Projecttips voor de Kinderboekenweek

Deze Kleuteruniversiteit blog geeft je informatie over bestaande, nieuwe en aankomende projecten die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2019: Reis mee! De nadruk wordt tijdens dit thema gelegd op vervoersmiddelen. Bij Kleuteruniversiteit zijn we, zoals je van ons gewend bent, de afgelopen maanden op zoek gegaan naar geschikte boeken om te zorgen voor geweldige projecten. Hier komen onze tips!

Nieuwe projecten

Wanneer het thema van de kinderboekenweek bekend wordt gemaakt, verschijnen er in de maanden erna titels die op het thema aansluiten. Bij Kleuteruniversiteit werken we nauw samen met de uitgeverijen en soms verschijnt er al een project voordat het boek in de winkel ligt.

André het Astronautje

André Kuipers en Natascha Stenvert zijn dit jaar gekozen als makers van het speciale prentenboek voor de Kinderboekenweek. Kleuteruniversiteit auteurs Anke en Els vonden het daarom passend om een project bij een bestaand boek van dit duo te maken. Hoe word ik astronaut? Dat is de meest gestelde vraag die André Kuipers van kinderen krijgt. Daarom bedacht hij een kinderboek dat hier een antwoord op geeft. Met dit boek en project van Kleuteruniversiteit word jij een astronaut! Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten, creatieve opdrachten, een spel- en bewegingsles, een les Engels en spellen bij het boek ‘André het astronautje, Hoe word je astronaut ‘van André Kuipers en Natascha Stenvert.

Wil jij deze Kinderboekenweek reizen naar de ruimte? Kleuteruniversiteit heeft nog veel meer geschikte projecten.

Rijden, vliegen en varen met het project Vervoer

Er rijden, vliegen en varen elke dag heel wat voertuigen heen en weer. In dit project over voertuigen kom je meer te weten over alledaagse en minder alledaagse vervoermiddelen die kunnen rijden, vliegen of varen. Het project is geschreven bij het boek ‘Rijden, vliegen en varen’ van Mack. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel en bewegingsles, een les Engels, dans en muziek, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag. Aanvullende projecten zoals digibordlessen, kralenplankvoorbeelden en wegdelen zijn ook verkrijgbaar.

Welkom thuis, Bever!

Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt. Akita reist met een luchtballon rond de wereld. Samen zoeken ze het huis van Bever. In ‘Welkom thuis, Bever!’, een prentenboek van Magnus Weightman, is ontzettend veel te zien. In dit project leren de kinderen alles over verschillende voertuigen, terwijl ze een reis rond de wereld maken.

Een landkaart vormt de rode draad van het project. Tijdens de startactiviteit wordt een brief bezorgd van Bever, met een landkaart en het cijfer 0. Als dat de nieuwsgierigheid van de kinderen niet wekt … Vervolgens zijn er 12 activiteiten die horen bij de reis die op de landkaart te volgen is. Bij elke activiteit krijgen de kinderen een nieuwe kaart met een cijfer en een voertuig erop. Bovendien sluit je elke activiteit af met een raadsel, zodat de kinderen kunnen nadenken over het volgende voertuig.

Alle dieren drijven

 

Op een dag deed ik mijn ogen eens goed open. Ik keek. Ik schrok.

Samen maken wij de wereld mooi. Wat is jouw wens voor de wereld? En jouw wens voor de klas? Aan de hand van het prachtige boek ‘Alle dieren drijven’ van Annemarie van Haeringen en Gideon Samson kun je drie weken aan de slag met onderzoeken, ontwerpen, taal, rekenen en sociaal-emotionele activiteiten.

Alle dieren drijven is een fantastische bewerking van het verhaal rond Noach en zijn ark. Over de kracht van vertrouwen en vriendschap, over wensen voor de wereld. In het project laten we zien dat je groot mag wensen en klein kunt beginnen: de kinderen verzinnen naast wensen voor de wereld ook wensen voor de klas. Vaak komen ze met de meest geweldige, inspirerende ideeën.Als je wilt, kun je dit project laten aansluiten op je eigen levensvisie of die van je school. Zo kunnen de kinderen ontdekken dat verhalen uit de Bijbel, Koran en andere religies of levensbeschouwingen steun en richting kunnen geven. Er staan suggesties in het project om meer in te gaan op deze religieuze verhalen.

Peuterproject Vervoer

Vandaag gaan de beren bij opa en oma logeren. ‘Hup!’ zegt papa Beer, ‘we moeten gaan. We willen straks niet in een file staan.’ Maar alles zit tegen … 

Dit peuterproject over vervoersmiddelen is geschreven bij het grappige prentenboek Alle wielen in de file van Harmen van Straaten. Het project bevat reken- en taalactiviteiten, een bewegingsles en leuke spellen. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het azc of het kinderdagverblijf. Het project begint met een startactiviteit. Er staat een file in de kring! De vervoermiddelen in de file worden bekeken en daarna wordt het boek voorgelezen. In het verhaal maken de kinderen kennis met de familie Beer. Papa Beer heeft een hekel aan files. Tijdens de activiteiten die de weken hierna volgen, wordt er telkens een vervoermiddel uit de file gehaald. Over dit vervoermiddel gaat de activiteit. Langzaam lost de file op, tot deze aan het eind van het project helemaal verdwenen is.

