Is het al Kerstmis? 7 projecttips voor peuters en kleuters voor een gezellige kerst

Sinterklaas is bíjna weer vertrokken, dus we denken stiekem al na over kerst. Wij weten heus wel dat de kerstboom nog dezelfde week de klas in wordt gesleept, soms zelfs dezelfde dag nog. En dan wil je eigenlijk al direct beginnen. Wij helpen je alvast met vooruit denken:

Rikki wil een kerstboom

Het is bijna Kerstmis, maar bij Rikki thuis staat nog altijd geen kerstboom.
Samen met papa gaat Rikki naar de kerstbomenmarkt.
Het wordt een gezellige, winterse wandeling door de sneeuw.

Een nieuw project in 2018. Wij houden van Rikki! Het konijn met het slappe oor is een favoriet van vele kinderen en leerkrachten. Ook in de project is het weer genieten. Je gaat met Rikki en papa mee en kiest de mooiste kerstboom uit! Dit project bevat reken- en taalactiviteiten, een les spel en beweging en creatieve opdrachten voor twee weken bij het boek ‘Rikki wil een kerstboom‘ van Guido van Genechten.

Het kerstverhaal

Lang geleden woonden er in Nazareth een man en een vrouw: Jozef en Maria. Een engel verscheen aan Maria en zei: ‘Wees niet bang, God zal je een zoon schenken. Je zult hem Jezus noemen.’

We hebben dit project aangepast aan het boek ‘Een ster boven Bethlehem‘. Voorheen was het project te gebruiken bij het boek ‘Het kerstverhaal‘ van Marianne Busser en Ron Schröder. Dat laatste boek is echter niet meer leverbaar. Omdat het kerstverhaal in stand blijft, hebben we een ander boek gebruikt. En wat een prachtig boek ook!
Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, beeldende activiteiten en suggesties voor de hoeken bij het klassieke kerstverhaal. Het project is geschreven bij het boek ‘Een ster boven Bethlehem‘ met illustraties van Britta Teckentrup.

Kerstproject Goedmaken

Juf Margriet schreef over dit project: “Weer een heel werkbaar pakket. Leuke uitdagende opdrachten die de kinderen ook aan het nadenken zetten. Hele bijzondere gesprekken komen tevoorschijn. Fijn om in deze tijd niet alleen met kerstbomen, kerstmannen bezig te zijn maar de kinderen ook iets mee kunnen geven van de gedachte van Kerst!”

Een project van 53 pagina’s met lessen voor taal, rekenen en wereldoriëntatie rondom kerst, vanuit een christelijke visie en overtuiging, aan de hand van het boek ‘Goedmaken’ van Willemijn de Weerd en Marieke ten Berge. Het project heeft een tijdsbestek van twee weken en aan de hand van een lesrooster worden de activiteiten overzichtelijk weergegeven. Deze download bevat zowel het lespakket als het volledige boek (in PDF formaat) met nadrukkelijke toestemming van de uitgever. Hiervoor is gekozen omdat het boek niet meer leverbaar is.

De lieve boze wolf

Juf Meriel schreef over dit project: “Wat een ontzettend leuk pakket. In de drukke tijd tussen sinterklaas en kerst, is dit een ideaal pakket. Het boek de lieve boze wolf is ontzettend leuk met een mooie kerstgedachte. Mijn kleuters gingen helemaal op in het verhaal. Ik heb meerdere activiteiten uit het pakket gedaan. Onder andere de activiteit warm/ koud viel in de smaak! Dit pakket bewaar ik zeker voor volgend jaar, aanrader!”

Hoe wordt een grote boze wolf nou een LIEVE boze wolf? Dat ontdek je in dit kerstproject. Dit pakket, aan de hand van het boek ‘De lieve boze wolf’, bevat verschillende kerstactiviteiten die je zonder planning kunt gebruiken in je groep, omdat de periode tot aan de kerstvakantie al zo kort is!

Musical Kerst met Wouter en Mieke

Juf Annelieke schreef hierover: “Wat een plezier beleefden we aan deze kerstmusical. We deden de musical met groep 1 t/m 5. Omdat we een hele kleine school zijn was dat mogelijk maar ook met alleen groep 1/2 wordt dit zeker een leuke musical. De musical is gebaseerd op het boek o, dennenboom. Het leuke is dat er in het verhaal een hele goede mix is tussen hoe het kerstfeest nu wordt gevierd (misschien wel bij de kinderen thuis) en het originele kerstverhaal. Doordat het verhaal door een verteller wordt voorgelezen kun je de oefentijd beperken. De scènes oefenen in kleine groepjes tijdens de werkperiode is heel goed te doen. Het decor kan heel simpel of heel uitgebreid, de keus is aan jezelf en aan wat de kinderen willen meenemen. De belangrijkste benodigdheden voor deze musical heeft iedereen wel thuis of op school liggen. In de musical zitten een aantal liedjes, de kinderen vonden de liedjes erg leuk en ze passen heel mooi in de musical. De musical duurt zeker 45 tot 60 minuten maar je kunt zelf stukken uit het verhaal inkorten zonder dat het verhaal heel erg veranderd. Een hele leuke kant en klare musical die de kinderen met veel plezier hebben opgevoerd. Ook de juf was blij want het voorbereiden ging vlot en makkelijk. Of de kerstperiode nu 2 of 3 weken is, je gaat het redden om een leuke musical op te voeren!

