Projecten voor de Kinderboekenweek 2018

De Kinderboekenweek is hét boekenevenement van het jaar en zal plaatsvinden van 3 tot 14 oktober. Het thema is deze keer “Vriendschap” en daar wisten wij bij Kleuteruniversiteit wel raad mee! In dit blog lees je welke projecten wij hebben gemaakt en natuurlijk ook welke boeken daarbij horen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Kerntitel

Per twee groepen worden er steeds vijf titels uitgekozen door een select groepje van experts. Deze titels worden gedurende de Kinderboekenweek extra belicht en passen natuurlijk binnen het thema. Kleuteruniversiteit heeft dit jaar bij één kerntitel een project gemaakt. Bij het boek ‘Mag ik meedoen?’ van John Kelly en Steph Laberis schreef Juf Bianca een project met activiteiten voor taal, rekenen, de sociale en emotionele ontwikkeling en meer. Het pakket bevat ook een leuk, origineel liedje van Jeroen Schipper. Het boek gaat over een eend die graag bij een club wilt horen. Helaas hebben de dieren stuk voor stuk strenge toelatingseisen voor het toetreden van de club. En wat doe je dan? Dan richt je een eigen club op.

De activiteiten in dit project hebben geen specifieke volgorde, in het lesrooster vind je een voorbeeldplanning, maar je kunt de lessen gerust omdraaien. Alleen de start van het project en de afsluiting (met een vriendenfeest) staan vast. In het materialenoverzicht lees je welke voorwerpen je moet verzamelen, in de bijlagen vind je kaarten en spellen om bij de activiteiten te gebruiken. Bij de laatste activiteit is begeleiding van ouders of oudere kinderen gewenst.

Thema Herfst en Vriendschap in één project

De Kinderboekenweek valt altijd nét in de periode dat je eigenlijk ook graag met thema herfst aan de slag zou willen gaan. Daar hebben onze auteurs juf Anke en Juf Els wat op gevonden. Het boek ‘Twee vechtende eekhoorntjes‘ van Jim Field en Rachel Bright bood namelijk uitkomst.

‘Twee vechtende eekhoorntjes’ is een grappig prentenboek met een wijze les: waarom ruziemaken als je ook samen kunt delen? Delen kun je leren!
De eekhoorntjes Eduard en Reinier zijn druk bezig hun wintervoorraad aan te leggen en hebben allebei hun oog laten vallen op de állerlaatste dennenappel in het bos. In het spannende gevecht dat volgt gaan de eekhoorntjes zelfs zo ver dat ze hun eigen leven in gevaar brengen om de dennenappel te bemachtigen. Dat kan nooit goed gaan…
Dit project  bij het prentenboek bevat taal- en rekenactiviteiten, sociaal-emotionele activiteiten gericht op vriendschap, een les spel en beweging, Engels, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Met dit project kun je minimaal drie weken aan de slag.

Het project start met het aanbieden van het boek. De kinderen ontdekken een herfsttafel in het lokaal. Ze worden enthousiast gemaakt voor het project en de voorkennis wordt geactiveerd. Hierna volgen activiteiten die het boek in chronologische volgorde doorlopen. De kinderen leren over de seizoenen, kennen de begrippen vol en leeg, tellen herfstvruchten, rijmen op eten uit het bos, verdelen een hoeveelheid eerlijk over de dieren, ontdekken wat drijft en zinkt, filosoferen over elkaar helpen, spelen spelletjes waarbij ze samenwerken, leren over ruzie en goedmaken en nog veel meer. Het project wordt afgesloten met lekkere herfsthapjes die de kinderen samen klaarmaken en met elkaar delen.

De activiteiten staan overzichtelijk bij elkaar in het lesrooster, dat je voorin dit project vindt. Het rooster is gemaakt voor drie weken en naar eigen inzicht aan te passen.

Dol op Rikki

Bij Kleuteruniversiteit zijn we dol op Rikki, het konijn met het scheve oor, een creatie van Guido van Genechten waarvan al 15 titels verschenen zijn. Niet voor niets hebben we al bij 5 van deze boeken al projecten gemaakt en natuurlijk hebben we ook een geschikte titel voor de kinderboekenweek gevonden. Rikki en zijn vriendjes is uitermate geschikt bij het thema vriendschap. Bij dit boek zijn een project, een spellencircuit én een musical gemaakt.

Het project

Rikki heeft volop pret met al zijn vriendjes. Of ze nou wit, grijs, bruin of zwart zijn. Voor Rikki maakt het niets uit. Hij vindt het dan ook stom dat alle konijnen in groepjes bij elkaar gaan staan om hun eigen spelletjes te doen. Rikki speelt graag met iedereen.
Op een dag komt er een nieuw konijn. Hij kijkt helemaal in zijn eentje naar de spelende konijnen. Rikki gaat naar het konijn toe en al snel zijn ze vriendjes. Als Rikki met zijn nieuwe vriend naar de andere konijnen gaat, lachen ze de nieuweling uit. Rikki accepteert dit niet en met een grapje zorgt hij ervoor dat het nieuwe konijn mee mag spelen. Samen met de andere konijnen hebben ze de grootste lol.

