Herfstige projecten

Kleuteruniversiteit heeft een ruim aanbod voor projecten te gebruiken in de herfst. We kunnen ons voorstellen dat kiezen dan lastig is. Met deze blog helpen je graag bij je keuze!

Wat nu, Olivier?

Olivier is de weg kwijt. Wat nu, Olivier?

Het project begint zodra er een verdrietige beer in de klas verschijnt. Beer Olivier is de weg kwijt, kunnen de kinderen hem helpen? Gedurende het project leert beer Olivier de kinderen iets over de herfst, en leren zij hem wat je het beste kunt doen als je de weg kwijt bent. Ondertussen wordt het beregezellig in de klas: de kinderen nemen berenknuffels en boeken over beren mee. Pas als beer Olivier alles weet, komen zijn vader en moeder hem weer halen. Eind goed al goed!

Dit project is geschreven bij het prentenboek ‘Wat nu, Olivier?‘ van Phyllis Root en Christopher Denise. Samen met beer Olivier, die in de klas verblijft, leren de kinderen alles over de herfst. Zal het hem lukken de weg naar huis te vinden?

Project herfst

Juf Marjan schreef over dit project: “Wat een vol project! Heel thema herfst kan je hier mee vullen. Ik nam de activiteiten door en ik dacht: er zullen vast een paar tussen zitten die ik minder interessant vind. Maar dat had ik bij geen enkele!”

De blaadjes vallen van de bomen. Het is herfst! Ga je mee op ontdekkingstocht in het bos?

Anna gaat met papa op pad en geniet volop van de herfst. Het regent kleurige blaadjes, een eekhoorntje klimt in de boom en de kastanjes springen uit hun stekelige jasjes. In dit project vind je volop reken- en taalactiviteiten, een les Engels, spel- en bewegingslessen en suggesties voor de hoeken aan de hand van de boeken ‘Anna en de herfst’ van Kathleen Amant en ‘Het Dikke Bosboek’ van Mack.

In de eerste lessen maak je kennis met het bos. De kinderen leren dat er verschillende boomsoorten zijn, dat bomen vruchten geven, dat er veel verschillende bosbewoners zijn en dat het bos er in elk seizoen anders uitziet. Dit ontdekt ook Anna. Zij gaat met papa op pad en geniet van de herfst. Anna en haar hond Mini trappen de kleurige herfstblaadjes in het rond, zien een eekhoorntje in de boom en een egel onder de blaadjes, stampen in een modderplas en verzamelen eikels en kastanjes.

De activiteiten doorlopen de boeken in chronologische volgorde en er is een lesaanbod voor ongeveer vier weken.

Bang Mannetje

Juf Laura schreef: “Een ontzettend leuk project! Door het telefoontje van Bang Mannetje met de vraag waar de Toverboom was, was de betrokkenheid gelijk enorm groot bij de kinderen. Op het plein (tijdens het buitenspelen) gingen de kinderen ook al gelijk op zoek naar de toverboom. Een veelzijdig project met veel leuke activiteiten, zoals het maken van een spinnenweb en het meten met de spin! Ook staan er goede suggesties in voor het spel in de hoeken. De kinderen en de juf hebben er van genoten en wij zijn dankzij Bang Mannetje een stuk minder bang geworden. Wij zijn nu erg dapper!”
Ga je mee naar het Wilde Woeste Woud? Beleef allemaal avonturen aan de hand van het boek ‘Bang Mannetje‘. Ga op patronenjacht, beleef drakenavontuur, leer van alles over de spin, ga op visite bij de heks en maak uiteindelijk kennis met de Toverboom. Een prachtig vakoverstijgend project van 25 activiteiten waarin het spel en de hoeken centraal staan. Daarnaast is er veel aandacht voor natuur en techniek en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ontdek de herfst – Noten

Meester Rob schreef: “Dit pakket ga ik nog vaak gebruiken. Het prentenboek is fantastisch en Bianca heeft er erg leuke activiteiten bij bedacht. De reken- en taalactiviteiten zijn zoals altijd leuk en uitdagend, maar wat ik zo leuk vond aan dit pakket is dat Bianca er ook een groot aantal knutselactiviteiten aan toegevoegd heeft.”

