Geen januari blues met deze projecten

Je kent dit misschien wel: De kerstdagen zijn achter de rug, je komt binnen in je klas en alles is kaal, donker, grijs en ongezellig. Het opstarten na de gezellige dagen kan soms wel eens aanvoelen als een zware dobber. Geen zorgen, wij helpen je er doorheen, met deze geweldige projecten heb je totaal geen last van de januari blues! Ook geven we tips voor projecten als je juist over een geheel ander onderwerp dan winter wilt werken.

Winter

Sneeuw of geen sneeuw, that is the question! In Nederland weet je het maar nooit, vandaar dat we bij Kleuteruniversiteit verschillende winterprojecten hebben. Sommige zijn aan te raden te gebruiken wanneer er een dik pak sneeuw ligt. Andere projecten hebben raakvlakken met de winter maar er hoeft geen sneeuw te liggen om ermee aan de slag te kunnen.

Wat een winterslaap!

Het project

Houd jij van de winter, of houd je liever een winterslaap? In beide gevallen is dit project perfect voor jou!

Ontmoet Schildpad en ga met hem op zoek naar een geschikte slaapplek om de winter door te komen. Iedere keer wanneer Schildpad denkt een geschikt slaapplekje gevonden te hebben, wordt hij gestoord. Hij pakt zijn knapzak en sjokt verder. Dit project is geschreven bij het sfeervolle prentenboek ‘Wat een winterslaap!’ van Katy Hudson.

Het project start met de boekaanbieding waarin de kinderen een schildpad in het lokaal ontdekken. Ssst, hij slaapt! Bij de schildpad ligt het boek dat je aan de kinderen voorleest. Hierna volgen activiteiten die het boek in chronologische volgorde doorlopen. Dit zijn rekenactiviteiten, taalactiviteiten, een les Engels, een creatieve opdracht en een bewegingsactiviteit. De kinderen vertellen wat zij over de winter weten, tellen roodborstjes in een boom, gaan mee ijsbeeldhouwen met konijn, houden een sneeuwballengevecht en leren woorden met de letter ‘s’, bouwen een slee en nog veel meer.

Lars, de kleine ijsbeer

Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld
en komt in een land waar alles groen is.

Drijf mee met Lars, op weg naar een groot avontuur!

Juf Agnes schreef over dit project: “Ik heb dit project uitgevoerd op het moment dat het nog winter was, maar ook al weer wat aan het aflopen was. Dit vond ik persoonlijk het fijnst, omdat het project dan wel over een ijsbeer gaat, maar niet per se over de winter. Kleine ijsbeer gaat op pad met zijn vader en komt dan per ongeluk in de tropen terecht. Het verschil tussen de beide klimaten is de kinderen nu duidelijker. ‘Er zijn landen waar het altijd koud is, maar ook landen waar het altijd warm is, hè juf?’ Was een uitspraak van een leerling aan het einde van het project.”

Het project

Het verloop van de activiteiten gaat in dezelfde volgorde als het boek; je begint op de noordpool, dan de tropen en daarna weer onderweg naar huis. De leerlingen moeten ijsschotsen bouwen aan de hand van een plattegrond. En kijken achter welke ijsschots kleine ijsbeer zich kan verstoppen, maar past papa daar ook achter? Ze maken een sneeuwwandeling door te rijmen en tellen terug tot de ijsschotsen zijn afgebrokkeld. Ook zit er een erg leuke natuur- en techniek les in waarbij de leerlingen ontdekken dat ijs eigenlijk bevroren water is. Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat mijn leerlingen zo enthousiast zouden zijn. Ze kwamen zelf met ideeën, waaronder op het digibord kijken waar kleine ijsbeer wel niet langs is gekomen.”

Dit pakket over Lars, de kleine ijsbeer, bevat reken- en taalactiviteiten, een les Engels, natuur en technieklessen, een creatieve opdracht en een bewegingsles bij het boek ‘Een ijsbeer in de tropen’ van Hans de Beer. De activiteiten zijn heel geschikt voor een thema over de Noordpool, maar ook op andere momenten in het jaar te gebruiken. Met dit pakket kun je zeker twee weken aan de slag. De activiteiten zijn naar eigen inzicht in te plannen.

