Ambassadeurblog: verslag van een inspiratiedag

Annelieke van Meel is ambassadeur van Kleuteruniversiteit. In dit blog vertelt ze over haar ervaringen op de Kleuteruniversiteit inspiratiedag van 4 november in Heerenveen:

Wat jammer dat het vandaag zondag is! Het liefst zou ik vandaag al naar school gaan om alle opgedane ideeën gelijk uit te voeren.  Gisteren? Op zaterdag? Ja! Want gisteren was de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit. In dit blog vertel ik je graag wat meer over deze dag, écht de leukste studiedag van het jaar.

Het was voor mij de vierde keer, maar nog iedere keer zit ik op de terugweg  in de auto bijna letterlijk te stuiteren. Deze keer was ik aanwezig in de functie van ambassadeur van Kleuteruniversiteit, samen met mede-ambassadeurs Agnes en Caroline. We hebben vragen beantwoord en aan bezoekers verteld hoe wij in de klas werken met Kleuteruniversiteitprojecten.

Een paar maanden geleden begon de voorpret al. Want bij inschrijving kies je de workshops die je graag wilt volgen. Die keuze was behoorlijk lastig, want het aanbod is groot. Muziek, rekenen, mindmappen, ontwikkelingsmateriaal, vouwen, Engels, hoeken, ontdekkend leren, emoties, filosoferen, groep 2/3, ICT, alles gericht op kleuters. Het liefst zou ik ze allemaal volgen. Na lang wikken en wegen heb ik eindelijk een keuze gemaakt. Nu denk je misschien: “Ja, maar het was toch jouw vierde keer? Waarom is het kiezen dan nog lastig?” Iedere inspiratiedag zijn er weer een paar nieuwe workshops. Het blijft dus leuk om een inspiratiedag te bezoeken!

Het programma is bekend dus laat de inspiratiedag maar beginnen! Deze keer in Heerenveen op basisschool De Burcht. Wauw, wat een mooie school is dit. Een leuke bijkomstigheid van een inspiratiedag is dat het altijd op een basisschool is. Lopend door een school of over een schoolplein word je al geïnspireerd. Gluren bij de buren is altijd leuk!

Bij binnenkomst word je ontvangen door een enthousiast Kleuteruniversiteit team en natuurlijk krijg je het Kleuteruniversiteit keycord met daaraan jouw naambadge én de te volgen workshops. (Het keycord is naderhand zeer handig om te gebruiken als de WC-ketting in je klas). Je loopt gelijk het eerste deel van de informatiemarkt tegemoet. Credu en de filosofiejuf verkopen handige materialen  voor in de klas. Ik kan niet kiezen dus ik loop eerst nog even verder.

Juf Anke en Juf Els (zelf auteurs bij Kleuteruniversiteit) staan bij inkijkexemplaren van alle Kleuteruniversiteit projecten. Dat zijn er veel! Heel fijn om even te neuzen en te bekijken welke projecten ik komend jaar misschien nog wil gaan doen en juf Els en juf Anke kunnen ook veel vragen beantwoorden die je eventueel hebt over een project. Juf Petra heeft bij het project ‘Het huis van Sinterklaas’ een inspiratietafel gemaakt. Dit project ga ik over 1,5 week ook doen dus heb ik even goed gekeken.

Op naar het tweede deel van de inspiratiemarkt. Eerst kom ik Leesvink tegen. Zo fijn dat ze alle boeken bij hebben waar Kleuteruniversiteit een project bij heeft. Ook de Voorleeshoek en Jeroen Schipper zijn er om je te inspireren maar daar neem ik later een kijkje. We moeten naar de theaterzaal voor de opening van de dag!

Jeroen Schipper krijgt de zaal stil met het klaplied, een geweldig lied wat ik sinds mijn bezoek aan de inspiratiedagen dagelijks gebruik in mijn klas. Na de voorstelronde van de workshopleiders beginnen de workshops. Ik heb ook deze keer weer leuke workshops en krijg veel nieuwe ideeën voor in de klas.  Tussen de workshoprondes door wordt er goed voor ons gezorgd. Lekkere koeken en fruit, heerlijk belegde broodjes en dorst hebben we ook niet. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om de inspiratiemarkt te bezoeken en vragen te stellen aan de ambassadeurs.

Na de workshops is er een lezing van een auteur of illustrator. Vandaag inspireert Charlotte Dematons ons met grappige verhalen en bewonderen we de gave tekeningen die ze heeft gemaakt! De dag wordt afgesloten door het vrolijke en swingende lied ‘See you later, alligator’. Iedereen krijgt een Kleuteruniversiteit tas en telposter en gaat naar huis.

Ik help nog even met opruimen, stap dan ook enthousiast en geïnspireerd in mijn auto en bedenk tijdens het rijden alvast wat ik allemaal in de klas kan gaan gebruiken! Ik heb al zin in de volgende keer! Misschien zie ik jou dan ook?