Terugblik op 2017 met ambassadeur Sigrid

Kleuteruniversiteit blikt terug op 2017. Het favoriete project het afgelopen jaar van ambassadeur Sigrid was zonder twijfel het project Dinosaurussen.

Tyrannosaurus Rex
Stegosaurus
Diplodocus
Triceratops
(fragment uit ‘Willewete liedjes’ – Dinosaurussen)

Een heerlijk liedje met een groot gevaar … Het is zo aanstekelijk dat het de hele week in je hoofd blijft zitten. Dinosaurussen: zonder twijfel mijn favoriete project van Kleuteruniversiteit! In onze groep werd er tijdens het buitenspelen zo vaak een dino nagedaan, dat ik wel zeker wist dat dit project een groot succes zou worden. Voor mij was het dus een logische stap om dit project (geschreven door meester Sander) aan te schaffen en uit te voeren in mei 2017. Wat een groot succes!

In het project staat een voorbeeld voor een pakkende introductie van het thema. Het project maakt gebruik van het ‘Willewete’ boek over ‘Dinosaurussen’ en van het beroepenboek ‘De archeoloog’. Een echte ‘archeoloog’ (lees: een enthousiaste als archeoloog verklede collega) komt langs om te vertellen over ‘dinosaurussen’. Betrokkenheid alom. De kinderen luisterden goed naar het verhaal en brachten stapels dinosaurussen mee van huis naar school. De lege winkelhoek op de gang werd een museum. Prachtig om gemaakte werkjes daar een plek te geven. De leerlingen maakten kaartjes bij de kunstwerken en tot slot kwamen alle ouders langs op de tentoonstelling.

In de klas maakte ik een start met het inrichten van een thematafel, maar de kinderen namen gedurende het thema bijvoorbeeld zelf figuren, stenen, schelpen en takken mee. Zo veranderde de tafel steeds meer in een echt dinolandschap. ICT speelt ook een grote rol in het project. In het project staan fantastische voorbeelden voor het maken van stopmotion filmpjes. Met een beetje hulp van enkele bovenbouwleerlingen is dit onderdeel goed uit te voeren.

In 2018 staat het thema ‘dinosaurussen’ gewoon nog een keer op de planning voor de groepen 1 en 2. Ga je dan nog een keer precies hetzelfde doen? Nee, dat hoeft niet … Kleuteruniversiteit heeft meerdere projecten over dino’s te koop. De kleuters gaan in januari aan de slag met het splinternieuwe project Dino’s bestaan niet en met het topproject Kees van Dijk. De boeken en de projecten liggen al klaar in de klas. Nog een keer op dinosaurusjacht, heerlijk!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.