Bestaande projecten

Deze bestaande projecten zijn al langer beschikbaar op Kleuteruniversiteit en eveneens een goede optie om in te zetten deze Kinderboekenweek.

Vlieg mee met Pim Piloot

Een rijk project met als rode draad het prachtige boek ‘Pim Piloot’ van Ruth Wielockx. Het pakket zit vol met activiteiten voor rekenen, taal, sociaal emotionele ontwikkeling, tips voor iPad apps en vele extra’s. Geschreven door meester Sander.

Juf Ria: “Pim Piloot is een geweldig project! Heel inspirerend en boeiend voor onze “jongetjes” klas, hoewel de dames ook genoten hebben. Het project zit goed in elkaar.”

Juf Caroline: “Dit project was mijn eerste kennismaking met Kleuteruniversiteit. En wat voor één! We hebben 4 volle weken over op reis gaan met het vliegtuig bewerkten de kinderen waren super enthousiast. Het project biedt veel activiteiten aan, waar ik zelf niet zo snel op gekomen zou zijn, maar laat ook nog veel ruimte voor eigen invulling. De bijpassende digibord les is ook echt een aanrader!”

Plusproject De Fiets

Met het plusproject ‘De fiets’ leren de kinderen van alles over fietsen, terwijl ze zelf een fietsenwinkel opzetten. De activiteiten zijn bedacht aan de hand van de Taxonomie van Bloom en beslaan meerdere vakgebieden. Dit is een lespakket bij het boek ‘Willewete De fiets’ van Lucas Arnoldussen en Mark Janssen. Het boek en dit pakket sluiten perfect aan bij de belevingswereld van kinderen.

De eerste activiteiten zijn basisactiviteiten die je (het liefst) in deze volgorde afwerkt. De laatste activiteiten zijn keuzeactiviteiten, die je naar behoefte tussen de basisactiviteiten inzet. In het lesrooster is een voorbeeld planning weergegeven. Bij elke activiteit staat steeds beschreven bij welke bladzijden uit het boek het aansluit. De kinderen krijgen in de eerste activiteit een vraag om hulp: de opa van Lisa heeft een fietsenwinkel, maar het lukt hem niet deze goed draaiende te houden. Gedurende het project richten de kinderen hun eigen fietsenwinkel met werkplaats in. Aan het einde van het project ga je met de klas op bezoek bij een echte fietsenwinkel! Probeer deze afspraak al vroeg te plannen, zodat je zeker weet dat je op deze manier het project af kunt sluiten.

Reizen met een angsthaas

Een avontuurlijk project rondom reizen, vriendschap en moed, aan de hand van het boek ‘En de groeten van Haas‘ van Annemarie Bon en Gertie Jaquet. Boordevol suggesties voor rekenen, taal en originele activiteiten – een project met extra veel bijlagen en spelmogelijkheden. Dit project is geschreven  door Annemarie Bon, de auteur van het boek. Gertie Jaquet is de illustrator van Haas en maakte voor dit project extra illustraties. Een bijzonder project waarbij er veel aandacht is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kunt het bijbehorende en benodigde boek hier bestellen. De link verwijst naar de website van de auteur.

Juf Petra: “Een zeer compleet pakket, waar je zeker drie weken mee vooruit kan. Maak samen met haas een reis over de wereld, waarbij de kinderen o.a. kennis maken met verschillende landschappen, vervoersmiddelen, dieren en gevoelens als verliefd, heimwee, bang zijn en nog veel meer.”

Op reis met de trein

De trein staat klaar voor vertrek, hij brengt je naar elke plek. Kom snel naar het station, kies het juiste perron en reis met ons mee. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een dans- en bewegingsles, een muziekles, een les Engels, een natuur- en techniekles en suggesties voor de hoeken bij het boek Willewete Op reis met de trein van Pierre Winters & Tineke Meirink. Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook een origineel liedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat. Geschreven door juf Anke en juf Els.

Daan de Machinist

Daan is gek op treinen. Hij is er zo druk mee bezig dat hij struikelt over zijn spoor. Als hij zijn ogen weer opendoet, is hij machinist van een stoomtrein op de langste spoorlijn ter wereld!

Beleef een spannend avontuur met Daan op een stoomtrein in het wilde Westen. Bekijk de lengte van de spoorlijn, schep kolen, trek aan de hendel terwijl je achter het raam van de locomotief zit en stop de rovers die op zoek zijn naar goud. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Daan de machinist’ van Fiona Rempt en Natascha Stenvert. Geschreven door juf Anke en juf Els.

Juf Eline: “Gedurende dit project worden de kinderen meegenomen op avontuur, welk kind wil dit nou niet?”

Dat waren onze suggesties! Wil je nóg meer tips over reizen of vervoer? Kijk dan zeker even in onze webwinkel. Wil je advies of heb je een vraag? Raadpleeg onze Vrienden van Kleuteruniversiteit groep op Facebook.