De laatste weken van het schooljaar

De laatste weken van het schooljaar komen eraan. Waar is de tijd gebleven? Bij Kleuteruniversiteit verbazen we ons er over hoe snel zo’n jaar omvliegt. Er zijn eigenlijk te veel leuke onderwerpen en projecten om in een jaar uit te voeren. Mocht je op zoek zijn naar een aantal geschikte projecten voor deze laatste periode, dan geven we je graag wat tips.

Een perfecte picknick

Eekhoorn en Mol gaan picknicken. Eekhoorn wil dat het de allerperfectste picknick ooit wordt. Maar wat is de perfecte plek? De weide is te zonnig, het strand te zanderig en de rivier is duidelijk veel te nat.

Tijdens dit project gaan de kinderen met Eekhoorn en Mol mee op pad. Ze maken een fietstocht en leren daarbij de beginselen van het programmeren, ze dansen samen, ze breiden de woordenschat uit als ze de picknicktas van Eekhoorn en Mol bekijken, ze tellen de duiven op een bankje, experimenteren met zon en schaduw, proberen zoveel mogelijk picknickspullen te onthouden en rijmen op de plekken die niet perfect blijken te zijn. De activiteiten doorlopen het boek in chronologische volgorde.

Dit zomerse project is geschreven bij het boek ‘Een perfecte picknick’ van Ciara Flood. Het bevat reken- en taalactiviteiten, een les dans en beweging, spel en beweging, een creatieve opdracht en als afsluiting een gezellige picknick met de hele klas!

 

Zomer en vakantie

Een compleet pakket bij de thema’s zomer en op vakantie, met reken- en taalactiviteiten, muziek, spellessen, suggesties voor de hoeken en beeldende activiteiten aan de hand van de boeken ‘Heksje Mimi op vakantie’ van Kathleen Amant en ‘De zonnige zomer’ van Mack. Een zonnig project van vier weken met doelgerichte, leerzame en leuke activiteiten en bijzondere bijlagen getekend door Kathleen Amant.

Irma schreef over dit project: “Bij wie zijn de laatste weken voor de zomervakantie nou niet hectisch? Tóch wil je naast alle (verplichte) administratieve handelingen, naast al het verzamelen van de gegevens voor de laatste rapporten én schoolactiviteiten, gericht aan de slag blijven in de groep. Heerlijk gericht aan de slag gaan met het thema “de zomer”. Het kant- en klare zomerproject kun je snél en verantwoord inzetten in je groep. Aansluiten op de laatste doelen van je GP. Het boek over heksje Mimi heeft schattige, duidelijke afbeeldingen. Deze afbeeldingen zie je terug in de bijbehorende taal- reken- en bouwopdrachten. Printen, lamineren en klaar voor gebruik in grote en kleine kring, in de hoeken of om nog even individueel aan de slag te gaan. De klas wordt één grote camping, plattegrond en bouwkaarten worden elke dag even geraadpleegd. Heerlijk om zo het jaar af te sluiten! De kinderen genieten en de juf ook!”.

 

 

De Imker

Alle tien de bijen zijn weggevlogen. Heb jij ze gezien?

Dit project bij het boek ‘De imker’ van Liesbet Slegers bevat speelse activiteiten, waarbij de kinderen alles leren over bijen en het werk van een imker. Bijen zijn erg belangrijk voor de natuur. Het is dan ook mooi de kinderen te vertellen wat bijen precies doen en wat de taak van de imker is.

 

 

 

Project Talenten

Vlekje wil graag een werkpaard worden. Vosje wil een rijpaard zijn. En Zwartje? Die weet niet precies wat hij worden wil.

Ontdek samen met de kinderen hun talenten tijdens dit project. De kinderen worden op verschillende manieren uitgedaagd en leren om de talenten van elkaar te waarderen. Gebaseerd op, en gebruikmakend van het boek ‘Drie dappere paardjes’ van Rian Visser en Margriet van Noort.

 

Project Voetbal

Ok, Nederland speelt dan wel niet mee tijdens het WK van 2018, maar dat mag de pret niet drukken! Het project voetbal blijft nog steeds een superleuk project om uit te voeren in jouw groep.

Door dit project leert jouw groep alles over het fantastische spel voetbal en worden ze kampioen! Een uitgebreid pakket met lesideeën voor taal, rekenen, bewegingsonderwijs en sociale emotionele vorming aan de hand van de boeken ‘De voetballer’ van Liesbet Slegers en ‘Willewete voetbal’ van Gerard van Gemert.

 

 

Op wereldreis

Ontmoet kinderen van over de hele wereld met de activiteiten uit dit pakket.
Houd in Egypte een kamelenrace met Karim, grill sardientjes bij Flavia in Portugal
en moedig samen met Emma het baseballteam aan.

Een project waarbij de kinderen door middel van activiteiten veel te weten komen over verschillende landen en gewoontes. Met kant en klare opdrachtkaarten en bijlagen. Even printen en je kunt aan de slag. De activiteiten zijn geschreven aan de hand van het boek ‘Wereldkinderen’. Veel plezier met deze leerzame reis rond de wereld!

Alien schreef:
“Super leuk project. Wij hebben 5 weken over het thema reizen gewerkt. Samen met de kinderen zijn we de hele wereld over geweest. Kinderen waren erg gemotiveerd en vonden het leuk om in andere landen te kijken. Een aanrader dit project!”

