Gastblog: De top 5 Kleuteruniversiteit projecten van juf Marrit

Marrit Bosma is werkzaam op OBS de Emmaschool in Steenwijk. In dit blog vertelt ze over haar vijf favoriete Kleuteruniversiteit projecten (tot nu toe).

Vorig schooljaar kreeg ik, na een aantal jaar in groep 3/4/5 gewerkt te hebben, een groep 1/2. Totaal anders natuurlijk! Dankzij de inspirerende projecten van Kleuteruniversiteit heb ik snel mijn draai kunnen vinden. In deze blog vertel ik je over de vijf leukste projecten van Kleuteruniversiteit waar ik tot nu toe mee heb gewerkt.

Project winter, ijsberen en pinguïns

Het project winter richt zich op de Noord- en Zuidpool. Naast reken-, taal- en muziekactiviteiten staan er ook suggesties voor verschillende hoeken in het pakket. Mijn collega en ik hadden een ‘echte’ Noord- en Zuidpool hoek gemaakt, waar de kinderen de opgedane kennis uit het informatieve boek kunnen naspelen. Het leuke van het project vond ik de vele kanten die je er mee op kunt. Zo hebben we gewerkt over sneeuw, verschillende dieren op de Noord- en Zuidpool en over de Inuit. We hebben zelfs een iglo gemaakt van suikerklontjes en suikerwater, een echte aanrader!

De kleine kerstboom

Het project de kleine kerstboom is een mooi project om mee te werken tijdens de kerstperiode. Tijdens het thema is er veel ruimte voor activiteiten op sociaal-emotioneel gebied. De kinderen leren hun talenten kennen en om lief voor elkaar te zijn door middel van een klein gebaar. Omdat het project heel goed is voor de groepsvorming en de sfeer in de klas, heb ik zowel vorig jaar als dit jaar met het project gewerkt.

 

Project indianen

Dit project is een mooi voorbeeld van de kracht van Kleuteruniversiteit, namelijk niet vastzitten aan thema’s, maar aansluiten bij wat er op dat moment speelt op school en bij de kinderen. Het project indianen heb ik gebruikt omdat het aansloot bij het thema van de schoolbrede musical (Het Wilde Westen). Ook dit thema nodigde uit tot het maken van een mooie indianenhoek, waar de kinderen verhalen konden naspelen. Het project nodigt uit tot activiteiten als het maken van een dromenvanger of een cactus. De leerlingen waren zeer enthousiast over het thema!

 

Ssst, de tijger slaapt

Kleuteruniversiteit sluit aan bij het thema van de Nationale Voorleesdagen van 2018. Dit jaar was het thema Ssst, de tijger slaapt. Na iedere activiteit werd er een vlaggetje met een getal opgehangen, waardoor het voor de kinderen inzichtelijk is hoeveel activiteiten er zijn uitgevoerd. Naast de kringactiviteiten in het project hebben de kinderen gewerkt met de mozaïekkaart van de tijger en de kralenplank (een leuke manier om kinderen enthousiast te maken voor het namaken van figuren op de kralenplank). Natuurlijk mocht het maken van tijgers niet ontbreken bij dit thema. Ik heb dit gedaan door de kinderen met hun voet het lijf van de tijger te laten stempelen. Na een gesprek over de kenmerken van de tijger (strepen, snorharen en dergelijke) hebben de kinderen met hun vingers de tijger af mogen maken. Om de jungle helemaal af te maken hebben we vervolgens met onze handen palmbomen gestempeld.

 

Haas en mol zoeken een uitweg

Haas heeft een probleem; hij is aan de overkant van de snelweg terecht gekomen en kan niet meer terug. In dit pakket, gericht op onderzoekend en ontdekkend leren, proberen de kinderen een constructie te maken waardoor Haas weer naar de overkant kan. In de klas hadden we in de zandtafel een weg gemaakt, zodat de kinderen tunnelconstructies konden maken en in de bouwhoek werden bruggen gebouwd. Ook heel leuk binnen dit project is het ontdekken van het slechtziend/blind zijn van mol. In de klas heb ik de kinderen door middel van zonnebrillen met plak-ogen en een blinddoek laten ervaren hoe het is om weinig of niks te zien.

Conclusie

Werken met de projecten van Kleuteruniversiteit geeft mij veel plezier aan het lesgeven in groep 1/2. Doordat de thema’s heel divers zijn, kan er goed aangesloten worden bij de belevingswereld van de kinderen. Bovenstaande thema’s zijn mijn favoriete thema’s, doordat je er veel kanten mee op kan. Op deze manier kan er ingespeeld worden op wat er leeft bij de kinderen. Daarnaast inspireren de thema’s van Kleuteruniversiteit mij bij het vormgeven van hoeken en extra activiteiten.

Heb jij ook een top 5 favoriete projecten en wil je deze met ons delen? Mail dan naar info@kleuteruniversiteit.nl. Als dank voor jouw top 5 ontvang je een nieuw project naar keuze uit onze webwinkel.