Ga met Rikki mee het bos in en maak plezier met zijn vriendjes tijdens de Kinderboekenweek met als thema ‘vriendschap’. Dit project bij het prentenboek van Guido van Genechten bevat taal- en rekenactiviteiten, activiteiten voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, een creatieve opdracht en enkele spellen.
De activiteiten doorlopen het boek in chronologische volgorde. Om in het verhaal te blijven, is het leuk om het bijbehorende stukje uit het boek voorafgaand aan elke activiteit nog eens voor te lezen.

Na elke activiteit mogen enkele kinderen in het vriendenboek van Rikki schrijven. Print hiervoor bijlage 2 voor elk kind. Na de laatste activiteit hebben alle kinderen in het vriendenboek geschreven. Tijdens de afsluitende activiteit wordt het boek nog eens bekeken. De activiteiten vind je in een handig lesrooster, maar zijn ook naar eigen inzicht in te plannen. Met dit project kun je twee tot drie weken aan de slag.

Het spellencircuit

Het spellencircuit bevat gezellige spelletjes om samen met klasgenootjes te spelen. Ideaal als afsluiting van de Kinderboekenweek 2018, als start van het schooljaar om elkaar te leren kennen of als invulling voor een feestje.

Je start met het voorlezen van het boek Rikki en zijn vriendjes, voordat de kinderen de spellen gaan spelen. Wanneer je het project hebt aangeschaft, kun je direct beginnen. Een activiteit voor de aanbieding van het boek vind je op de eerste spellenkaart ‘Rikki en zijn vriendjes’. Hierna volgen twee groepsvormende activiteiten voor de hele groep. De kinderen leren hierbij dat iedereen anders is, maar dat ze elkaar ook nodig hebben om een fijne groep te vormen.

Na deze gezamenlijke activiteiten is het tijd voor het spellencircuit. In kleine groepjes (vier tot zes kinderen) spelen de kinderen spellen onder begeleiding van een volwassene of oudere leerling. Bij de spellen komt het aan op samenwerking, communiceren en vooral het samen plezier hebben.
Bekijk de spellen en maak eventueel een keuze. Nummer de spellen door een getal naast de wortel te schrijven. Lamineer de kaarten of stop ze in hoesjes. Verzamel het benodigde materiaal, dat op de materialenkaart overzichtelijk bij elkaar staat. Zet het materiaal voor de spellen op verschillende plekken in en rondom school klaar en leg de speluitleg erbij. Succes verzekerd!

De musical

De musical ‘Rikki en zijn vriendjes’ is geschreven door juf Janneke met vier originele liedjes in een meezing en karaoke versie van Jeroen Schipper. De voorstelling bevat tien scènes met een verhaallijn afgeleid van het boek. Een verteller leest het boek voor en geeft de handelingen van de kinderen aan. Het proces van voorbereiden en instuderen zal een enorme leerzame ervaring voor de kinderen zijn. Van het instuderen van liedjes, dansjes en teksten tot het knutselen van attributen en decorstukken. Alle scènes zijn eenvoudig beschreven op de scènekaarten en geven korte instructies.

De uitvoering van de musical zal ongeveer 30 tot 40 minuten duren. Er kunnen minimaal 12 en maximaal 30 kinderen meespelen. Ook kun je kinderen toevoegen aan het koor wanneer je meer dan 3o spelers hebt. De rol van Rikki is een grote rol maar kan ook door meerdere kinderen gespeeld worden.

Het pakket bevat diverse handige bijlagen zoals een uitnodiging voor (groot)ouders, muzieknotatie, knutselsjablonen en voorbeelden. Juf Janneke adviseert vier weken instudeertijd aan te houden. In het pakket wordt naast de uitwerking van de scenes, de liedjes een materiaallijst, tijdsplanning, plattegrond en rollenverdeling aangeboden. Je hebt het boek nodig om de musical uit te kunnen voeren.

Ook voor peuters

Misschien wist je dit nog niet maar Kleuteruniversiteit maakt ook projecten voor peutergroepen, asielzoekerscentra en kinderdagverblijven. Deze projecten worden ook regelmatig ingezet in het speciaal onderwijs. En natuurlijk is er voor de Kinderboekenweek een project ontwikkeld voor de allerkleinsten. Het pakket bevat vijftien kringactiviteiten en drie spellen om samen te spelen bij het boek ‘Gonnie & vriendjes in ganzenpas’ van Olivier Dunrea. Tijdens de startactiviteit maken de kinderen kennis met Gonnie. Hierna volgen de activiteitenkaarten met daarop taal- en rekenactiviteiten, een sociaal-emotionele activiteit en een spel en bewegingsles die het boek in chronologische volgorde doorlopen. Na elke activiteit krijgt Gonnie er een vriendje bij. De kinderen hangen een gans achter Gonnie in het lokaal. Print hiervoor bijlage 1. Het project wordt afgesloten met een leuk versje waarbij de kinderen vriendjes kiezen om samen in ganzenpas mee door het lokaal te lopen. De activiteiten zijn kort en toegespitst op de doelen die aansluiten bij de ontwikkeling van peuters en volgen de verhaallijn van het boek.