 

Project Onder Water

Octopus neemt je mee naar zijn wereld diep in de zee. Daar woont hij samen met heel veel bijzondere zeedieren, met allemaal een heel eigen karakter. Dit project barst van de activiteiten die aansluiten bij het geweldige boek van Elle van Lieshout, Erik van Os en Mies van Hout, met ruim voldoende lessen voor drie weken onderwaterpret.

Het plusproject water sluit uitstekend aan bij dit project.

 

 

De gele ballon

De gele ballon vliegt over land en over zee. Vlieg jij mee?

Ga op reis met de gele ballon! Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten bij het boek ‘De gele ballon’ van Charlotte Dematons voor een aanbod aan activiteiten van twee weken.

Klaske schreef over dit project: “Ik heb dit project gebruikt als onderdeel van de IPC unit ‘Up and away’ / ‘De lucht in’. Ik heb alle lessen in 1 week gepropt, dat kon niet anders… maar wat een rijk en origineel aanbod! Erg leuk om te zien dat de lessen echt aanslaan en dit te zien is doordat ze de lessen implementeren in hun (rollen)spel; of het nu de kamelenkaravaan was of de ballonnenverkoper, het zoeken van schelpen of schapenherder spelen. Dik tevreden!”

 

Bijzondere bouwsels – plusproject

Reis mee de wereld over. Nederland is het begin.
Met dit plusproject voor beginnende lezers en rekenaars in een kleutergroep en groep 3
heeft iedereen het naar zijn zin!

Bekijk bijzondere bouwsels van over de hele wereld. De kinderen brengen tijdens rekenactiviteiten, taalactiviteiten en een les Engels een bezoek aan deze bijzondere bouwwerken en gaan zelf aan de slag. Een pakket op basis van het boek Willewete ‘Bijzondere bouwsels’.

Bekijk bijzondere bouwsels van over de hele wereld. De kinderen brengen tijdens rekenactiviteiten, taalactiviteiten en een les Engels een bezoek aan deze bijzondere bouwwerken en gaan zelf aan de slag. Een pakket op basis van het boek Willewete ‘Bijzondere bouwsels’.

Yvonne schreef: “Hoe mooi is het als een kind thuis komt en vol enthousiasme tegen zijn moeder zegt: ‘Mam, ik ben vandaag naar de Taj Mahal geweest!’
Dit aantrekkelijke plusproject, waarin bouwen en reizen gecombineerd wordt, spreekt volop tot de verbeelding. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de kinderen in hun spel veelvuldig aan de slag gingen met de bouwsels zowel in de groep als tijdens het buitenspelen. De taal- en rekenactiviteit heb ik in coöperatieve werkvormen aangeboden. De afsluitende tentoonstelling werd met plezier en trots gepresenteerd. Mijn kinderen van groep 3 hebben er van genoten.”

 

 

De coole cowboy

Ik was een coole cowboy. En jij was jonkvrouw prinses.

In dit project, bij het prentenboek De coole cowboy van Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp, werk je samen met de kinderen toe naar een verkleedfeest. Perfect voor het feest aan het einde van het schooljaar of juffen- en meesterdag! Dit pakket bevat activiteiten met taal, rekenen, sociaal emotionele vaardigheden en programmeren. Ondertussen beleef je heel veel plezier met cowboys, prinsessen, ridders en meer.

Naast het project in PDF formaat, bevat deze download ook een origineel liedje van Jeroen Schipper in MP3 formaat: ‘Coole cowboys’.

 

Musical met opa naar zee

Geef een geweldige voorstelling voor ouders of andere groepen tijdens de laatste weken of als start van het nieuwe schooljaar.

Gebaseerd op, en gebruik makend van het boek ‘Met opa naar Zee’ van Stefan Boonen en Marja Meijer. In deze download zit alles wat je nodig hebt: voorbereiding, beschrijving van de scenes, bijlagen met materialen, en 7 originele digitale liedjes (gezongen en instrumentaal) met songteksten. Deze musical kan met minimaal 15 en met maximaal 30 kinderen gespeeld worden en de opvoering duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

Yvonne schreef over de musical: “Een zonnige musical om de zomer mee in te luiden en het schooljaar feestelijk mee af te sluiten. Leuk verhaal en liedjes. Ook goed uit te voeren voor groep 3.”

 

Op reis

Kikker is nog nooit buiten zijn eigen kleine dorp geweest, tot Egel langskomt. ‘Ga je mee?’, vraagt hij. ‘Op reis?’

Dit project van maar liefst 154 pagina’s neemt je mee op een zonnige reis langs zonnebloemvelden, over de bergen, naar de zee tot je uiteindelijk op de camping neerstrijkt. Het project bevat taal- en rekenactiviteiten, een bewegingsles, Engelse lessen en suggesties voor de hoeken voor vier weken bij de boeken ‘Op reis’ van Guido van Genechten en ‘Willewete Naar de camping’ van Reina Ollivier en Madeleine van der Raad.

Agnes schreef: “Een fijn project om uit te voeren vlak voor de zomervakantie. Het project en de boeken nemen je stapsgewijs mee op reis. Genoeg activiteiten om te doen met de kinderen. Bij ons was het in ieder geval een groot succes!”