Plusproject De ijsbeer

Juf Annelieke schreef: “Ik heb al veel plusprojecten van Kleuteruniversiteit gedaan maar het plusproject over de ijsbeer vond ik echt weer geweldig! Wat een leuk en uitdagend plusproject over dit mooie dier! Het boek over de ijsbeer is heel informatief en leest fijn voor. Ik doe de plusprojecten altijd in een kleine kring met een groepje kinderen. Ook dit project is daar heel geschikt voor. De opdrachten duren ongeveer 15 tot 20 minuten, een mooie tijd voor een kleine kring. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen uit groep 1, 2 en 3 die extra uitdaging aan kunnen of willen.”

Het project

Een ijsbeer wordt ook wel een poolbeer genoemd. Dit enorme zeezoogdier brengt het grootste deel van zijn leven door op het ijs en de sneeuw van de Noordelijke IJszee.

Welk dier eet soms maanden niets? Wie heeft een witte vacht die eigenlijk helemaal niet wit is? Welk mannetje weegt zo’n 450 kilo? Welke beer wordt ook wel poolbeer genoemd? Dit is de ijsbeer, die in dit plusproject centraal staat. Het project bevat activiteiten voor kinderen die je extra uitdaging wilt bieden. De activiteiten zijn geschreven bij het informatieve prentenboek ‘De ijsbeer’ van Jenni Desmond.

Tijdens de activiteiten ontdekken de kinderen het leefgebied van de ijsbeer, ze leggen woordkaarten bij zijn lijf, meten zijn enorme pootafdrukken, maken woorden met de letters die hij van zijn vacht schudt, leren hoe zwaar hij is en nog veel meer. Na elke activiteit zijn de kinderen iets nieuws te weten gekomen. Bedenk samen wat dit is. Gaat het nieuwtje over het uiterlijk van de ijsbeer, zijn gewicht, zijn poten, zijn voedsel? Hierover maken de kinderen een aantekening in hun ijsberenlogboek.

Wilde dieren in de sneeuw

Het project

Maak kennis met de leukste wilde dieren in de sneeuw.

Dit sfeervolle winterproject met als thema ‘wilde dieren in de sneeuw’ is elke winter te gebruiken, ook als er geen sneeuw ligt. Het project bevat volop activiteiten en suggesties voor de hoeken aan de hand van het boek ‘Wilde dieren in de sneeuw‘ dat samengesteld is door Marja Baeten en het WNF, met illustraties van Gertie Jaquet. Met dit project kun je drie tot vier weken aan de slag.

In het lokaal staat een iglo. Iemand zit voor de iglo te vissen. Beet! Wat is dat nou voor een gekke vangst? Het boek Wilde dieren in de sneeuw hangt aan de haak. Een prachtig prentenboek dat mooie verhalen combineert met feiten over de dieren in de sneeuw. Ideaal voor een thema in een winter zonder sneeuw of het thema Noord- en Zuidpool. Bij elk verhaal horen twee reken- of taalactiviteiten waarin een dier centraal staat. De activiteiten doorlopen het boek in chronologische volgorde. Het project wordt afgesloten met een sneeuwquiz waarbij een aantal dieren nog eens voorbij komen.

Project winter

Juf Nathalie schreef: “Een erg leuk project, goed te gebruiken in de periode winter. De kinderen leren erg goed de seizoenen. Ze leren niet alleen het seizoen winter, maar ook kenmerken van de andere seizoenen. Tijdens dit project staan er 2 boeken centraal, waar de kinderen veel van leren. De kinderen moesten erg lachen om de toverspreuk van heksje Mimi. De kinderen leren tijdens het project veel nieuwe woorden en leren de woorden ook te verdelen in verschillende klanken. Bij dit project kun je in de huishoek een mooie iglo maken en natuurlijk horen ook de winterdieren erbij. Daarnaast staan er ook tips voor het inrichten van de hoek in het project. De bewegingslessen uit het project vonden de kinderen ook erg leuk. De lessen die de kinderen aanspraken waren onder andere: meten met sjaals, 4 seizoenen en de les over de thermometer. Ieder kind kreeg een thermometer en een knijper en die mochten ze bij het goede cijfer hangen. Wat een betrokkenheid en iedereen deed enthousiast mee.”

Het project

Dit project bevat compleet uitgewerkte reken- en taalactiviteiten, enkele lessen spel en beweging en suggesties voor de hoeken waar je drie weken mee aan de slag kunt.
De lessen zijn geschreven aan de hand van de boeken ‘Heksje Mimi tovert sneeuw’ en ‘Seizoenen’. De illustraties zijn gemaakt door Kathleen Amant.

Even heel wat anders

Winter is een mooi onderwerp, maar soms wil je gewoon even wat anders. Dat snappen wij best! Vandaar dat we je graag ook nog andere suggesties geven.