Geef een geweldige voorstelling met liedjes tijdens de kerstviering:
Deze musical is gebaseerd op het kerstverhaal van Wouter en Mieke uit het boek ‘Nog één nachtje slapen … feest!’ van Jacques Vriens. Voor de uitvoering van de musical heb je het verhaal uit dit boek nodig (het verhaal zelf is niet inbegrepen in deze download). In deze download zit verder wel alles wat je nodig hebt: voorbereiding, beschrijving van de scenes, bijlagen met materialen, en 5 originele digitale liedjes (gezongen en instrumentaal) met songteksten. De musical heeft een instudeertijd van maximaal drie weken en duurt ongeveer 45 minuten. De musical kan met minimaal 15 en maximaal 30 kinderen gespeeld worden.

Iets minder kerst?

Wil je iets minder overduidelijk met kerst aan de slag maar dit thema toch een rol laten spelen? Denk dan eens aan de volgende projecten:

Het restaurant

Juf Agnes schreef hierover: “Ik was zo blij dat dit project op tijd uitkwam, vlak voordat wij over dit thema gingen werken. We hebben met z’n allen de klas omgetoverd tot een echt restaurant. De suggesties voor de hoeken binnen dit project helpen daar goed bij. Naarmate het project vorderde, kwamen er steeds meer dingen bij. Dit kwam doordat de leerlingen, door de activiteiten, erachter kwamen hoe het precies gaat in een restaurant. ‘Klanken roeren’ was erg leuk om te doen. Door goed te roeren in de pan kwamen er letters uit. Het duurde niet lang voordat iemand door had dat die letters samen een woord vormden. Ook leren ze genoeg nieuwe woorden doordat er een aantal woordenschat lessen in zitten.

Een kok werkt met verschillende messen. Welke mes moet je pakken als hij de eerste nodig heeft? Dit vonden de jongste kleuters nog lastig, maar de oudsten hielpen ze er graag bij. Ook een groot succes was de activiteit over hoe de kok naar zijn werk komt. Want wat is nu een handige route en wat is links en rechts? En is het handig om de korte of langere route te nemen naar je werk?
Het thema leefde echt in de klas. Voornamelijk doordat we samen de klas hebben ingericht (dankzij de handige suggesties) en omdat het dicht bij de belevingswereld ligt. Vlak na de kerstvakantie zijn er genoeg kinderen die uit eten gaan met kerst!”

De kok maakt het eten klaar. De gasten komen. Smullen maar!

Neem een kijkje in het restaurant. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, Engelse lessen, een bewegingsactiviteit en suggesties voor de hoeken bij het boek De kok van Liesbet Slegers. Met dit project kun je zeker drie tot vier weken aan de slag.

Project Post

Juf Fien schreef: “Dit is een super tof project! Mijn kinderen (en ik) waren super enthousiast en ze hebben veel bijgeleerd. Er zitten veel activiteiten met letters in. Sommige activiteiten heb ik ook iets concreter gemaakt waardoor mijn kinderen super geboeid waren! Volgend jaar zal de postbode terug komen!”

Met dit project kun je starten voor de kerstvakantie en erna weer verder gaan!

Een brief, pakket, ansichtkaart of geboortekaartje … iedereen verstuurt en ontvangt post.

In dit project gaan de kinderen met de postbode op pad en leren van alles over dit beroep. Het project bevat taalactiviteiten, rekenactiviteiten, een muziekles, een les spel en beweging en suggesties voor de hoeken aan de hand van de boeken ‘De postbode’ van Liesbet Slegers en ‘Dat is toch heel gewoon’ van Thaïs Vanderheyden. Een flink project van 107 pagina’s met prachtige bijlagen dat je invulling voor minimaal 4 weken op school biedt.

Projecten voor peuters

Ook aan peuters is gedacht! Deze projecten zijn overigens ook uitermate geschikt voor SBO scholen. Ambassadeur Susanne is werkzaam op een ZML-school en schreef daarover in deze blog.

Kerst peuterproject

Het is bijna kerst! Vandaag zetten Luuk en Lotje de kerstboom op en vanavond komen opa en oma op bezoek.

Een gloednieuw project in 2018! Dit pakket bevat vijftien activiteiten en twee spellen voor peuters bij het boek ‘Luuk en Lotje Het is kerst!‘ van Ruth Wielockx. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, in de eerste kleuterklas, het asielzoekerscentrum of op het kinderdagverblijf.

Kerstmis met Fien en Milo

De boeken van Fien en Milo hebben altijd dezelfde opzet. Fien is het lieve konijntje en doet altijd alles goed. Milo is de ondeugende muis en haalt vaak kattenkwaad uit. In elk boek worden Fien en Milo voor een aantal keuzes gesteld. Daarbij komen veel begrippen aan bod. Zeer leuke, speelse boekjes waarbij wij graag projecten maken.

Morgen is het Kerstmis. Fien en Milo gaan een kerstboom kopen. Welke kerstboom kiezen ze? Dit is een kerstproject voor op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of een nulgroep, bij het boek ‘Kerstmis met Fien en Milo’ van Pauline Oud.