt een brief van Sinterklaas.
Zijn paard is gevallen. Kan Boer Boris helpen?

Dit project is geschreven bij het boek ‘Boer Boris – Een paard voor Sinterklaas’ van Ted van Lieshout en Philip Hopman. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel en bewegingsles, een muziekles, natuur en techniek, een sociaal-emotionele activiteit en suggesties voor de hoeken. Hiermee beleef je drie weken lang een gezellige sinterklaastijd.

Juf Janneke zegt over dit project: “Iedere dag was het weer een feest om aan dit project te werken. De kinderen en ik vinden de Boer Boris boeken erg leuk. Eigenlijk weet je dat ieder boek weer in de smaak valt. Dat was bij dit boek en het project ook weer. De kinderen waren door de leuke en speelse activiteiten erg betrokken.”

Rikki helpt Sinterklaas

Een compleet project voor de sinterklaasperiode aan de hand van het boek ‘Rikki helpt Sinterklaas’ van Guido van Genechten. Tijdens de uitvoering van dit zeer complete project werk je aan de 21st century skills. Het project bevat videoberichten van Sinterklaas en diverse spellen, deze zijn opgenomen in 2018. Het project is geschreven door meester Sander.

Meester Jan zegt over dit project: “Het boek ‘Rikki helpt Sinterklaas’ is één van mijn lievelingsboeken bij het thema Sinterklaas. Elk jaar lees ik het boekje minstens twee keer voor in mijn klas. Toen ik zag dat Kleuteruniversiteit er een project over had was het voor mij duidelijk rond welk boek in ging werken bij Sinterklaas. Een aanrader als je wat meer aan STEM wilt werken en je kleuters en jezelf wil uitdagen op gebied van mediawijsheid.”

 

Het huis van Sinterklaas

Sinterklaas is niet thuis. De kleine Pietjes passen op het huis.
Een beetje ondeugend zijn ze wel. De leukste activiteiten voer je uit met dit stel!

Met dit vrolijke sinterklaasproject heb je zeker een supergezellige sinterklaastijd! De kleine pietjes beleven de gekste avonturen in het huis van Sinterklaas. Maak een keuze uit twintig kringactiviteiten op het gebied van rekenen, taal en beweging. Het project is geschreven bij het boek ‘Het huis van Sinterklaas’ van Naomi Tieman en Marieke Nelissen.

Juf Annelieke zegt over dit project: “Vragen de kinderen bij jou in de klas zich ook af waar Sinterklaas in Spanje woont? Tijdens dit project kom je erachter en dat niet alleen, ook leer je de pietjes kennen die in Spanje zijn gebleven. Een leuk, gevarieerd en uitdagend project met een verrassende insteek, namelijk het huis van Sinterklaas in Spanje.”


Mocht je na het lezen van deze tips nog niet voldoende inspiratie hebben, neem dan gerust een kijkje in de webwinkel waar nog meer sinterklaasprojecten te vinden zijn!