De astronaut

Juf Annelize schreef: “De astronaut: wat een waanzinnig leuk project dat we gebruiken bij ons thema Ruimte. Vanaf les 1 t/m de slotactiviteiten. Astronaut Axel leert ons heel veel dingen op allerlei gebieden. Het spreekt de kinderen heel erg aan. Heel helder en duidelijke lessen op allerlei gebieden, Duidelijk omschreven doelen met daarbij diverse kant en klaar te gebruiken bijlagen.”

Het project

Met astronaut Axel gaan we de ruimte in! We leren alles over raketten, aftellen, planeten en hoe je in de ruimte leeft en werkt.  Zo ga je met de kinderen tellen, vergelijken, tekenen, schrijfpatronen maken, ontdekken en met klei werken. Er zijn ook lessen techniek en er wordt zelfs gezongen, onder leiding van Jeroen Schipper!

Ziek zijn

Juf Elien schreef: “Dit project is zeer geschikt voor alle kleuterleeftijden. Het bevat gradatie en variatie op verschillende ontwikkelingsdomeinen. Een aanrader voor elke kleuterjuf!”

Het project

Een gebroken arm, buisjes in de oren, amandelen laten knippen, een flinke griep … Elke kleuter komt wel eens bij de dokter of gaat naar het ziekenhuis.

Het thema ‘Ziek zijn’ is herkenbaar, elk kind speelt graag doktertje met zijn knuffels. Dit project van 99 pagina’s speelt hierop in met taalactiviteiten, rekenactiviteiten, een verkeersles, een spelles en suggesties voor de hoeken aan de hand van de boeken ‘Saar bij de dokter’ van Pauline Oud en Willewete ‘Naar het ziekenhuis’ van Marjolein Hund en Netty van Kaathoven.

Boer Boris en het gebroken been

Het project

We moeten naar het ziekenhuis! Ik bel met 1-1-2. Dan komt de ambulance en die neemt ons broertje mee.

Broer Berend is uit de boom gevallen. Zijn been is gebroken. Hij moet meteen naar het ziekenhuis! Rijd met de ambulance mee en breng Berend weg.

Dit pakket bevat veertien kringactiviteiten voor rekenen en taal, een creatieve opdracht en enkele spellen bij het boek ‘Boer Boris en het gebroken been’. Met deze activiteiten kun je drie weken aan de slag. De activiteiten doorlopen het boek in chronologische volgorde. Start met de boekaanbieding waarbij een ambulance met loeiende sirene door het lokaal rijdt. Hij stopt bij het boek. Het boek wordt voorgelezen. Hierna volgen twaalf activiteiten waarbij de kinderen meer te weten komen over de ambulance en het ziekenhuis. Na elke activiteit verdienen ze een puzzelstuk. Print hiervoor bijlage 1 (puzzel) en knip de puzzelstukken los. Verzamel de puzzelstukken die verdiend zijn in een EHBO-trommel. Het project wordt op originele wijze afgesloten.

Kleding

Het project

Het project start met activiteiten bij het boek ‘Kasper de kleermaker’. De kinderen leren tijdens deze activiteiten hoe kleding wordt gemaakt. Ze breiden de woordenschat uit door in de naaidoos te kijken, bedenken woorden met de ‘b’ van blauw en bever, rijgen letters en maken nieuwe woorden, rijmen op kledingstukken, bekijken allerlei kleuren stof, zoeken het juiste patroon bij het kledingstuk en nog veel meer. Spelenderwijs komen zo taal- en rekendoelen aan bod en staat het maken van kleding centraal. Daarna volgen activiteiten bij het boek ‘Octo-onderbroek’. Een grappig boek over een octopus die in de stad op zoek gaat naar een onderbroek, maar er geen kan vinden. Een octopus heeft immers acht poten (of zijn het armen?) en welke onderbroek heeft nou acht gaten? De kinderen doen activiteiten die met kleding en het kopen van kleding te maken hebben. Ze noemen verschillende kledingstukken in het Nederlands en het Engels, rekenen af bij de kassa en wandelen door de stad waar ze verschillende kledingwinkels zien.

Naast taal- en rekenactiviteiten bevat dit project een les Engels, een spel- en bewegingsles en een activiteit waar de kinderen stilstaan bij het hergebruiken van kleding. Het project wordt afgesloten met een heuse modeshow.

Sprookjes

Ga je mee … de wondere wereld van de sprookjes in?