Wat een geluk …

… dat ik jou gevonden heb. Dat is de titel van het superschattige boek van Guido van Genechten.

Herman de haas springt altijd zijn neus achterna,
zijn neus leidt hem deze keer naar iets heel bijzonders!

Vier de Kinderboekenweek met het thema vriendschap met dit vrolijke project en ga met Herman mee op zoek naar het allerliefste hazenmeisje. Het project start met de boekaanbieding, waarin de kinderen kennismaken met de vrolijke haas Herman. Tijdens reken- en taalactiviteiten, creatieve opdrachten en een spelles die hierop volgen, gaan ze zijn neus achterna. De thema’s ‘vriendschap’ en ‘liefde’ staan hierbij centraal. Zo dromen de kinderen met Herman over dingen waar zij van houden, schieten ze liefdespijlen af en tellen hun punten, fluisteren lieve zinnen naar elkaar, smullen samen van zoete rijmwortels en nog veel meer. Ondertussen springt Herman over het liefdespad en komt hij steeds dichter bij dat waar zijn neus hem naartoe brengt: het liefste hazenmeisje.

Nog meer tips

Naast de projecten die speciaal geschreven zijn voor de Kinderboekenweek, hebben we projecten rond het thema vriendschap die al eerder zijn opgenomen in onze projecten collectie.

‘De vlieger’ is een project rondom pesten en vriendschap aan de hand van het gelijknamige prentenboek van Ilse Almekinders. Tijdens dit project werk je aan een fijne groepssfeer en leren kinderen hoe ze zich als echte vrienden kunnen opstellen. Het project is geschreven door Linda Willemsen bekend van de Klas van juf Linda.

Sigrid vertelde ons over dit project: “Ik vond het erg leuk, dat de activiteiten uitnodigen tot samenwerken. Eerst samen het boek lezen, daarna samen een vlieger maken en samen de vlieger uittesten op het plein. Dan moet je dus ook af en toe even op je beurt wachten. In de gesprekken daarna, is er ruimte om daarover te praten. Hoe voelde het nu om even te wachten? Kortom een prachtig boek en project. De kinderen leerden elkaar steeds beter kennen en er zijn veel vriendschappen ontstaan. Echt een aanrader!”

Bout is voor heel veel dingen bang. Zijn kleine vriend Moertje laat hem zien dat hij niet bang hoeft te zijn. Het lijkt wel of Moertje nergens bang voor is! Of toch wel?

‘Bout is bang’ is een mooi boek over vriendschap, emoties en angsten op een voor kinderen leuke en herkenbare manier verteld. Vanwege de diverse illustraties is dit boek zowel aan het begin van het schooljaar, in de herfst, na de jaarwisseling, in de zomer en met het thema emoties in te zetten.

In dit project vind je diverse lessen waarin angst, vriendschap, emoties en diverse onderdelen uit dit boek zijn verwerkt. Het zijn activiteiten op het gebied van taal, rekenen, muziek, drama, beeldende vorming, natuur, spel & beweging en sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarnaast bevat het project suggesties voor de hoeken en veel bijlagen.

In het boek ‘En de groeten van Haas’ van Annemarie Bon en Gertie Jaquet wordt Haas door Zwaan meegenomen op reis. Haas is daar niet echt blij mee, want hij is eigenlijk nogal bang aangelegd. Tijdens zijn reizen komt hij op veel plaatsen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Als hij weer thuiskomt, is hij niet meer dezelfde angsthaas als voorheen.

Het lespakket op basis van dit prentenboek is een avontuurlijk project van maar liefst 123 pagina’s rondom reizen, vriendschap en moed. Het project zit boordevol suggesties voor rekenen, taal en originele activiteiten, met extra veel bijlagen en spelmogelijkheden.

Beer en de Honingboom‘ is het boek van Kleuteruniversiteit liedjesmaker Jeroen Schipper.

We hebben geen project bij dit boek maar er is wel een supermooie digibordles met spellen ontwikkeld door juf Margriet van Diepen.

Laat ons en andere gebruikers weten wat je van de projecten vindt door een beoordeling achter te laten bij het project op onze site. Elke twee maanden kiezen we een recensent uit die van ons een tegoedbon t.w.v. €15,- ontvangt te besteden op kleuteruniversiteit.nl .