7 projecttips voor januari

Ok, we gaan straks eerst genieten van een welverdiende kerstvakantie én blikken we in gedachte terug op een mooi, bewogen en inspirerend jaar. Maar daarna is het tijd om weer vooruit te kijken en een nieuwe planning te maken. Weet jij al met welk project jij in januari gaat starten? Voor veel leerkrachten is dat toch enigszins afhankelijk van of we dan een echte winter krijgen of juist niet. Wij nemen voor het gemak even aan dat je de weg naar de winterprojecten van Kleuteruniversiteit wel kunt vinden. In dit blog vind je 7 tips voor projecten die je in januari zou kunnen uitvoeren.

Tip 1: De astronaut

Met astronaut Axel gaan we de ruimte in! We leren alles over raketten, aftellen, planeten en hoe je in de ruimte leeft en werkt. Dit pakket is geschreven door juf Bianca en gebaseerd op het boek ‘De astronaut’ van Liesbet Slegers. Het project biedt 22 uitgewerkte activiteiten met bijlagen voor een uitdagend project.

Gebruikerservaring van Lieske:

Wat een prachtig en uitdagend project, een echte aanrader voor de groepen 1 en 2! Wat is het leuk en spannend om samen met de kinderen een reis door de ruimte te maken en wat een betrokkenheid heb ik gezien. Prachtige educatieve lessen met veel verschillende doelen. Ook van het plusproject leren de kinderen veel.

Tip 2: Ziek zijn

Een gebroken arm, buisjes in de oren, amandelen laten knippen, een flinke griep … Elke kleuter komt wel eens bij de dokter of gaat naar het ziekenhuis. Het thema ‘Ziek zijn’ is herkenbaar, elk kind speelt graag doktertje met zijn knuffels. Dit lespakket van 99 pagina’s speelt hierop in met taalactiviteiten, rekenactiviteiten, een verkeersles, een spelles en suggesties voor de hoeken aan de hand van de boeken ‘Saar bij de dokter’ van Pauline Oud en ‘Willewete Naar het ziekenhuis’ van Marjolein Hund en Netty van Kaathoven.

Gebruikerservaringen van Jola en Elien:

Wat mij is bijgebleven van dit project is dat de kinderen enorm worden uitgedaagd op verschillende gebieden. Het is met dit project heel gemakkelijk voor de leerkracht om in de zone van naaste ontwikkeling te gaan zitten. Er zijn met dit project enorm veel mogelijkheden om de kinderen een leerzame en geweldige activiteiten te laten beleven.

Dit project is zeer geschikt voor alle kleuterleeftijden. Het bevat gradatie en variatie op verschillende ontwikkelingsdomeinen. Een aanrader voor elke kleuterjuf!

Tip 3: Het weer

Het weer houdt ons altijd bezig in Nederland. En wanneer je in januari toch rekening houdt met sneeuw is dit project een aanrader. Leer meer over het weer samen met Djordjo, konijn en beer! Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een dansles, een muziekles, een les Engels, natuurlessen en suggesties voor de hoeken bij de boeken ‘Drakendonder’ van Esther Miskotte en ‘Meer over het weer’ van Mack.

Gebruikerservaringen van Fabine:

Een veelzijdig project waar we met veel plezier aan hebben gewerkt met de kinderen! Voor dit project is het fijn als alle weertypen voorbij komen. Wij hebben gespeeld in de sneeuw en de kinderen vonden het heerlijk om met de plastic zakken door de wind te lopen! Helaas was er geen regen tijdens schooltijd en ook niet genoeg zon voor de schaduwles. Wel hadden we te maken met vorst en de temperaturen onder nul waren erg interessant! Sinds dit project zijn de kinderen zich veel bewuster van het weer en hoor je ze ook buiten regelmatig over het weer praten.

Tip 4: Temmer Tom

Dit project is geschreven aan de hand van het gelijknamige boek vol humor van Tjibbe Veldkamp en Philip Hopman. We geven deze tip omdat onze volgende tip er zo prachtig bij aansluit én gewoon, omdat het project écht de moeite waard is.

De vader van Temmer Tom is bang voor alle dieren, gelukkig heeft de dappere Tom een plannetje bedacht … Dit complete project bevat lesideeën bij het boek Temmer Tom, om drie weken aan de slag te kunnen gaan met dit prachtige boek. Spelenderwijs leren de kinderen met de dieren uit het boek over dapper zijn en nog veel meer!

Tip 5: Sttt! De tijger slaapt

Dit is misschien een beetje een open deur, maar toch. We willen dit project toch even noemen. Van 24 januari tot 3 februari 2018 worden de Nationale Voorleesdagen gehouden. Het prentenboek van het jaar is, je raadt het al, ‘Sttt! De tijger slaapt’ van Britta Teckentrup. Dit kleuterproject bevat activiteiten en suggesties voor hoekenspel én een origineel bijpassend liedje van Jeroen Schipper. Er is ook een peuterproject en een digibordles beschikbaar bij dit boek.

Het project is nét beschikbaar op onze site dus het zal je niet verbazen dat er nog geen gebruikerservaringen zijn. Wellicht ben jij de eerste! We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Tip 6: Project Drakensnot over gezondheid en voeding

Draak Djordjo maakt met zijn gebulder de dieren in het bos aan het schrikken! Hij kan er echter niets aan doen … hij is snotverkouden! De dieren doen er alles aan om hem beter te maken, maar of dat gaat lukken …

In dit project vind je activiteiten rondom gezondheid, voeding en vriendschap, geschreven aan de hand van het boek ‘Drakensnot’ van Esther Miskotte. Het project bevat reken- en taalactiviteiten, een sport en spel les, sociaal-emotionele activiteiten, en knutselactiviteiten. Daarnaast vind je ook nog enkele suggesties voor de hoeken en heel veel prachtige bijlagen!

Gebruikerservaring van Marieta:

De kinderen waren erg betrokken bij dit thema. Je kunt hier verschillende richtingen mee op en dat was fijn. Ook het boek was erg aantrekkelijk om voor te lezen en uit te werken. We hebben ook de vervolg boeken in school gehaald om uit voor te lezen.

Tip 7: de Kapper

Naar de kapper moeten we (bijna) allemaal en kleuters kunnen dat enorm spannend vinden. In dit project op basis van het gelijknamige boek van Liesbet Segers komen alle aspecten van ‘naar de kapper gaan’ aan bod. Van een afspraak maken tot haren wassen, van afrekenen tot het vegen van de vloer, we slaan niets over. De kinderen ‘verdienen’ na elke activiteit een kaart die past op een tijdlijn. Het stimuleert de kinderen en maakt de voortgang inzichtelijk.

Gebruikerservaring van Laura:

Heel blij ermee!

Natuurlijk kunnen we nog veel meer suggesties geven. Dat zullen we volgende maand zeker gaan doen.