In dit project vind je activiteiten bij de sprookjes Assepoester, Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak en Klein Duimpje aan de hand van het boek ‘Grootmoeders grote oren …‘ van Jacques Vriens, Philip Hopman, Thé Tjong-Khing, Klaas Verplancke en Alex de Wolf. Bij elk sprookje zijn kringactiviteiten en suggesties voor de hoeken geschreven. Met deze activiteiten stap je met de kinderen zeker drie weken een wondere wereld in!

Om kennis te maken met elk sprookje, start je in de kring met een passende activiteit. Hierna volgen drie taalactiviteiten, drie rekenactiviteiten en een extra activiteit. Deze activiteiten nemen je mee het sprookje in. Zo haal je samen met Assepoester erwten uit de haard, je poetst ze schoon en ontdekt dat er letters op staan. Je gaat naar het bal en zorgt ervoor dat je voor twaalf uur thuis bent en past het muiltje dat de prins meeneemt. In Tafeltje dek je wandel je met de geit, bekijk en onthoud je al het lekkers dat op tafel staat en tel je de gouden munten die de ezel uitpoept. Samen met Klein Duimpje strooi je een pad van kiezelsteentjes, je verstopt je in het huis van de reus en rent op zevenmijlslaarzen door het bos.

Je maakt zelf een keuze uit de sprookjes of bepaalt de volgorde waarin je ze aan bod laat komen. Bij de suggesties voor de hoeken vind je extra activiteiten die de kinderen tijdens de werkles kunnen doen. Het project wordt afgerond met een sprookjesquiz waarin de kinderen hun opgedane kennis laten zien door naar het juiste sprookje te rennen. Wil je liever andere sprookjes? Bekijk dan zeker ons eerste sprookjes project.

Geschiedenis

Geschiedenis klinkt misschien niet als een logisch onderwerp om met kleuters te ondernemen, maar deze tips zullen de kinderen zeker aanspreken.

Dinosaurussen

Juf Jessy schreef: “Vandaag ronden wij, mijn duo en ik, dit project af en wat was het leuk!!! Wij, maar vooral ook de kinderen hebben er zo enorm van genoten. Prachtige stopmotionfilmpjes hebben we gemaakt, fossielen hebben we bekeken en bestudeerd in het museum en natuurlijk weten we nu zelfs hoe de ingewikkeldste dinonamen moeten worden uitgesproken. Wat een topper van een project! Echt een aanrader!”

Het project

Ga samen met je klas op onderzoek naar de wonderlijke wereld van dinosaurussen! Bestudeer deze dieren als een echte paleontoloog in de themahoeken en geef stoere reken- en taallessen, aan de hand van de boeken ‘Willewete Dinosaurussen’ van Jozua Douglas en Barbara van Rheenen, en ‘De archeoloog’ van Liesbet Slegers.

Meer tips over dino’s? Klik hier!

Piraten

Juf Annelieke schreef: ” ‘Ahoy piraten’ en ‘ophoepelen landrotten’ ga je na dit project nog veel horen in je klas! Wat een geweldig project is dit! Het project gaat over het boek Woeste Willem. Vanaf het eerste moment waren de kinderen en ik fan van deze piraat! Het boek is prachtig geïllustreerd en sluit helemaal aan bij de belevingswereld van de kinderen. De kinderen in de klas zijn echte piraten geworden door de vele leuke opdrachten. De kinderen werden enthousiast door de uitdagende opdrachten in de kring maar misschien nog wel meer door de vele en leuke knutselactiviteiten! 3 weken lang werd er volop geknutseld aan de ooglapjes, munten, vliegers, verrekijkers, zeemonsters en nog veel meer! De knutselopdrachten waren zelfstandig door de kinderen uit te voeren en er was voldoende ruimte om nog creatief te kunnen denken. De onderzoeksopdracht over het drijven en zinken van het vlot liet de kinderen probleemoplossend denken en er was veel ruimte om samen te werken.
Tijdens de start vind je een schatkaarten en dan weer één en weer één tot je uiteindelijk het boek vindt. Dit zorgt gelijk voor spanning en betrokkenheid want wat zou die schat nu zijn? Er zijn veel reken/ en taalkringen met differentiatie mogelijkheden. Ik heb dit project aan het eind van het schooljaar gedaan en ook de kinderen uit groep 2 waren geboeid en hebben veel geleerd. Zo moesten ze de schat van Woeste Willem zoeken en tellen (t/m 20) en hebben we klankenbingo gespeeld. Tijdens de afsluiting hebben we het beweegverhaal aan de ouders laten zien, en natuurlijk een tentoonstelling van alle gemaakte knutselwerkjes! Dus zeker een project om te gaan doen in de klas!”

