Kinderboekenweek 2019

Bij Kleuteruniversiteit zijn we, zoals je van ons gewend bent, de afgelopen maanden op zoek gegaan naar geschikte boeken om te zorgen voor geweldige projecten. Deze blog geeft je informatie over bestaande, nieuwe en aankomende projecten die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2019: ‘Reis mee!’. De nadruk wordt tijdens het thema gelegd op vervoersmiddelen.

Bestaande projecten

Deze bestaande projecten zijn al langer beschikbaar op Kleuteruniversiteit en zeker een goede optie om in te zetten deze Kinderboekenweek:

Vlieg mee met Pim Piloot

Een rijk project met als rode draad het prachtige boek Pim Piloot van Ruth Wielockx. Het pakket zit vol met activiteiten voor rekenen, taal, sociaal emotionele ontwikkeling, tips voor iPad apps en vele extra’s. Het project is geschreven door meester Sander.

Caroline: “Dit project was mijn eerste kennismaking met Kleuteruniversiteit. En wat voor één! We hebben vier volle weken over op reis gaan met het vliegtuig bewerkten de kinderen waren super enthousiast. Het project biedt veel activiteiten aan, waar ik zelf niet zo snel op gekomen zou zijn, maar laat ook nog veel ruimte voor eigen invulling.”


Verkeer en vervoer

Op de plaatsen!  Drie … twee … één … Start!

Een project dat zich richt op het thema verkeer en vervoer aan de hand van het prentenboek Gewonnen van Ruth Wielockx. Met activiteiten voor taal, rekenen, kunstzinnige vorming en meer. Is iedereen er klaar voor? … Start! Het project is geschreven door juf Inger.

Dieke: “Als je op zoek bent naar een project binnen het thema verkeer, zoek dan niet verder! Het thema verkeer sprak mij niet zo aan, maar onze directeur vond het fijn als we dit schooljaar een thema over verkeer zouden doen. En ik moet zeggen, het was een hartstikke leuk thema!”


Plusproject De fiets

Met het plusproject De fiets leren de kinderen van alles over fietsen, terwijl ze zelf een fietsenwinkel opzetten. De activiteiten zijn bedacht aan de hand van de Taxonomie van Bloom en beslaan meerdere vakgebieden. Dit is een lespakket bij het boek Willewete De fiets van Lucas Arnoldussen en Mark Janssen. Het boek is een kerntitel deze Kinderboekenweek en sluit perfect aan bij de belevingswereld van kinderen. Het project is geschreven door juf Bianca.

Maaike: “Een leerzaam project wat de kinderen zeker aanspreekt, ook heel geschikt om thematisch mee te werken. Zo kun je in de klas een fietsenwinkel maken waar kinderen ook verschillende activiteiten kunnen herhalen/uitdiepen.”


Daan de machinist

Daan is gek op treinen. Hij is er zo druk mee bezig dat hij struikelt over zijn spoor. Als hij zijn ogen weer opendoet, is hij machinist van een stoomtrein op de langste spoorlijn ter wereld!

Beleef een spannend avontuur met Daan op een stoomtrein in het wilde Westen. Bekijk de lengte van de spoorlijn, schep kolen, trek aan de hendel terwijl je achter het raam van de locomotief zit en stop de rovers die op zoek zijn naar goud. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Daan de machinist’ van Fiona Rempt en Natascha Stenvert.


Op reis met de trein

De trein staat klaar voor vertrek, hij brengt je naar elke plek.

Kom snel naar het station, kies het juiste perron en reis met ons mee. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een dans- en bewegingsles, een muziekles, een les Engels, een natuur- en techniekles en suggesties voor de hoeken bij het boek Willewete Op reis met de trein van Pierre Winters & Tineke Meirink. Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook een origineel liedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat. Geschreven door juf Anke en juf Els.


Reizen met een angsthaas

Een avontuurlijk project rondom reizen, vriendschap en moed, aan de hand van het boek En de groeten van Haas van Annemarie Bon en Gertie Jaquet. Boordevol suggesties voor rekenen, taal en originele activiteiten. Gertie Jaquet is de illustrator van Haas en maakte voor dit project extra illustraties. Een bijzonder project waarbij er veel aandacht is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Let op! Het bijbehorende boek is alleen via de link op onze site verkrijgbaar.


Nieuwe projecten

De volgende projecten zijn recentelijk online gekomen en bijzonder geschikt voor gebruik tijdens de Kinderboekenweek:

André het Astronautje

André Kuipers en Natascha Stenvert zijn dit jaar gekozen als makers van het speciale prentenboek voor de Kinderboekenweek. En hoe word ik astronaut? Dat is de meest gestelde vraag die André Kuipers van kinderen krijgt. Daarom bedacht hij een kinderboek dat hier een antwoord op geeft. Met dit boek en project van Kleuteruniversiteit word jij een astronaut!

Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten, creatieve opdrachten, een spel- en bewegingsles, een les Engels en spellen bij het boek André het astronautje, Hoe word je astronaut van André Kuipers en Natascha Stenvert.

Wil jij deze Kinderboekenweek reizen naar de ruimte? Kleuteruniversiteit heeft nog veel meer geschikte projecten. Klik hier om naar het aanbod te gaan.


Rijden, vliegen en varen met het project vervoer

Er rijden, vliegen en varen elke dag heel wat voertuigen heen en weer. In dit project over voertuigen kom je meer te weten over alledaagse en minder alledaagse vervoermiddelen die kunnen rijden, vliegen of varen. Het project is geschreven bij het boek Rijden, vliegen en varen van Mack. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel en bewegingsles, een les Engels, dans en muziek, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Hiermee kun je vier weken aan de slag.


De wereld rond met Bever

Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt. Akita reist met een luchtballon rond de wereld. Samen zoeken ze het huis van Bever.

In Welkom thuis, Bever!, een prentenboek van Magnus Weightman en kerntitel deze Kinderboekenweek, is ontzettend veel te zien! In dit project geschreven door juf Bianca leren de kinderen alles over verschillende voertuigen, terwijl ze een reis rond de wereld maken.


Peuterproject vervoer

Vandaag gaan de beren bij opa en oma logeren. ‘Hup!’ zegt papa Beer, ‘we moeten gaan. We willen straks niet in een file staan.’ Maar alles zit tegen …

Dit peuterproject over vervoersmiddelen is geschreven bij het grappige prentenboek Alle wielen in de file van Harmen van Straaten. Het project bevat reken- en taalactiviteiten, een bewegingsles en leuke spellen. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het AZC of het kinderdagverblijf.


Deze hebben we ook nog!

Natuurlijk hebben we nog veel meer leuks op het gebied van reizen en vervoer. En er zijn nog twee producten in ontwikkeling. Een project bij de kerntitel ‘Alle dieren drijven’ en het spellenpakket reizen en vervoer. Ook vind je voorbeelden voor kralenplanken, digibordlessen en wegdelen op de site. Klik hier om een kijkje te nemen.