Ontdek de herfst met Muis! Aan de hand van het prentenboek ‘Noten’ van Paula Gerritsen ontdekken de kinderen alles wat met de herfst te maken heeft. Dit complete project bevat 20 uitgewerkte taal- en rekenactiviteiten, knutselactiviteiten, spel- en hoeksuggesties. Het pakket met prachtige bijlagen biedt een lesaanbod voor drie weken en laat uiteenlopende doelen spelenderwijs aan bod komen.
Bij dit project is ook een muziekproject beschikbaar.

Grote Vos en Kleine Vos

Sylvia zegt: “Een absolute aanrader is dit geweldige project rondom het prachtige prentenboek Noten. Leuke en uitdagende activiteiten. Zeer compleet.”

Grote Vos en Kleine Vos zoeken een hol om te wonen. Willen de kinderen helpen?

Kleine Vos ligt op een dag in de klas. Hoe is hij daar gekomen? Wat voor dier is het eigenlijk? Wat weten de kinderen al van vossen? Een dag later is Grote Vos er ook, blij dat hij zijn kleintje weer gevonden heeft. De vossen willen graag een tijdje in de klas blijven, want hun hol is ingestort. De kinderen vinden dat vast wel goed! De vossen zorgen elke dag voor een probleem, een vraag, een aanleiding voor een activiteit. Via deze activiteiten leren de kinderen van alles over vossen, het bos en de herfst.

De komst van de vossen in de klas zorgt voor leerzame activiteiten over de vos, het bos en de herfst. Kleine Vos is steeds de aanleiding voor onderzoek, waarbij de nieuwsgierigheid van de kinderen wordt gewekt. Jeroen Schipper schreef een lied speciaal voor dit project. In dit project vind je de songtekst en het lied in MP3 formaat (het liedje is ook zónder het project verkrijgbaar).

Twee vechtende eekhoorntjes

Esther schreef: “Een geweldig pakket bij een super leuk boek. Leuke afwisselende lessen, mooie bijlagen…. kortom geweldig!”

Twee eekhoorntjes willen allebei dezelfde dennenappel hebben voor hun wintervoorraad. Het is de laatste die er in het woud te vinden is. Uh-oh, dat wordt ruzie!

Het project start met het aanbieden van het boek. De kinderen ontdekken een herfsttafel in het lokaal. Ze worden enthousiast gemaakt voor het project en de voorkennis wordt geactiveerd. Hierna volgen activiteiten die het boek in chronologische volgorde doorlopen. De kinderen leren over de seizoenen, kennen de begrippen vol en leeg, tellen herfstvruchten, rijmen op eten uit het bos, verdelen een hoeveelheid eerlijk over de dieren, ontdekken wat drijft en zinkt, filosoferen over elkaar helpen, spelen spelletjes waarbij ze samenwerken, leren over ruzie en goedmaken en nog veel meer. Het project wordt afgesloten met lekkere herfsthapjes die de kinderen samen klaarmaken en met elkaar delen.

Vier de herfst met de twee eekhoorntjes. Dit project over vriendschap en de herfst is ideaal voor deze periode. Het bevat taal- en rekenactiviteiten, sociaal-emotionele activiteiten, een les spel en beweging, Engels, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het boek ‘Twee vechtende eekhoorntjes’ van Rachel Bright en Jim Field.

Wouter Kabouter

Wouter Kabouter moet binnenkort op ‘Groot Kabouterexamen’ en dat vindt hij enorm spannend. Om goed voorbereid te zijn, vraagt hij jouw groep om hulp.

Natuur- en techniekonderwijs: voor veel leerkrachten is het een lastig vakgebied. Dit project is voor alle leerkrachten en andere geïnteresseerden die graag meer willen doen met dit vakgebied, maar niet goed weten hoe of waar ze moeten beginnen. Je hebt geen dure, ingewikkelde materialen nodig en zelfs geen bijzondere kennis over natuur en techniek. Met de toegevoegde informatie in dit project en genoemde websites kun je tijdens de uitvoering met kinderen mee leren en zo kun je jouw kennis steeds verder uitbreiden.