Het project

Een compleet project van vier weken aan de hand van het prentenboek ‘Woeste Willem’ van Ingrid en Dieter Schubert. Ga mee met Frank en Willem en beleef wonderlijke avonturen! Een project voor taal, rekenen, wereldoriëntatie, bewegingsonderwijs en creatieve vakken in het thema piraten.

Wil je meer over piraten? Klik hier!

Ridders

Juf Sanna schreef: “Dank je wel voor dit project! Ik heb het thema ridders in mijn klas uitgevoerd en ze waren van begin tot einde geboeid! Veel geleerd en veel gespeeld.”

Het project

Hallo, ik ben schildknaap Koen. Een schildknaap is het hulpje van de ridder. Later word ik zelf ridder, net als mijn vader.

In dit project nemen we je mee naar de wereld van de ridders. Dit project van 131 pagina’s bevat taalactiviteiten, rekenactiviteiten, spel- en bewegingslessen, een muziekles en suggesties voor de hoeken aan de hand van het boek ‘Willewete Ridders’ van Suzan Boshouwers en Marjolein Hund.

Wil je meer rond ridders? Klik hier!

Nog meer tips

Tja, we hebben inmiddels meer dan 400 projecten in de winkel staan. Je kunt het ons dus niet kwalijk nemen dat we je maar tips blijven geven. Onder het mom van: “deze zijn ook heel leuk en perfect voor de komende periode” geven we je graag nog deze tips:

Nippertje

Een project bevat 20 activiteiten over het begrip ‘tijd’, geschreven aan de hand van het prentenboek ‘Nippertje’ van Rian Visser en Noëlle Smit.

Het letterwinkeltje

Juf Niki schreef: “Heel veel leuke ideeën om aan de slag te gaan met letters. Niet enkel nuttig om het thema ‘Het letterwinkeltje’ uit te werken, maar zeker ook om de ideeën te gebruiken bij andere thema’s of om ‘letters’ in het algemeen regelmatig te gebruiken in het klasgebeuren!”

Het project

Opa Brom heeft een winkeltje vol met letters. Wat je daarmee kunt doen, vertelt hij je graag in dit project!

Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een bewegingsles, Engels en suggesties voor de hoeken bij het boek ‘Het Letterwinkeltje’ van Marianne Busser, Ron Schröder en Ingrid ter Koele. Met deze activiteiten komen de kinderen spelenderwijs in aanraking met letters en beleven ze plezier in het winkeltje van opa Brom.

Wil je liever in een ander winkeltje shoppen? Klik dan hier!

Talenten! Waar ben jij goed in?

Het project

Vlekje wil graag een werkpaard worden. Vosje wil een rijpaard zijn. En Zwartje? Die weet niet precies wat hij worden wil.

Ontdek samen met de kinderen hun talenten tijdens dit project. De kinderen worden op verschillende manieren uitgedaagd en leren om de talenten van elkaar te waarderen. Gebaseerd op, en gebruikmakend van het boek ‘Drie dappere paardjes’ van Rian Visser en Margriet van Noort.

De Nationale Voorleesdagen

In januari zijn ook de Nationale Voorleesdagen en één van de titels uit de top tien dit jaar is het geweldige boek ‘Heb jij misschien olifant gezien?‘ En natuurlijk maakte Kleuteruniversiteit er een project bij, ook voor peuters!

Het project

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10… Heb jij misschien Olifant gezien?

Een jongen speelt verstoppertje met Olifant. Zoek jij met hem mee? Dit kleuterpakket bevat reken- en taalactiviteiten, een Engelse les, een creatieve opdracht en een spel voor de Nationale Voorleesdagen 2019. Het project is geschreven bij een prachtig boek uit de Prentenboeken TopTien: Heb jij misschien Olifant gezien? van David Barrow.

Het peuterproject

Het project

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 … Heb jij misschien Olifant gezien?

Een jongen speelt verstoppertje met Olifant. Zoek jij met hem mee? Dit pakket bevat activiteiten voor peuters bij het boek ‘Heb jij misschien Olifant gezien?‘ van David Barrow. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

Dat waren onze tips, maar er is nog zoveel meer. Dus wil je meer weten over een project of over de ervaringen? Word dan lid van onze groep ‘Vrienden van Kleuteruniversiteit‘ op Facebook en stel andere gebruikers vragen. Veel plezier en succes deze januari!