In dit project vind je natuur- en techniekactiviteiten die te gebruiken zijn in het verhalend ontwerp ‘Wouter Kabouter’, maar ook zonder de aanwezigheid van ‘Wouter Kabouter’ in je klas kun je de activiteiten prima gebruiken.

Een project voor alle leerkrachten en andere geïnteresseerden die graag meer willen doen met het vakgebied natuur en techniek, maar niet goed weten hoe of waar ze moeten beginnen. Dit project bevat ook het pindakaaslied van Jeroen Schipper in MP3 formaat (het liedje is ook zónder het project verkrijgbaar).

Kabouterpad Herfst

Ineke schreef: “Wat een genot zo’n kant en klaar project. Het enige wat je moet doen is de goede plekken voor de opdrachten vinden en klaar. De benodigde materialen staan in een lijst.
De kleuters, en wij ook, hebben genoten. Heel originele opdrachten en spelletjes. Bijv. met z’n allen onder de paraplu gaan staan en dan de regen( uit een plantenspuit) horen tikken. Ook de begeleidende ouders waren erg enthousiast.”

Kabouter Klaas ontdekt de herfst, en de kinderen ontdekken met hem mee! Een kabouterpad organiseren was nog nooit zo makkelijk. Verken de omgeving van de school en ontdek samen met jouw groep al het moois dat de herfst heeft te bieden.

Spellenpakket herfst

Linda schreef: “Ontzettend veel leuke en afwisselende spellen. Kinderen zijn bezig met kleuren en vormen, leren hoeveelheidsbegrippen kennen en toepassen, leren omgaan met competitieve elementen (spelletjes), leren classificeren, leren meetkundige begrippen gebruiken, kijken naar overeenkomsten en verschillen, herkennen van letters, kortom, een heel uitgebreid spellenpakket!”

Herfst!

Pluk de appels! Vang een mug! Pak de paddenstoelen! Vlug …
Appels, eekhoorns, uilen, spinnen, doe maar mee! Je gaat vast winnen.

Een prachtig origineel herfstpakket met 9 spellen om spelenderwijs te oefenen met tellen, begrippen, visueel geheugen, motoriek, kleur- en vormherkenning en letters.

Engels met kleuters

Meester Rob schreef: “In het lespakket staan twintig lessen met ieder twee oefeningen. Dat zijn in totaal dus veertig oefeningen verdeeld over vier weken. Er zit ontzettend veel variatie in de lessen. Er zijn lessen die je gewoon in de klas kunt doen, lessen voor het speellokaal en ook lessen voor op het schoolplein. Dit lespakket is wat dat aangaat een hele goede bron voor inspiratie die je kunt blijven gebruiken voor je eigen lessen Engels. Dit is fijn want zo krijg je nog meer spelvormen om de stof aan de kinderen te leren. Je zorgt er ook voor dat Engels daardoor leuk blijft voor de kinderen in plaats van iets engs of saais. Erg leuk pakket en ieder jaar weer te gebruiken.”

Ga aan de slag met Engels voor kleuters voor de hele groep. Dit pakket bevat korte dagelijkse en speelse activiteiten voor vier weken rond het thema herfst. Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook de Nederlandse en Engelse versie van het herfstliedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat.

Voor peuters

Ook voor peuters heeft Kleuteruniversiteit projecten in het assortiment bij de boeken van Bobbi Beer van Monica Maas en Luuk en Lotje van Ruth Wielockx. Alle activiteiten zijn bedacht vanuit een 1-2-3 ster strategie. Je begint bij de basis en afhankelijk van het niveau van jouw groep ga je steeds een stapje verder.

Luuk en Lotje is volledig geënt op de herfst en werkt alleen rond het boek ‘Luuk en Lotje: het is herfst‘. Het project van Bobbi maakt gebruik van vier boeken: ‘Bobbi naar de dierentuin’, ‘Bobbi naar het bos’, ‘Bobbi gaat logeren’ en ‘Bobbi doet boodschappen’ van Monica Maas en Ingeborg Bijlsma.